Η ημέρα αυτή ( 22/5 ) ανακηρύχθηκε ως << Διεθνής Ημέρα βιοποικιλότητας >> από τα Ηνωμένα Έθνη ,αποτελεί μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση του κοινού και του πολιτικού κόσμου σχετικά με την βιοποικιλότητα , την κατάστασή της , τις προκλήσεις που θέτει , τις απειλές και την διατήρησή της . Βιοποικιλότητα ή βιολογική ποικιλότητα είναι οι μικροοργανισμοί – τα φυτά – τα ζώα – οι μύκητες – τα δάση – τα γλυκά νερά – το έδαφος – οι καλλιέργειες κ.λ.π . Είναι το δίκτυο της ζωής όπου όλοι οι οργανισμοί έχουν τον ρόλο τους και ανάμεσα τους και οι άνθρωποι ή η ποικιλία της ζωής σε όλες τις μορφές της και σε όλα τα επίπεδα οργάνωσής της . Η έννοια τα βιοποικιλότητας αγκαλιάζει συνεπώς όλη τη ζωή στη γη .
Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις περιοχές εξέχουσας βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο και στον πλανήτη , έχει πάνω από 6500 είδη – υποείδη φυτών ( TAXA ) και πάνω από το 22% αυτών ποσοστό ενδημισμού ήτοι με 1450 ενδημικά φυτά . Υπόψη ότι ενδημικό χαρακτηρίζεται το βιολογικό είδος που ζεί αποκλειστικά σε ένα οριοθετημένο χώρο . Η Ελλάδα με τον πλούτο της φυτικής βιοποικιλότητας αλλά και με το πρόβλημα απώλειας σπάνιων – απειλούμενων φυτών από αυθαίρετη συλλογή και με την διεθνή βιοπειρατία ( διαδικτυακό εμπόριο ) των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και δη των ενδημικών – αυτόχθονων φυτών , δεν πρέπει να μείνει άπραγη . Ας διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τον πλούτο της Ελληνικής χλωρίδας , την μοναδικότητα των βοτάνων μας .Η βιοποικιλότητα της χώρας μας μπορεί να γίνει πλουτοπαραγωγική πηγή .
Στις μέρες μας παρατηρείται μια σταθερή απώλεια της βιοποικιλότητας με σοβαρές συνέπειες για τον φυσικό κόσμο και την ευημερία των ανθρώπων . Αιτίες της απώλειας είναι οι αλλαγές που προκαλούνται σε φυσικούς οικοτόπους π.χ εντατική γεωργία , αστικοποίηση , εγκατάλειψη γης , κατασκευές , λατομεία , υπερεκμετάλλευση δασών – ωκεανών – ποταμών – λιμνών – εδάφους , ρύπανση , κλιματική αλλαγή , εισαγωγή ξενικών ειδών . Τεράστιος ο ρόλος της βιοποικιλότητας για την βιωσιμότητα του πλανήτη και της ζωής και η απώλεια της αποτελεί πρόβλημα .
Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο για την προστασία της φύσης και της αναστροφής της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων . Είναι τμήμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που θα στηρίζει την πράσινη ανάκαμψη μετά την πανδημία COVID 19 . Στη μετά της πανδημίας εποχή η στρατηγική για βιοποικιλότητα επίσης αποσκοπεί στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών μας σε μελλοντική απειλή όπως :
- Επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής
- Δασικές πυρκαγιές
- Επισιτιστική ανασφάλεια
- Επιδημικές εκρήξεις ασθενειών – με την προστασία άγριων ειδών και την καταπολέμηση παράνομου εμπορίου άγριων ειδών .
Η Ευρώπη χρειάζεται την φύση . Απώλεια της βιοποικιλότητας , κατάρρευση της φύσης και ξηρασία οδηγούν σε επισιτιστική κρίση . Καμία καθυστέρηση των στρατηγικών στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ ( Κοινή Αγροτική πολιτική ) , < από το αγρόκτημα στο πιάτο > και στρατηγική για < την βιοποικιλότητα > λένε οι υπέρμαχοι της Πράσινης Συμφωνίας .
ΚΟΖΑΝΗ ΜΑΗΣ 2022
ΜΑΓΔΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ ( ΓΕΩΠΟΝΟΣ HERBS&OILS )
Χριστός Ανέστη. Συγχαρητήρια για το άρθρο σας. Με εκτίμηση Ευθύμης Μπατιάνης