Διεθνής Ημέρα βιοποικιλότητας (Γράφει η Μάγδα Ανδρονικίδου)

20 Μαΐου 2022
19:27

Η ημέρα αυτή ( 22/5 ) ανακηρύχθηκε ως << Διεθνής Ημέρα βιοποικιλότητας >> από τα Ηνωμένα Έθνη ,αποτελεί μια ευκαιρία για ευαισθητοποίηση του κοινού και του πολιτικού κόσμου σχετικά με την βιοποικιλότητα , την κατάστασή της , τις προκλήσεις που θέτει , τις απειλές και την διατήρησή της . Βιοποικιλότητα ή βιολογική ποικιλότητα είναι οι μικροοργανισμοί – τα φυτά – τα ζώα – οι μύκητες – τα δάση – τα γλυκά νερά – το έδαφος – οι καλλιέργειες κ.λ.π . Είναι το δίκτυο της ζωής όπου όλοι οι οργανισμοί έχουν τον ρόλο τους και ανάμεσα τους και οι άνθρωποι ή η ποικιλία της ζωής σε όλες τις μορφές της και σε όλα τα επίπεδα οργάνωσής της . Η έννοια τα βιοποικιλότητας αγκαλιάζει συνεπώς όλη τη ζωή στη γη .

Η Ελλάδα περιλαμβάνεται στις περιοχές εξέχουσας βιοποικιλότητας στη Μεσόγειο και στον πλανήτη , έχει πάνω από 6500 είδη – υποείδη φυτών ( TAXA ) και πάνω από το 22% αυτών ποσοστό ενδημισμού ήτοι με 1450 ενδημικά φυτά . Υπόψη ότι ενδημικό χαρακτηρίζεται το βιολογικό είδος που ζεί αποκλειστικά σε ένα οριοθετημένο χώρο . Η Ελλάδα με τον πλούτο της φυτικής βιοποικιλότητας αλλά και με το πρόβλημα απώλειας σπάνιων – απειλούμενων φυτών από αυθαίρετη συλλογή και με την διεθνή βιοπειρατία ( διαδικτυακό εμπόριο ) των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και δη των ενδημικών – αυτόχθονων φυτών , δεν πρέπει να μείνει άπραγη . Ας διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού τον πλούτο της Ελληνικής χλωρίδας , την μοναδικότητα των βοτάνων μας .Η βιοποικιλότητα της χώρας μας μπορεί να γίνει πλουτοπαραγωγική πηγή .

Στις μέρες μας παρατηρείται μια σταθερή απώλεια της βιοποικιλότητας με σοβαρές συνέπειες για τον φυσικό κόσμο και την ευημερία των ανθρώπων . Αιτίες της απώλειας είναι οι αλλαγές που προκαλούνται σε φυσικούς οικοτόπους π.χ εντατική γεωργία , αστικοποίηση , εγκατάλειψη γης , κατασκευές , λατομεία , υπερεκμετάλλευση δασών – ωκεανών – ποταμών – λιμνών – εδάφους , ρύπανση , κλιματική αλλαγή , εισαγωγή ξενικών ειδών . Τεράστιος ο ρόλος της βιοποικιλότητας για την βιωσιμότητα του πλανήτη και της ζωής και η απώλεια της αποτελεί πρόβλημα .

Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την βιοποικιλότητα με ορίζοντα το 2030 είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο για την προστασία της φύσης και της αναστροφής της υποβάθμισης των οικοσυστημάτων . Είναι τμήμα της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας που θα στηρίζει την πράσινη ανάκαμψη μετά την πανδημία COVID 19 . Στη μετά της πανδημίας εποχή η στρατηγική για βιοποικιλότητα επίσης αποσκοπεί στην οικοδόμηση της ανθεκτικότητας των κοινωνιών μας σε μελλοντική απειλή όπως :

  • Επιπτώσεις κλιματικής αλλαγής
  • Δασικές πυρκαγιές
  • Επισιτιστική ανασφάλεια
  • Επιδημικές εκρήξεις ασθενειών – με την προστασία άγριων ειδών και την καταπολέμηση παράνομου εμπορίου άγριων ειδών .

Η Ευρώπη χρειάζεται την φύση . Απώλεια της βιοποικιλότητας , κατάρρευση της φύσης και ξηρασία οδηγούν σε επισιτιστική κρίση . Καμία καθυστέρηση των στρατηγικών στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ ( Κοινή Αγροτική πολιτική ) , < από το αγρόκτημα στο πιάτο > και στρατηγική για < την βιοποικιλότητα > λένε οι υπέρμαχοι της Πράσινης Συμφωνίας .

ΚΟΖΑΝΗ ΜΑΗΣ 2022

ΜΑΓΔΑ ΑΝΔΡΟΝΙΚΙΔΟΥ ( ΓΕΩΠΟΝΟΣ HERBS&OILS )

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι