Ο Δήμος Κοζάνης ενημερώνει τους πολίτες ότι λόγω των καιρικών φαινομένων που παρουσιάζονται κάθε χρόνο, κυρίως από τον μήνα Μάϊο έως και τον Οκτώβριο, κατά την διάρκεια των οποίων εκδηλώνονται έντονες και σε πολλές περιπτώσεις μεγάλης διάρκειας βροχοπτώσεις, προκαλούνται συχνά πλημμυρρικά φαινόμενα σε σημεία της πόλης.
Η συλλογή και στην συνέχεια αποχέτευση των επιφανειακών ομβρίων υδάτων πραγματοποιείται από τα υφιστάμενα φρεάτια(σχάρες), σε όλο το εύρος του οδικού δικτύου της πόλης, τα οποία είναι και οι αποκλειστικοί αποδέκτες του μεγάλου όγκου νερού που παράγεται από μία έντονη και μακράς διάρκειας βροχόπτωση.
Η συντήρηση και ο καθαρισμός των φρεατίων πραγματοποιείται κάθε χρόνο και σε τακτά χρονικά διαστήματα από την ΔΕΥΑ Κοζάνης, στα πλαίσια των μέτρων πρόληψης πλημμυρικών φαινομένων, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της Γ.Γ.Πολιτικής Προστασίας.
Η σωστή λειτουργία των φρεατίων συλλογής ομβρίων υδάτων, εξαρτάται σημαντικά και από την συμβολή και συνεργασία των πολιτών και προσδιορίζεται στα εξής:
1.Να αποφεύγουν την απόθεση πλαστικών σάκων απορριμμάτων , χαρτοκιβωτίων, προϊόντων καθαρισμού βλάστησης παρτεριών και δένδρων και αχρήστων οικοδομικών υλικών, εκτός των κάδων της Δ/νσης Περιβάλλοντος του Δήμου Κοζάνης, διότι συμπαρασύρονται από την ροή των επιφανειακών υδάτων και φράζουν τις σχάρες των φρεατίων.
2.Να μη σταθμεύουν τα οχήματά τους μπροστά ή πάνω από τα φρεάτια, διότι εμποδίζουν την ροή και την συλλογή των ομβρίων υδάτων από αυτά.
3.Στην περίπτωση που εντοπίσουν σε παραπλήσιες θέσεις των ιδιοκτησιών τους, φρεάτια φραγμένα από φύλλα δένδρων ή άλλα φερτά υλικά, εάν έχουν την δυνατότητα να τα καθαρίζουν οι ίδιοι, ή σε διαφορετική περίπτωση να ενημερώνουν τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου.
Παρακαλούνται οι πολίτες για την ατομική συμβολή τους, σύμφωνα με τα παραπάνω , αλλά και την συνεργασία τους με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου στην πρόληψη και αντιμετώπιση των πλημμυρικών φαινομένων, έχοντας κοινό στόχο την ελαχιστοποίηση των επιπτώσεων.
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας του Δήμου Κοζάνης στα οποία μπορούν να απευθύνονται οι πολίτες είναι:
Δ/ΝΣΗΣ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ 24613-50400 και 24610-26909
Δ/ΝΣΗ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ 24613-50444
ΔΕΥΑ ΚΟΖΑΝΗΣ 24610-51500 και 24610-51534
Έντονα προβλήματα από πλημμύρες συμβαίνουν σε περιοχές που κάνουν τραγικές παραβιάσεις σε φυσικά τους στοιχεία, δες π.χ. τρόπους χρήσεις γης και καταπάτησεις-αποχαρακτηρισμούς Δασικών εκτάσεων.
Και το πρόβλημα το μεγαλύτερο απ’τις πλημμύρες δεν είναι μόνο οι καταστροφές-ζημιές. Πολύ περισσότερο και μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το νερό το πολύτιμοτατο που ξοδιάζεται και χάνεται άστοχα-άδικα και θα πούμε το νερό νεράκι αλίμονο!
Για την αντιμετώπιση των πλημμυρών τα σχετικά με καθαρισμούς φρεατίων και παροχετευτικών αγωγών είναι τίποτα!!! Μόνο η επαναφορά της βλάστησης σε πλαγιές, ράχες βουνών και όχθες ρυακιών-ρεμάτων σε ικανοποιητικά μεγάλα μεγέθη θα μπορεί κάτι να κάνει μαζί και με αποτροπή και διόρθωση αστοχιών στο σχεδιασμό και την ανάπτυξη των οικισμών (π.χ. μπαζώνοντας και κάνοντας δρόμους ή σπίτια ή κ.α. κύρια ρέματα και ρυάκια).
Αλίμονο που και η περιοχή Νομού Κοζάνης κι ευρύτερα, κατάντησε να εμφανίζει τα τελευταία χρόνια τα ίδια τραγικά προβλήματα που κάποτε μόνο τα υδροκέφαλα κέντρα ζούσαν / και βέβαια γίνεται αυτό για τους ίδιους πάντα λόγους.
δηλαδή κ. Δήμε, φταίνε τα παρκαρισμένα οχήματα για τα πλημμυρίσματα. Μην προσβάλλεις τη νοημοσύνη μας με τέτοιες ανοησίες, γιατί έρχεται μπόρα…
Ναι!!!!Ναι!! Φταίει πρώτα η δική μας αδιαφορία και μετά των υπηρεσιών του Δήμου αγαπητέ κύριε!!
Δηλαδή αγαπητέ Γρηγόρη για το ότι δεν υπάρχουν φρεάτια στην Μοναστηριού πιο πάνω από το Μαματσειο και οπότε βρέξει πολύ το Νοσοκομείο πλημμυρίζει τόσο που αναγκάστηκε να κλείσει είσοδό του φταίει η δική μας αδιαφορία ?
Για τις κακοτεχνίες στις σχάρες, που κάποιες αφήνουν το νερό να περνά από δίπλα, θα μας πει ποτέ κάτι ο Δήμος;
Για το ό,τι τα τελευταία 25 χρόνια δεν κατασκευάστηκε ούτε ένα μέτρο δίκτυο ομβρίων, ενώ απ’ την πόλη πέρασαν πολλά λεφτά, θα μας πει κάτι;
Για τα μπαζωμένα ρέματα, όπως πχ η Αηλιόστρατα, θα μας πει κάτι;
Κοζάνη, Τόπος Να ΜΗ Ζεις!