Γιατί οι άνθρωποι μένουν κολλημένοι στο παρελθόν; (του Νέστορα Κολοβού)

30 Μαΐου 2022
08:43
Κανένα σχόλιο

 

Καθημερινά, όλο και περισσότερο επιβεβαιώνονται οι στατιστικές που θέλουν το 80% των ανθρώπων να είναι προσκολλημένοι στο παρελθόν, δέσμιοι των αρνητικών τους συναισθημάτων, των πεποιθήσεων και των φόβων τους, που τους συνοδεύουν από την πολύ μικρή τους ηλικία.

Γιατί, οι άνθρωποι, ενώ θέλουν να προχωρήσουν, θέλουν να πάνε μπροστά και να πετύχουν στη ζωή τους, δεν τα καταφέρνουν;

Ο λόγος είναι απλός. Ο εγκέφαλός τους είναι «προγραμματισμένος» με κατεύθυνση προς το παρελθόν αντί για το μέλλον. Αντί να έχουν καθαρό μυαλό, να κοιτάζουν μπροστά, να οραματίζονται, να σχεδιάζουν και να δημιουργούν, ασχολούνται και αναλώνονται με προβλήματα του παρελθόντος, εμπειρίες του παρελθόντος και συνήθειες του παρελθόντος. Και ενώ παίρνουν συνειδητές αποφάσεις για να πετύχουν κάτι διαφορετικό στη ζωή τους, εν τούτοις δεν τα καταφέρνουν.

Όπως γίνεται άμεσα αντιληπτό, για να ξεκολλήσουν από αυτή την κατάσταση, χρειάζονται νέο τρόπο σκέψης και νέο τρόπο δράσης. Χρειάζονται νέες στάσεις, νέες νοοτροπίες και νέες συνήθειες, ώστε ο εγκέφαλός τους να «επαναπρογραμματιστεί» και να λειτουργεί με τους νέους όρους.

Δεν αρκεί μόνο να θέλεις να πετύχεις κάτι. Δεν αρκεί μόνο να το λες. Δεν αρκεί μόνο να προσπαθείς. Πρέπει να κάνεις κάτι παραπάνω. Πρέπει να βάζεις στόχους, να δεσμεύεσαι για την επίτευξή τους και να κινείσαι προς τη σωστή κατεύθυνση. Και κυρίως να κάνεις οτιδήποτε σε φέρνει πιο κοντά στο στόχο σου. Η δράση φέρνει το αποτέλεσμα. Εδώ όμως είναι που ξεκινάει το πρόβλημα. Ενώ οι άνθρωποι ξέρουν τι πρέπει να κάνουν, δεν ξέρουν πως να το κάνουν.

Ο λόγος που αποτυγχάνουν οι περισσότεροι ειδικοί και τα περισσότερα σεμινάρια να βοηθήσουν τους ανθρώπους να ξεφύγουν από τα προβλήματά τους και να προχωρήσουν στη ζωή τους, είναι επειδή όλοι σου λένε «τι να κάνεις». Ελάχιστοι είναι αυτοί που σου δείχνουν «πως να το κάνεις». Και όμως, εκεί βρίσκεται το μυστικό της επιτυχίας. Εκεί βρίσκεται το μυστικό της αλλαγής. Στον τρόπο της μάθησης, στη διαδικασία της μάθησης, στη συχνότητα της μάθησης και στη νοοτροπία της μάθησης.

Πάντα να θυμάστε πως όσο λειτουργείτε με τις συνήθειες του παρελθόντος και κάνετε κάθε μέρα αυτά που κάνετε σήμερα, τόσο θα δένεστε στο παρελθόν και τόσο θα έχετε τα αποτελέσματα που έχετε σήμερα. Εάν θέλετε να πετύχετε κάτι διαφορετικό, αλλάξτε τη σκέψη σας, αλλάξτε τη στάση σας και κυρίως αλλάξτε τις συνήθειές σας. Να ρωτάτε πάντα να σας πουν όχι απλώς τι να κάνετε, αλλά και πώς να το κάνετε. Μόνον έτσι θα πετύχετε καλύτερα αποτελέσματα.

Γι όλα αυτά και πολλά άλλα, θα μιλήσουμε στο σεμινάριο με τίτλο «Πίστεψε στον εαυτό σου και ζήσε καλύτερα», που διοργανώνεται, υπό την αιγίδα του Συλλόγου Καρκινοπαθών Εορδαίας, στο Πνευματικό Κέντρο Πτολεμαϊδας, την Κυριακή 5 Ιουνίου και ώρα 7 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Νέστορας Ι. Κολοβός

Διδάκτωρ Γεωλογίας ΑΠΘ

Πτυχιούχος Οργάνωσης & Διοίκησης Επιχειρήσεων

Business & Life Coach