Η εμπειρία του erasmus+ και η παραπληροφόρηση σε social media και ειδήσεις (του Γ. Τριανταφύλλου)

31 Μαΐου 2022
11:58

 

Ο οργανισμός «Go Alive – Greek Odysseuses» που εδρεύει στην Κοζάνη, μου έδωσε, όπως και σε άλλες δύο συντοπίτισσες, την ευκαιρία να επισκεφθώ το Sinaia της Ρουμανίας και να μετάσχω στο project «Captain FACT» με θέμα την παραπληροφόρηση.

Η Αλήθεια είναι πως στην αρχή είχα κάποιους ενδοιασμούς για το ταξίδι, το εξωτερικό, την διαμονή μου σε μια άλλη χώρα και την συνεργασία μου με άλλα 30 άτομα που δεν μιλούνε Ελληνικά. Οι ενδοιασμοί αυτοί διαψεύστηκαν και η εμπειρία που αποκόμισα ήταν εξαιρετική.

Οι εργαζόμενοι αεροδρομίων, τραίνων, οι αστυνομικοί, οι πωλητές και πολίτες στην Ρουμανία ήταν φιλικοί και εξυπηρετικοί. Όσον αφορά το πρόγραμμα οι συμμετέχοντες από τις άλλες 6 χώρες «Ισπανία, Ρουμανία, Ιταλία, Τουρκία, Πολωνία, Πορτογαλία» ήταν άτομα 17 έως και 31 χρονών, νέοι με έντονο ευρωπαικό, κοινωνικό και δημοκρατικό τρόπο σκέψης. Το ίδιο και οι φιλόξενοι και βοηθητικοί διοργανωτές απ’ την Ρουμανία οι οποίοι ανέλαβαν την δημιουργία ενός project το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία.

Το σημαντικό ζήτημα της Παραπληροφόρησης πάνω στο οποίο εργαστήκαμε, αφορούσε τόσο τα μέσα δικτύωσης όσο και τους ειδησεογραφικούς φορείς. Αναλύσαμε άρθρα και αναζητήσαμε τα στοιχεία των συντακτών, την σχέση τους με το θέμα για το οποίο γράφουνε, τα στοιχεία των site και προσπαθήσαμε να διασταυρώσουμε το κατά πόσο αξιόπιστα είναι. Μάθαμε για τις διαφορές μεταξύ άρθρων βασισμένα σε γεγονότα και άρθρων γνώμης και την σημαντικότητα της χρήσης πηγών και αντικειμενικών στοιχείων στην σύνταξη ενός άρθρου. Πολύ ενδιαφέρον επίσης ήταν το γεγονός ότι κληθήκαμε ανά ομάδες να γράψουμε ένα άρθρο για το περιοδικό του πρότζεκτ, η ομάδα που μετείχα εγώ η Σενά και ο Μπουρά απ’ την Τουρκία είχε ως θέμα τα στερεότυπα και ο στόχος μας ήταν η διάψευση τους μέσω αντικειμενικών γεγονότων, για παράδειγμα « Ένα κοινωνικό στερεότυπο είναι πως όποιος δεν σπουδάζει είναι κατώτερου επιπέδου» εμείς το καταρρίψαμε αναφέροντας το παράδειγμα του Steve Jobs ιδρυτή της Apple και του Benjamin Franklin Εθνοπατέρα της Αμερικής οι οποίοι συνέβαλαν στην Ανθρωπότητα, ο πρώτος ως απόφοιτος λυκείου και ο δεύτερος ως μη απόφοιτος Δημοτικού. Τα debate που κάναμε αφορούσανε τα Fake News, το αν πρέπει να διαγράφονται, το αν η εσκεμμένη διασπορά ψευδών ειδήσεων πρέπει να θεωρείται ποινικό αδίκημα και πολλά άλλα.

Τα παραπάνωξδράσεις και βόλτες, στις κοιλάδες, στα κάστρα και σε άλλες πόλεις. Πέραν αυτών κάθε χώρα οργάνωνε culture night, για να παρουσιάσει τους χορούς, τις γεύσεις, την ιστορία και τον πολιτισμό της με quiz και video. Εμείς ως Ελλάδα προσφέραμε ντολμακάδακια, χαλβά, παξιμάδι, διδάξαμε πως χορεύεται ο Ζορμπάς, το Ζεϊμπέκικο της Ευδοκίας και το 11, τραγουδήσαμε Χατζιδάκι και προβάλλαμε mini ντοκιμαντέρ για τον τουρισμό και τον πολιτισμό μας.

Ως συμμετέχων λοιπόν σε Erasmus+ , θεωρώ πως ναι, οι διασκεδαστικές και ενδιαφέρουσες δραστηριότητες, το αίσθημα ασφάλειας , συνεργατικότητας, οι όμορφοι προορισμοί ανά την Ευρώπη, τα ποικίλα project και οι αξιόπιστοι φορείς νεολαίας ανά πόλη και χώρα, όπως το Go Alive στην Ελλάδα και το ATDD στην Ρουμανία μπορούνε να δώσουν ευκαιρίες σε νέους ανά τον κόσμο συμβάλλοντας στην εξέλιξη, την αυτοβελτίωση, την κατάρτιση και τον επαγγελματικό προσανατολισμό τους. Πέραν αυτών βοηθιούνται σε μεγάλο βαθμό η Ευρωπαική Ενοποίηση, ο σεβασμός στο διαφορετικό, η πολυπολισμικότητα και η διασυνοριακή συνεργασία μεταξύ των πολιτών.

Γιώργος Τριανταφύλλου.

Φοιτητής Θεάτρου του ΑΠΘ και αρθρογράφος.

4 σχόλια

  • Μπράβο Γιώργο τριανταφύλλου για την εξαίσια συνοπτική αλλά ουσιαστικη μεταφορά της χρησιμότατης και διδακτικής εμπειρίας σου , μαζί με φοιτητές άλλων χωρών , στη Ρουμανία , με τα ερασμους .!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.