Σε μία κομβική χρονική συγκυρία, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας, ο Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Α.Ε. και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, την Παρασκευή 27 Μαΐου 2022. Η συγκεκριμένη τριμερής συμφωνία ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο για την από κοινού ανάληψη δράσεων σε θέματα εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και ερευνητικού έργου και καινοτομίας, με άμεσα ωφελούμενους τους φοιτητές, τους ερευνητές, τους εργαζόμενους, αλλά και τους ανέργους της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.
Το Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε περιλαμβάνει:
-
Συμπράξεις σε ερευνητικό επίπεδο στα θέματα πράσινης ενέργειας και βιώσιμης ανάπτυξης δικτύων.
-
Συμπράξεις σε εκπαιδευτικό επίπεδο με τη συμμετοχή του Τεχνικού Εκπαιδευτικού Κέντρου του ΔΕΣΦΑ σε κοινά προγράμματα που θα καταρτίζονται από τον ΔΕΣΦΑ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το ΕΚΕΤΑ/ΙΔΕΠ. Παράλληλα, προβλέπεται η δυνατότητα πρακτικής άσκησης των φοιτητών και εκπόνησης διατριβών από τους υποψήφιους διδάκτορες του ΠΔΜ στο Τεχνικό Εκπαιδευτικό Κέντρο του ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσήμβρια.
-
Δημιουργία Cluster επιχειρηματικότητας για τη διασύνδεση της ακαδημαϊκής κοινότητας με την αγορά εργασίας σε ειδικότητες που έχουν ζήτηση, με έμφαση στον τομέα του φυσικού αερίου καθώς και διαμόρφωση κοινών επιχειρησιακών προγραμμάτων μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και του εξειδικευμένου προσωπικού του ΔΕΣΦΑ.
Με αφορμή την υπογραφή , η Ανώτατη Εκτελεστική Διευθύντρια του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, δήλωσε: «Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι για την υπογραφή της μεταξύ μας συνεργασίας, η οποία επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευση και συνεισφορά του ΔΕΣΦΑ στην περιοχή. Στο πλαίσιο της ανάπτυξης του αγωγού της Δυτικής Μακεδονίας, υλοποιούμε σε στενή συνεργασία με τους τοπικούς φορείς ένα ευρύ πλέγμα δράσεων, με έμφαση στην εκπαίδευση, καθώς και την έρευνα και την καινοτομία, που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων την επανακατάρτιση εργαζομένων και ανέργων της περιοχής στην τεχνολογία του φυσικού αερίου και της πράσινης ενέργειας μέσω του Εκπαιδευτικού Κέντρου του ΔΕΣΦΑ στη Νέα Μεσήμβρια και τη σύνδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας, συμβάλλοντας έτσι καθοριστικά τόσο στην ενίσχυση της απασχόλησης όσο και στην ενεργειακή μετάβαση της περιοχής.