Τις προβλέψεις του για το πως μεταφράζεται το ευρωπαϊκό πρόγραμμα REPower EU στο νέο ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας μας παρέθεσε χθες σε συνέδριο του ΙΕΝΕ ο καθηγητής ΕΜΠ, Παντελής Κάπρος, διατυπώνοντας τη θέση ότι στην ηλεκτροπαραγωγή μέρος του αερίου θα πρέπει να δώσει τη θέση του σε περισσότερο λιγνίτη ως το 2028.
Όλα αυτά ενώ στα τέλη Μαΐου πραγματοποιήθηκε η δεύτερη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας που έχει συγκροτήσει το ΥΠΕΝ για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ, στην οποία συμμετέχει ο κ. Κάπρος, όπου επίσης διατυπώθηκαν θέσεις για περιορισμό της συμμετοχής του αερίου υπό το βάρος των διεθνών και ευρωπαϊκών εξελίξεων.
Εξομάλυνση των τιμών αερίου από του χρόνου – Παραμένουν αυξημένες μακροπρόθεσμα
Ο κ. Κάπρος ανέφερε αρχικά ότι σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, αναμένονται τιμές φυσικού αερίου στην Ευρώπη της τάξης των 60-110 ευρώ για το 2023 και 40-75 ευρώ για το 2024.
Πάντως, κοιτώντας μακροπόθεσμα, το REPower ανεβάζει ψηλότερα την τροχιά της τιμής σε σύγκριση με προηγούμενες εκτιμήσεις, εξ ου και η ανάγκη για δραστική μείωση της κατανάλωσής του.
Όπως είναι ήδη γνωστό, το REPower προβλέπει μείωση της κατανάλωσης αερίου σε όλους τους τομείς μαζί με διαφοροποίηση των πηγών εφοδιασμού και νέες υποδομές LNG άμεσα. Μεσοπρόθεσμα, προωθεί την επιτάχυνση των ΑΠΕ, το βιομεθάνιο, τα δίκτυα και το πράσινο υδρογόνο. Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η εισαγωγή ρωσικού αερίου και να επιταχυνθεί η ενεργειακή μετάβαση της Ε.Ε.
Με βάση τις παραπάνω στοχεύσεις, τα μοντέλα του PRIMES που αναπτύσσει για την Κομισιόν το εργαστήριο του κ. Κάπρου δείχνουν σημαντική μείωση του μεριδίου του αερίου ως το 2030 στο πρωτογενές ενεργειακό μείγμα της Ε.Ε.
Ενισχύεται σημαντικά ο λιγνίτης στην ηλεκτροπαραγωγή ως το 2028
Στην περίπτωση της Ελλάδας, προβλέπονται επίσης σημαντικές αλλαγές που θα πρέπει να αντικατοπτριστούν στο νέο ΕΣΕΚ το οποίο καλείται να ενσωματώσει τις κατευθύνσεις του REPower EU.
Με βάση την οπτική του εργαστηρίου του κ. Κάπρου, το αναθεωρημένο ελληνικό ΕΣΕΚ θα έχει μεν ανεβασμένα μεγέθη στην ηλεκτροπαραγωγή όσον αφορά τις ΑΠΕ σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο της κυβέρνησης, όμως θα χρειαστεί πλέον και μια σαφής αλλαγή στα γιγαβάτ του αερίου και του λιγνίτη σε σύγκριση με ό,τι εκτιμούσαν όλοι πριν το REPower EU.
Συγκεκριμένα, ο λιγνίτης αυξάνεται από 2 γιγαβάτ τo 2022 σε 2,6 γιγαβάτ από το 2023 ως το 2028, ημερομηνία κατά την οποία θα αποσυρθούν οριστικά οι μονάδες αυτές με βάση τις κλιματικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης. Συγκριτικά, ενδιάμεσες εκτιμήσεις για την αναθεώρηση του ΕΣΕΚ έκαναν λόγο για λιγνίτη στα 1,2 γιγαβάτ από το 2024 ως το 2028, ενώ το αρχικό πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης θα οδηγούσε σε απόσυρση τις μονάδες ήδη από το 2023, πλην της Πτολεμαΐδας 5.
Από την άλλη, το αέριο θα αυξηθεί από 5,7 γιγαβάτ φέτος σε 6 γιγαβάτ από το 2023 ως το 2028 και έπειτα θα είναι 7,2 γιγαβάτ ως το 2035 και θα καταλήξει σε 6,2 γιγαβάτ το 2040. Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν για 6,9 γιγαβάτ ως το 2028 και έπειτα άνοδο στα 8 γιγαβάτ το 2030 και στα 7 γιγαβάτ το 2035 με κατάληξη τα 6,2 το 2040.
Η εικόνα αποτυπώνεται στο παρακάτω διάγραμμα που παρέθεσε ο κ. Κάπρος:
Αντίστοιχη είναι η εικόνα σε όρους κατανάλωσης αερίου και λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή, όπως φαίνεται στο εξής διάγραμμα:
Καταλήγοντας, ο κ. Κάπρος υπογράμμισε ότι βάσει του REPower EU είναι απολύτως εφικτή η απεξάρτηση της Ε.Ε. άμεσα από το ρωσικό αέριο, όμως με κρίσιμη παράμετρο τη μείωση της ζήτησής του. Δίχως μείωση της κατανάλωσης, οι προμήθειες αερίου προς την Ευρώπη θα φτάσουν στα όριά τους με ορατό το ενδεχόμενο περικοπών, προειδοποίησε.
energypress.gr