Μπουχάρια Κοζάνης: Ο θρύλος για την πύλη των διαβολικών εισβολέων και ο θησαυρός του λήσταρχου Γιαγκούλα

20 Ιούνιος 2022
09:42
Κανένα σχόλιο

Σε απόσταση 40 χιλιομέτρων νότια της Κοζάνης , στο Μικροβάλτο του δήμου Σερβίων – Βελβεντού, υπάρχει το μοναδικό για τον Ελλαδικό χώρο γεωπάρκο Μπουχάρια.

Τα Μπουχάρια είναι ένας μοναδικός και εντυπωσιακός γεωλογικός σχηματισμός που προέκυψε από την διάβρωση του εδάφους σε διάστημα χιλιάδων ετών. Αποτελείται από ιδιόμορφες χωμάτινες κολώνες που το ύψος τους κυμαίνεται από 2 έως 6 μέτρα και το πλάτος τους από 1 έως 2,5 μέτρα.

Συνολικά στο πάρκο υπάρχουν 20 τέτοιες κολώνες που αποτελούνται από αργίλους, άμμους, κροκάλες ενώ πιθανόν λειτουργούν ως συγκολλητική ύλη τα οξείδια του σιδήρου και το διοξείδιο του πυριτίου.

Στην κορυφή τους υπάρχουν πλάκες από σχιστόλιθο, οι οποίες προστατεύουν τις χωμάτινες κολώνες από περαιτέρω διάβρωση.

Η ονομασία τους οφείλεται στο σχήμα τους, καθώς η όψη τους μοιάζει με καμινάδα και στην τοπική διάλεκτο η καμινάδα ονομάζεται μπουχάρι.

Τα Μπουχάρια είναι ιδιόμορφες χωμάτινες κολώνες που στην κορυφή τους υπάρχουν πλάκες από σχιστόλιθο. Photo screenshot via youtube

Ο ιδιόμορφος και εντυπωσιακός σχηματισμός συνδέθηκε με διάφορους μύθους. Σύμφωνα με μια εκδοχή απο τα Μπουχάρια έβγαιναν κάθε βράδυ διαβολικά πλάσματα που τρομοκρατούσαν τους ανθρώπους. Γι΄ αυτό και πολλοί απέφευγαν να πλησιάσουν την περιοχή μετά την δύση του ήλιου.

Σύμφωνα με μια άλλη δοξασία, κάτω από κάθε πλάκα, που βρίσκεται στην κορυφή των Μπουχαριών, κρύβεται ένας θησαυρός.

Ενας άλλος μύθος συνδέει τα Μπουχάρια με το χρυσάφι και το κρυσφήγετο του λήσταρχου Γιαγκούλα που δρούσε στην ευρύτερη περιοχή.

Ο δεύτερος ιδιαίτερος γεωλογικός σχηματισμός που συναντάμε στο πάρκο είναι τα Νοχτάρια, που η ονομασία τους προέρχεται από την λέξη όχθη.

Πρόκειται για συστάδες από χωμάτινες μυτερές πυραμίδες με απόκρημνο ανάγλυφο και εκτείνονται σε μήκος 2 χιλιομέτρων στις όχθες του ρέματος της Ποταμιάς.

Είναι της ίδιας σύστασης και προέλευσης με τα Μπουχάρια χωρίς όμως να έχουν στην κορυφή τους τις σχιστολιθικές πλάκες, ενώ το ύψος τους φτάνει μέχρι τα 15 μέτρα.

Το Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης βρέθηκε στο γεωπάρκο “Μπουχάρια” και δημιούργησε ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για αυτό.

Πηγή: Ελληνικό Κέντρο Παρατήρησης, heoce.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι