Η RWE έχει ήδη εξαγοράσει χερσαία έργα ΑΠΕ περίπου 1 GW στην Ελλάδα, σε προχωρημένο αδειοδοτικό στάδιο, τα οποία ωριμάζουν, συνεισφέροντας το δικό της μερίδιο στο joint venture με τη ΔΕΗΑΝ. Το κοινό σχήμα των δύο εταιρειών (συμμετέχουν με ποσοστά 49% η ΔΕΗΑΝ και 51% η RWE αντίστοιχα) έχει ήδη προχωρήσει ή προετοιμάζει τις διαδικασίες για την κατασκευή στο Αμύνταιο δύο φωτοβολταϊκών πάρκων 191 MW και 299 MW που αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2024 και ένα 450 MW που δρομολογείται για ολοκλήρωση το 2025.
Εξάλλου, προ ημερών η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, υπερπηδώντας τα εμπόδια που θέτουν τοπικοί φορείς, κατάφερε να εξασφαλίσει άδεια για φωτοβολταϊκό πάρκο εντός του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Ειδικότερα, έλαβε την πολυπόθητη άδεια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού σταθμού 64,983 MW στη θέση Άγιος Χριστόφορος. Πρόκειται για έργο το οποίο είχε λάβει αρνητική γνωμοδότηση από το δημοτικό συμβούλιο Εορδαίας, του οποίου η πάγια θέση του για το ζήτημα της εγκατάστασης έργων ΑΠΕ, είναι ότι, έως ότου βγει το αναθεωρημένο ειδικό χωροταξικό σχέδιο για τις ΑΠΕ δεν θα γνωμοδοτεί θετικά.
Γενικότερα, η ΔΕΗΑΝ έχει ήδη αδειοδοτημένο περισσότερο από το 80% του χαρτοφυλακίου των έργων ΑΠΕ, δηλαδή τα 4 GW από τα 5 GW για τα οποία η επιχείρηση έχει θέσει ως στόχο την ολοκλήρωσή τους το 2026. Από το pipeline έργων των 5 GW, τα 2,2 GW έχουν ήδη εξασφαλίσει δεσμευτικούς όρους σύνδεσης με το δίκτυο και περίπου 1,8 GW έχουν λάβει περιβαλλοντικούς όρους και αναμένουν τους όρους σύνδεσης με το δίκτυο. Από αυτά τα 4 GW των ώριμων έργων, περίπου τα 3,9 GW είναι φωτοβολταϊκά, τα 72,5 MW αιολικά πάρκα και τα 20 MW μικρά υδροηλεκτρικά έργα, ενώ το χαρτοφυλάκιο συμπληρώνεται με 25 MW έργα βιομάζας.
Σήμερα η ΔΕΗΑΝ λειτουργεί έργα ΑΠΕ ισχύος 239 MW, ενώ βρίσκονται υπό κατασκευή ή ολοκληρώνονται έργα ΑΠΕ συνολικής ισχύος 355 MW. Από αυτά, έως τα τέλη του έτους, θα είναι έτοιμα να τεθούν σε λειτουργία τα 290 MW. Έτσι, η επιχείρηση στα τέλη του 2022 θα λειτουργεί ένα «πράσινο» χαρτοφυλάκιο περίπου 0,5 GW. Έως το 2026, το συνολικό μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ στις ΑΠΕ υπολογίζεται ότι θα φτάσει στο 39% (ή στο 22% δίχως τα υδροηλεκτρικά).
www.worldenergynews.gr
Για μια ακόμη φορά να πούμε πως όταν πρόκειται για Φ/Β των εταιρειών του καρτέλ ενέργειας, και στην προκειμένη περίπτωση της Δ.Ε.Η, η άδειες εκδίδονται άμεσα χωρίς καθυστερήσεις κλπ.
Η απόφαση της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι να σταματήσει τις αδειοδοτήσεις μικρών φ/Β σταθμών, ώστε να μένει χώρος για τους μεγάλους του καρτέλ.
Έτσι έχει σταματήσει πλήρως η διαδικασία αδειοδότησης των μικροπαραγωγών με πρόσχημα είτε την υπερφόρτωση του δικτύου μέσης τάσης είτε την έλλειψη “χώρου” στους μετασχηματιστές της περιοχής.
Οι άνθρωποι αυτοί αναγκαστικά θα εγκαταλείψουν την περιοχή αφού το σχέδιο Μουσουρούλη και λοιπών θα δημιουργήσει ελάχιστες θέσεις εργασίας.
Η ευθύνη των βουλευτών της περιοχής μας είναι τεράστια και φυσικά θα αποδοθεί στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές.
Καλά τα λές αγαπητέ Νίκο, όμως σου διέφυγε κάτι…
Τι χρειάζεται να καταλάβετε όλοι σας,ότι όπως γράφεις για το καρτέλ της ενέργειας έτσι υπάρχει και το πολιτικό καρτέλ;;…
Τι χρειάζεται για να καταλάβετε ότι…για να κυβερνήσει κάποιο κόμμα περνάει από τα συγκεκριμένα καρτέλ όπου αυτά ανεβάζουν και κατεβάζουν κυβερνήσεις ανάλογος των συμφερόντων;;;
Οπότε,την ενδεχόμενη τιμωρία των βουλευτών της περιοχής στις εκλογές,ασ’ την για το άλλο κεφάλαιο,μια χαρά τους δίνετε την δύναμη και το χρήμα να υπάρχουν ακόμη και αν δεν εκλεγούν.
Δε θα μείνει ούτε μέτρο γης, όλα τζάμια… Είπαμε να απαλλαγούμε απ το λιγνίτη, αλλά στο τέλος ούτε ρεύμα θα έχουμε, θα τρώμε και το λιγνίτη πάλι στη μάπα, και ούτε φαΐ θα έχουμε ..
Και ποιον ενδιαφέρει αν έχεις φαϊ ή όχι. Είχες κάτι που σε κρατούσε σε τοπικό επίπεδο καλά (αν το θέλανε οι άρχοντες τοπικοί που ψήφισες). Είχες κάτι που σε κρατούσε σε πολύ καλή κατάσταση ενεργειακά και φθηνά. Αφού θέλησες να απαλλαγείς από τον λιγνίτη και να δώσεις δύναμη σε εισαγώμενες πολυεθνικές,φάε τώρα τζάμια και πανάκριβο λιγνίτη για να βάλεις μυαλό (που δεν πρόκειται) εσύ και οι ομοίοι σου.