Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα Α.Ε.Ι. στη Βουλή ανέδειξε την σύγκρουση δύο κόσμων για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Από τη μια, η κυβέρνηση, που θεωρεί ότι η Δημοκρατία, τα συνταγματικά δικαιώματα, η αυτοτέλεια κι η ανεξαρτησία της Παιδείας είναι ένα πρόβλημα που εμποδίζει την άκρατη ιδιωτικοποίηση και την άλωση από τα αγοραία συμφέροντα, ένα πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί με οδοστρωτήρα, κατά την προσφιλή έκφραση του Πρωθυπουργού. Η Παιδεία ως παρακολούθημα της αγοράς που απομυζά ανθρώπους, πόρους και ακαδημαϊκές καινοτομίες.
Από την άλλη, όσες και όσοι θεωρούμε ότι η εκπαίδευση συνιστά κοινωνικό και ατομικό δικαίωμα καθώς, πέρα και πάνω από την επιστημονική πρόσκτηση της γνώσης, η πρόσβαση στα Πανεπιστήμια δίνει την ευκαιρία σε νέες και νέους να βιώσουν το άνοιγμα των οριζόντων, εν ολίγοις, την ανοδική κινητικότητα πάνω από τα στεγανά που ορίζει η ταξική διάθρωση της κοινωνίας.
Χθες, ολοκληρώθηκε η νομοθέτηση και εφαρμογή της πρώτης θεώρησης η οποία έγειρε ισχυρότατες αντιδράσεις: οι Σύγκλητοι των Πανεπιστημίων, καθηγητές, διοικητικοί, ερευνητές, φοιτητές, ακόμα και το Επιστημονικό Συμβούλιο της Βουλής, καταδίκασαν τις συμπεριλαμβανόμενες διατάξεις, επισημαίνοντας ότι το Πανεπιστήμιο γίνεται επιχείρηση, χωρίς σύνδεση με το δημόσιο συμφέρον και με απίσχνανση της δημοκρατικής νομιμοποίησης από τη βάση του.
Μια σύντομη περιδιάβαση, σε μερικά μόνο άρθρα, αποδεικνύει ότι η κριτική ήταν εύλογη καθώς, πλέον:
-
Καταργείται η εσωτερική ανεξαρτησία και η Δημοκρατία στα Α.Ε.Ι.. Με την εισαγωγή εξωπανεπιστημιακών μελών, που δεν απαιτείται να έχουν ιδιαίτερες περγαμηνές, εξοβελίζονται όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας που μέχρι σήμερα συμμετείχαν στις διαδικασίες για την λειτουργία των Α.Ε.Ι., ενώ το Συμβούλιο Διοίκησης χωρίς τη συμμετοχή της πανεπιστημιακών, θα αποφασίζει ακόμη και για γνωστικά αντικείμενα και ακαδημαϊκά ζητήματα.
-
Καταργείται η εκπροσώπηση των φοιτητικών παρατάξεων στις εκλογές και τα όργανα των Α.Ε.Ι., γεγονός που καταλύει έναν πολύχρονο δεσμό σαράντα ετών όπου οι φοιτητές και οι σύλλογοι τους είχαν λόγο για τεκταινόμενα του Πανεπιστημίου..
-
Επίσης, στο όνομα μιας ευελιξίας των προγραμμάτων σπουδών, ακυρώνεται η επιστημονική πειθαρχία και τα πτυχία γίνονται προσωποπαγή, γεγονός που επιτείνει μια λογική αγοραίας γνώσης, καθώς ο κάθε ενδιαφερόμενος θα διδάσκεται αυτό που θέλει, χωρίς καμία εσωτερική αλληλουχία.
-
Εξαλείφεται η υποχρέωση της δωρεάν διδασκαλίας στα μεταπτυχιακά προγράμματα, γεγονός που θα οδηγήσει νομοτελειακά στην ανεξέλεγκτη εισαγωγή διδάκτρων.
-
Την ίδια ώρα, καταργούνται οι υποτροφίες στα μεταπτυχιακά για οικονομικά ασθενείς που είχε εισάγει ο ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που συνάδει με την νεοφιλελεύθερη ιδεοληψία για την κοινωνική κινητικότητα.
Ο νόμος δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα της Παιδείας: την υποχρηματοδότηση, τα κενά, τις πεπαλαιωμένες υποδομές, ούτε επιχειρεί να διευθετήσει ζητήματα όπως η φυγή των νέων και η μεγάλη ανεργία, η μεγαλύτερη στην Ευρώπη.
Αντιθέτως, δημιουργεί ένα Πανεπιστήμιο συγκεντρωτικό, με γραφειοκρατική δομή, πλήρως εξαρτώμενο από την αγορά και την συμμετοχή των εκπροσώπων της στα Συμβούλια Διοίκησης.
Ουσιαστικά, έπειτα από την εξίσωση των τίτλων των ιδιωτικών Κολλεγίων με τους αντίστοιχους των Α.Ε.Ι., την Ε.Β.Ε. και την πανεπιστημιακή αστυνομία δημιουργείται ένα Πανεπιστήμιο ελεγχόμενο, αποκομμένο από την κοινωνία και τις ανάγκες της, υποταγμένο στην νεοφιλελεύθερη οικονομία και τις επιταγές της.
Η κοινωνία να είναι βέβαιη ότι το σύνολο των εκτρωματικών διατάξεων που έφερε η κυβέρνηση στην παιδεία, την εργασία, το περιβάλλον, την υγεία, αλλά όχι μόνο σε αυτά τα πεδία, θα καταργηθούν άμεσα από τον ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ., μόλις κληθεί να ανατάξει ξανά την χώρα, έπειτα από μια ακόμη δεξιά λαίλαπα.
Το επόμενο διάστημα θα βρει την χώρα χωρίς νομοθετήματα – ολετήρες, εξυπηρετήσεις συμφερόντων, νεοφιλελεύθερες συνταγές και αγοραίες δεσμεύσεις. Θα είναι μια χώρα κοινωνικά δίκαιη, με ευκαιρίες και δυνατότητες για όλες και όλους, ειδικά όμως για τη νέα γενιά, που παλεύει μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες να βελτιώσει τη ζωή της.
Σε αυτό τον αγώνα, θα είμαστε συμπαραστάτες και υποστηρικτές, όχι ναρκοθέτες και λαφυραγωγοί. Η νεολαία και η κοινωνία μας το αξίζουν και θα το δουν να γίνεται πράξη.
Καλλιόπη Βέττα
Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Π.Ε. Κοζάνης
και σεις φυσικα εκπροσωπειτε το δημοκρατικο.Αν νομιζετε οτι θα ξαναδειτε εξουσια σας γελασανε .Δεχθειτε το.
Αν νομιζεις οτι θα ξαναδει εξουσια το μπλε τσιρκο σας γελιεστε οικτρα εσεις μαλλον θες να πεις.
Ηρθατε με φανφαρες με γκεμπελικη προπαγανδα και με τον αερα του σωτηρα στην εξουσια και τι καταφερατε 3 χρονια τωρα? Να μας γυρισετε πισω σε χειροτερη κατοχη κι απ αυτη του ’40.
Ειστε οτι ανθελληνικοτερον και οτι πιο επικινδυνο κυβερνησε ποτε απ την μεταπολιτευση κι εδω γι αυτο και θα πατε στον σκουπιδοτενεκε της ιστοριας.
Ουτε η δεξια του Καραμανλη δεν τα εκανε αυτα
ακομα και ο Σαμαρας της αναπτυξης και των πλεονασματων που δεν ειδε ποτε αυτη η χωρα ειχε καποια ορια , εσεις σημερα ειστε ενα συνονθυλευμα απατεωνων θρασυτατων.
Κάντε κάτι γρήγορα κ,Βέττα,η χώρα βρίσκεται στα χέρια ενός επικίνδυνου ανθρώπου και ευρισκόμενου σε πανικό!
Πριν 3 χρόνια ο λιγνίτης του μύριζε, τωρα τον αποζητά και μυρίζει λεβάντα,lenor,πριν 3 χρόνια υπήρξε ο πατριάρχης της κλιματικής αλλαγής,τωρα ούτε τη χειροθεσία σε υποαναγνώστη δε δεχεται!
Σταματήστε τον!
Κυρία Βέτα ασχολήσου και λίγο με τα έργα και τις ημέρες του Περιφερειάρχη
Φτάνουν οι γενικότητες