Πάει δύο χρόνια πίσω το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης – Το νέο χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης για το ενεργειακό ισοζύγιο

29 Ιουλίου 2022
08:05

Κλειδί για την αποτελεσματική μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας, είναι ο λιγνίτης και η κυβέρνηση έχει ζητήσει από η ΔΕΗ για τα επόμενα 2-3 χρόνια να επιμηκύνει τη χρήση λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας.

Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στο mononews ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας:

Με βάση το Εθνικό Σχέδιο για την Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Κρίσης έχει ήδη λάβει πρόνοια για  παρεμβάσεις που μειώνουν την κατανάλωση φυσικού αερίου. Ήδη η συμμετοχή του λιγνίτη είναι πάνω από 10%. Στόχος είναι ο λιγνίτης να φτάσει στο 17-20% συμμετοχή στο ενεργειακό μίγμα από 5% που ήταν, δηλαδή από 2,5 TWH ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη θα φτάσουμε στις 9 TWH. Άρα αυξάνοντας κατά 6 TWH ηλεκτρικής ενέργειας την ενέργεια από λιγνίτη, χρειάζονται 12 TWH φυσικού αερίου λιγότερες, διπλάσια ποσότητα από αυτή που ζητάει να περικόψουμε η Κομισιόν.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η ΔΕΗ έχει ξεκινήσει την αύξηση της συμμετοχής του λιγνίτη και τους επόμενους μήνες θα κορυφώσει το επενδυτικό της πρόγραμμα. Πιστεύω ότι το πρώτο εξάμηνο του 2023 θα μπορέσει η ΔΕΗ να πιάσει το στόχο 20% στο λιγνίτη.  Όσο είναι ακριβότερο το φυσικό αέριο και είναι συμφερότερο να δουλεύει ο λιγνίτης, θα έχουμε στροφή στο λιγνίτη.

Το ΥΠΕΝ έχει κάνει ένα πλάνο για 2-3 χρόνια να υπάρχει ακόμη η λιγνιτική ενέργεια-ουσιαστικά είναι μια καθυστέρηση 2 ετών στην απολιγνιτοποίηση, όπως εξήγησε.

Όσον αφορά το ορυχείο της Αχλάδας, το τι θα γίνει μετά την άρση του δικαιώματος παραχώρησης από το υπουργείο, ασχολείται η υπεύθυνη Υπηρεσία και το νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει τις δυνατότητες.

Μιλώντας γενικότερα για την απολιγνιτοποίηση, ο υπουργός τόνισε ότι η πράσινη μετάβαση επιταχύνεται και το στόχο του 2030 θα τον πετύχουμε το 2026, δηλαδή 4 χρόνια νωρίτερα. Μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του 2022 θα έχουμε τις πρώτες δημοπρασίες για τα συστήματα αποθήκευσης και υπάρχει οργασμός επενδύσεων σε ΑΠΕ. Τώρα το 42% της κατανάλωσης ενέργειας είναι από ΑΠΕ όταν ήταν 32-34% πριν 2-3 χρόνια και θα φτάσει το 50% τέλος του 2022. Το 62% που ήταν ο στόχος του 2030 θα έχει επιτευχθεί το 2026 και το 2030 θα έχουμε φτάσει στο 70%.

energypress.gr

11 σχόλια

  • Πάει πίσω το πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης είναι το πρόγραμμα των 1,63 δις , και οι ενέργειες και δράσεις που ανέλαβε η «ΜΕΤΑΒΑΣΗ Α.Ε.», με την μεταβίβαση των εδαφών από την από τη ΔΕΗ, αυτό το πρόγραμμα λοιπόν τρέχει κανονικότατα. Η λειτουργία της. ΔΕΗ στην περιοχή πηγαίνει στο 100% για τα επόμενα δυο χρόνια!! Συνεπώς διπλό κέρδος για την ΔΥΤ,ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ!!

  • Ούτε μια συγνώμη από τους κυβερνώντες αλλά και τους ένθερμους υποστηρικτές της απολιγνητοποίησης φάνηκε ούτε εθνικό σχέδιο έχουμε αλλά υπηρετούν συμφέροντα ξένων παραγόντων
    Σε ότι αφορά την χώρα μας τίποτα δεν διδαχθήκαμε από την οικονομική κρίση που περάσαμε το 2010 πάντα πρέπει να μην εξαρτάται η χώρα από τρίτους παράγοντες είτε οικονομία ενέργεια καύσιμα πρωτογενείς παραγωγή φάρμακα
    Κανείς δεν πρόκειται να μας υποστηρίξει παρά μόνη μας θα πορευτούμε στο μέλλον παρά τα εγκλήματα που διαπράττουν καθημερινά κυρίως στην εξωτερική πολιτική με την ενεργή ανάμειξη μας στον αχρείαστο πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης που την πληρώνουν μόνο οι Ευρωπαίοι

  • Απολιγνιτοποιηση στο γόνατο, χωρίς σχέδιο και πλάνο μόνο και μόνο για
    να δείξουμε πρωτοπόροι σε κάτι. Γεμίσαμε βουνά και καλλιεργήσιμες εκτάσεις με ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά κάνοντας πλούσιες ξένες εταιρείες, τις βαφτίσαμε επενδύσεις και απωλεσαμε την ηλεκτρική ενεργειακή μας αυτάρκεια για χάρη του εισαγόμενου από το Αζερμπαϊτζάν αέριο.

  • Όταν ξεκίνησε η απολιγνιτοποιηση το φυσικό αέριο ήταν πιο φθηνό από τον λιγνίτη (λόγο φόρο ρύπων)με το ξέσπασμα του πολέμου ο λιγνίτης παρά τους φόρους έγινε πιο φθηνός από το αέριο.Αυτη είναι η αλήθεια και αφήστε τα μικροκομματικα παιχνίδια.

    • Όπως τον κόβει τον καθένα. Δηλαδή περίπτωση να ακριβύνει το αέριο δεν πρόβλεψε κανένας. Μπράβο προγραμματισμός. Όλα στο γόνατο, αρκεί να φάνε το χρήμα οι δικοί μας.

      • Ο λιγνίτης είναι στα τελευταία του, όσο και να θέλουμε να αυξήσουμε την παραγωγή είναι αδύνατο γιατί όντας ορυκτό καύσιμο τελειώνει. Δεν υπάρχει καμία περίπτωση να επανέλθει στο 75% της δεκαετίας του ’80 για να καθορίζει τιμές. Επομένως σε μια ανταγωνιστική αγορά δεν υπάρχει περίπτωση να φτηνύνει το ρεύμα λόγω λιγνίτη γιατί η ΔΕΗ είναι ιδιωτική εταιρία και θα πουλά το ρεύμα όσο το πουλούν και οι άλλοι ακόμη και αν της κοστίζει λιγότερο.

        Η μόνη ελπίδα για φτηνό ρεύμα είναι οι ανανεώσιμες.

    • <από που προκύπτει ότι οι φόροι ρύπων θα είναι πάντοτε πολύ υψηλοί; Το 2015 ήταν €5/τον και σήμερα €80, κι αύριο θα γίνουν φθηνότεροι και πάλι γιατί αλλιώτικα θα διαλυθεί η ΕΕ-27. Ήδη ο Πολωνός πρωθυπουργός πρότεινε σταθερή τιμή €30/τον. Ενώ η τιμή του φ.α. δεν πρόκειται να γίνει φθηνό όσο κατά την πανδημία, λόγω δε και του ρωσοουκρανικού θα περάσουν χρόνια για να ομαλοποιηθούν οι τιμές. Συμπέρασμα λιγνίτης και πάλι λιγνίτης γι ατην Ελλάδα. Τόσο απλά!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.