Κλιμάκιο Οικονομικών εμπειρογνωμόνων της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εξειδικευμένοι μηχανικοί από την Φινλανδία, σε θέματα παραγωγής ενέργειας από βιομάζα και στελέχη της ΔΕΗ – Ανανεώσιμες βρίσκονται από το πρωί στις εγκαταστάσεις της Τηλεθέρμανσης Αμυνταίου Φλώρινας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα στελέχη της ΕΤΕπ ενημερώνονται από υπηρεσιακά στελέχη του δήμου για την λειτουργία της τηλεθέρμανσης με αφορμή την δημιουργία νέας μονάδας ισχύος 25 MW με βιομάζα που θα καλύπτει τις ανάγκες της τηλεθέρμανσης του δήμου και των δημοτικών διαμερισμάτων.
Η νέα μονάδα, που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ – Ανανεώσιμες, έχει την έγκριση της ΡΑΕ και σύμφωνα με τον επικεφαλής της διεύθυνσης Γεωθερμίας και Βιομάζας της ΔΕΗ – Ανανεώσιμες, Μιχάλη Χλαμπουτάκη, εάν όλα κυλήσουν σύμφωνα με τους υπολογισμούς της εταιρίας θα είναι το πρώτο έργο τέτοιου μεγέθους στην Ελλάδα και το πρώτο που θα κατασκευάσει η ΔΕΗ – Ανανεώσιμες στην Ελλάδα.
Το έργο είναι προϋπολογισμού 65 εκ. ευρώ και προβλέπεται να χρηματοδοτηθεί κατά 35% από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Ο κ. Χλαμπουτάκης εξήγησε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι οι οικονομικοί και τεχνικοί εμπειρογνώμονες της Τράπεζας συμπληρώνουν τις τελευταίες λεπτομέρειες, συλλέγουν πληροφορίες και στοιχεία για την λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας, στην οποία θα βασιστεί η λειτουργία της μονάδας, προκειμένου να τα εντάξουν στην εισηγητική έκθεση της πρότασης.
Η νέα μονάδα Βιομάζας προβλέπεται ότι θα παράγει ενέργεια από υπολείμματα γεωργικών καλλιεργειών, όπως άχυρο σιτηρών και καλαμποκιού, από ξυλεία του δάσους και υπολείμματα δασικών εργασιών που υπάρχουν άφθονα στην δυτική Μακεδονία, καθώς και από παραπροϊόντα γεωργικών βιομηχανιών. Επίσης, η βασική πρώτη ύλη μπορεί να προέρχεται από καλλιέργεια ενεργειακών φυτών. Σύμφωνα με τον επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ – Ανανεώσιμες τη λειτουργία της νέας μονάδας με βιομάζα θα καλύπτουν 25 εργαζόμενοι, από μηχανικούς έως εργατοτεχνικό προσωπικό. Το συγκρότημα της εφοδιαστικής αλυσίδας, που θα λειτουργεί πλησίον του εργοστασίου, σύμφωνα με τον βουλευτή Φλώρινας Κωσταντίνο Σέλτσα, προβλέπεται να λειτουργεί από επιχειρηματικό σχήμα που θα συμμετέχουν αγρότες, ομάδες παραγωγών και κάτοικοι της περιοχής και σημείωσε ότι τον επόμενο μήνα θα κατατεθεί, προς συζήτηση στη Βουλή, το θεσμικό πλαίσιο που θα περιλαμβάνει τις αρχές λειτουργίας οι οποίες θα διέπουν τη δημιουργία και λειτουργία ενεργειακών συνεταιρισμών.
Εξαιτίας του καθεστώτος περιορισμένης λειτουργίας του Ατμοηλεκτρικού Σταθμού (ΑΗΣ) Αμυνταίου, ο οποίος τροφοδοτεί με θερμικό φορτίο της ηλεθέρμανση του Δήμου Αμυνταίου και που αναμένεται να σταματήσει την λειτουργία του το 2020 – 21, η ΔΕΗ – Ανανεώσιμες αποφάσισε την κατασκευή του σταθμού με βιομάζα προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες θέρμανσης των κατοίκων. Η ΔΕΗ φιλοδοξεί έως το τέλος του έτους να έχει εγκατασταθεί και ο ανάδοχος του έργου και το καλοκαίρι του 2019 να είναι έτοιμο σε λειτουργία.
Η παραγωγή ενέργειας από βιομάζα αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στη χώρα μας και είναι πολύ ψηλά στις επιχειρησιακές προτεραιότητες της ΔΕΗ – Ανανεώσιμες.
energypress.gr
Μπράβο στο Αμύνταιο για τέτοιες αυτονόητες πρωτοβουλίες που έπρεπε ήδη να λειτουργούν εδώ και δεκαετίες σχετικά με την τηλεθέρμανση αλλά και την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος (Δανία, φιλανδία, Η.Π.Α, Ινδία κτλ). Με την Πτολεμαϊδα άραγε τι γίνετε. Ως πότε οι παράγοντες της θα ασχολούνται με ερειπωμένα κτίρια του Λ.Κ.Δ.Μ αντί αν ασχοληθούν με τα μείζοντα θέματα της πόλης και των κατοίκων;