Δ. Μακεδονία: Μικρές φέτος αποδόσεις, παίρνει ξανά τα πάνω της η ζήτηση της λεβάντας

10 Αυγούστου 2022
05:17
Κανένα σχόλιο

Με χαµηλές έως και 40% τις αποδόσεις σε αιθέριο έλαιο, που έκαναν το φορτίο του κόστους παραγωγής ακόµη πιο δυσβάσταχτο στους ώµους των παραγωγών, και µε άδηλες, τουλάχιστον προς ώρας, τις προθέσεις του εµπορίου σε σχέση µε την τιµή που θα επικρατήσει, ολοκληρώθηκε αυτές τις ηµέρες η κοπή της λεβάντας στη Βόρεια Ελλάδα.

Ενδεικτικό της δύσκολης και φέτος χρονιάς για την καλλιέργεια είναι το ότι αρκετοί παραγωγοί περιορίστηκαν σε επιλεκτικό αλώνισµα χωραφιών, κρίνοντας ότι µε τις αυξήσεις που έχουν επέλθει στο κόστος παραγωγής, συγκοµιδής και απόσταξης, σε συνδυασµό µε τις τιµές που ακούγονται για το έλαιο, ήταν ασύµφορο να µπει µηχανή και να κόψει. «Οι αποδόσεις είναι πεσµένες έως και 40% σε σχέση µε ό,τι θα έπρεπε. Ενώ κανονικά πιάνουµε κατά µέσο όρο 5,5–6 κιλά έλαιο ανά στρέµµα, η φετινή χρονιά έδωσε 3,5-4 κιλά», ανέφερε στην Agrenda ο ταµίας του Αγροτικού Συνεταιρισµού Αρωµατικών Φυτών Βοΐου Κοζάνης, Σάκης Παπαχρήστος.

Παραγωγός ο ίδιος, αλλά και κάτοχος µηχανής κοπής που του επιτρέπει να έχει εικόνα από την ευρύτερη περιοχή, εκτιµά ότι οι µειωµένες αποδόσεις οφείλονται στον ανοµβρία της άνοιξης, καθώς οι επαγγελµατίες παραγωγοί έκαναν όλες τις καλλιεργητικές φροντίδες.

«Κάποιοι που έχουν απογοητευτεί, γιατί και τα προηγούµενα δύο τρία χρόνια δεν πήγε καλά εµπορικά η λεβάντα, µε τιµή κάτω του κόστους στα 30 ευρώ το κιλό, δεν µπήκαν καν στα χωράφια τους, ενώ άλλοι τα έχουν δώσει σε αποστακτήρια να τα δουλεύουν», παραδέχθηκε ο κ. Παπαχρήστος και τόνισε πως ακόµη και τα 40 ευρώ, που ακούγονται, δύσκολα θα τα δεχθούν οι παραγωγοί, καθώς αδυνατούν να καλύψουν το κόστος παραγωγής που ξεπερνά τα 200 ευρώ το στρέµµα. ∆είγµατα πάντως, έχουν αποσταλεί σε πολλές αγορές και αναµένονται απαντήσεις.

Οριακά βιώσιμοι οι παραγωγοί με 45 ευρώ το κιλό

Παρόµοια η κατάσταση και στα Γρεβενά. Όπως µας πληροφόρησε ο κ. Πάρης Ανθηµίδης, παραγωγός και ιδιοκτήτης αποστακτηρίου στο χωριό Κιβωτός, οι αποδόσεις ήταν µειωµένες 35% έως 40% φέτος, µε συνέπεια να παρατηρηθούν επιλεκτικές κοπές. «Το κόστος εισροών αυξήθηκε φέτος 20% έως 30%, η δαπάνη για την κοπή πήγε στα 30 ευρώ το στρέµµα από 25 ευρώ πέρυσι και για την απόσταξη αντίστοιχα στα 180-190 ευρώ ο τόνος, από 150 ευρώ ο τόνος το 2021, καθώς η τιµή του προπανίου ανέβηκε κατά 50%. Οπότε πολλοί το ξανασκέφτηκαν κι έκριναν πως ήταν συµφερότερο να µην µαζέψουν τη λεβάντα τους», ανέφερε ο κ. Ανθηµίδης.

Προς το τέλος Αυγούστου «βλέπει» να ξεκαθαρίζει το τοπίο ο Παύλος Λαζαρίδης παραγωγός και ιδιοκτήτης αποστακτηρίου από την Αναράχη της Εορδαίας, όπου επίσης οι αποδόσεις είναι µειωµένες έως 40% και τα κόστη συγκοµιδής και απόσταξης έχουν αυξηθεί σηµαντικά. «Οι τιµές θα είναι λίγο καλύτερες φέτος, διότι για πρώτη φορά εδώ και τρία χρόνια, πριν την κοπή εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για έλαια από το εµπόριο» είπε για να σηµειώσει πως «για να είναι οριακά βιώσιµοι οι παραγωγοί θα πρέπει η τιµή να είναι τουλάχιστον στα 45 ευρώ το κιλό».

 

https://www.agronews.gr/

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.