Η Σιατιστινή ζωγράφος Θάλεια Φλωρά – Καραβία (1871 – 1960) παρατηρώντας τον πίνακα της Κασσιανής στο ατελιέ της, κάπου στα μέσα της δεκαετίας του ’20. Ο πίνακας σήμερα βρίσκεται στην Ιερά Μητρόπολη Σισανίου και Σιατίστης στην Σιάτιστα.
Με την αφορμή της συμπλήρωσης των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή το Εθνικό Ιστορικό Μουσείο από 15 Ιουλίου έως 15 Οκτωβρίου 2022, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων της Παλαιάς Βουλής, παρουσιάζει την έκθεση «Θάλεια Φλωρά-Καραβία, Μικρά Ασία 1921» με έργα της ζωγράφου από τα μετόπισθεν του Μετώπου της Μικρασιατικής Καταστροφής. Παράλληλα έχει εκδοθεί το ομώνυμο folio οκτώ με οκτώ σκίτσα της.
Το ίδρυμα των εκδόσεων της Ελληνικής Βουλής έχει παλιότερα εκδώσει το Λεύκωμα με τίτλο «ΕΝΤΥΠΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΤΟΥ 1912-1913» που περιέχει σκίτσα από τον Α’ Βαλκανικό Πόλεμο και αποσπάσματα από τις ανταποκρίσεις της στην ελληνική εφημερίδα της Αιγύπτου «ΕΦΗΜΕΡΙΣ» που εξέδιδε ο σύζυγος της Νικόλαος Καραβίας. Πρόκειται δηλαδή εκτός από την μεγαλύτερη, ίσως, Ελληνίδα ζωγράφο για την πρώτη Ελληνίδα πολεμική ανταποκρίτρια.
Η φωτογραφία προέρχεται από την δημοσίευση της Δέσποινα Τσουργιάννη, «The Case of Thaleia Flora-Caravia’s Photographic Images and Self-Portraits» στο περιοδικό Issues of Gender Representation in Modern Greek Art (Volume 13 – Issue 1) [Aspasia].
Η Δέσποινα Τσουργιάννη, εκπόνησε την Διδακτορική Διατριβή στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του ΕΚΠΑ με θέμα «Η ζωγράφος Θάλεια Φλωρά – Καραβία (1871 – 1960)» έχει εκδώσει το βιβλίο «Θάλεια Φλωρά – Καραβία» και έχει δημοσιεύσει πλήθος ερευνητικών εργασιών για την ζωγράφο.
Λάζαρος Γ. Κώτσικας
Δρ Πολιτικός Μηχανικός
Ειδικός Συνεργάτης Δημάρχου Βοΐου