Όλα ανοιχτά για τα λιγνιτωρυχεία Αχλάδας ενόψει των αναγκών της Μελίτης – Προς νέο γύρο με το ΥΠΕΝ – Εντατική προετοιμασία στο Νότιο Πεδίο για την Πτολεμαϊδα V

1 Σεπτεμβρίου 2022
07:44
Κανένα σχόλιο

 

Δεύτερες σκέψεις φαίνεται ότι επικρατούν στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με την ανάκληση της παραχώρησης του κοιτάσματος Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας στην Φλώρινα στην ομώνυμη εταιρία και την επιστροφή του στο δημόσιο με προοπτική την συνέχιση της λειτουργίας του από την ΔΕΗ. Ενάμιση μήνα μετά την απόφαση του αρμόδιου υπουργού Κώστα Σκρέκα να κηρύξει έκπτωτη την εταιρία Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας, οι ιδιοκτήτες συνεχίζουν να λειτουργούν το ορυχείο και να βγάζουν λιγνίτη τον οποίο εξάγουν στην Βόρεια Μακεδονία. Οι πληροφορίες που επιβεβαιώνονται από αρμόδιες πηγές, φέρουν τον ιδιοκτήτη κ. Χρήστο Παυλίδη να βρίσκεται σε συνεννοήσεις με το ΥΠΕΝ αλλά και τη ΔΕΗ προκειμένου να βρεθεί μια αποδεκτά κοινή λύση που θα δώσει τη δυνατότητα συνέχισης της λειτουργίας του κοιτάσματος από την Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας.

Σύμφωνα μάλιστα με τις ίδιες πληροφορίες μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι συζητήσεις αναμένεται να πάρουν και επίσημο χαρακτήρα προκειμένου να επισπευστεί η λύση που θα λύσει τα προβλήματα τροφοδοσίας της Μελίτης. Κύκλοι του ΥΠΕΝ , επιβεβαιώνοντας εμμέσως αυτές τις πληροφορίες, τονίζουν ότι ένα η εταιρία πληρώσει τις οφειλές προς το δημόσιο, που ήταν και ο βασικός λόγος ανάκλησης της απόφασης παραχώρησης, τότε μπορεί να προσβάλει την υπουργική απόφαση και να συνεχίσει να το λειτουργεί.

Η εταιρία φέρεται να έχει προχωρήσει την διαδικασία ρύθμισης των οφειλών ύψους 4,7 εκατ. ευρώ περίπου προς το δημόσιο από την μη καταβολή μισθωμάτων ενώ βρίσκεται σε συζητήσεις και με τη ΔΕΗ για την βελτίωση της μεταξύ τους σύμβασης. Η απόφαση Σκρέκα επικαλείτο επίσης την μη τήρηση των συμβατικών υποχρεώσεων της εταιρίας έναντι της ΔΕΗ για «ελάχιστη κατ΄ έτος παραγωγή 2.000.000 τόνων λιγνίτη κατά 675.510,58 τόνους για το έτος 2018 και κατά 585.442,65 τόνους για το 2019».

Εντατικά το Νότιο Πεδίο για την Πτολεμαϊδα V

Στο ορυχείο της Αχλάδας είχε στηριχτεί η τροφοδοσία της Μελίτης από την κατασκευή της ακόμη, η οποία αντιμετώπισε σοβαρά προσκόμματα όλα αυτά τα χρόνια. Σήμερα και ελλείψει παραδόσεων από την Λιγνιτωρυχεία Αχλάδας η μονάδα της Μελίτης τροφοδοτείται από το Νότιο Πεδίο και ένα μικρό ιδιωτικό ορυχείο στα Σέρβια Κοζάνης.

Η κυβερνητική απόφαση για διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής σε ετήσια βάση για τα επόμενα δύο με τρία χρόνια, καθιστά απαραίτητη την ανάπτυξη νέων πεδίων και στους αρχικούς σχεδιασμούς της κυβέρνησης, πέραν των κοιτάσματος της Αχλάδας ήταν και η επαναλειτουργία της Βεύης που έχει σταματήσει να βγάζει λιγνίτη εδώ και ενάμιση χρόνο περίπου, από τη ΔΕΗ. Μέχρι στιγμής πάντως δεν έχει γίνει καμία ενέργεια προς αυτή την κατεύθυνση.

Αντιθέτως με εντατικούς ρυθμούς προχωρούν οι εργασίες στο Νότιο Πεδίο , προκειμένου να αυξηθούν τα αποθέματα εν όψει του χειμώνα για να μπορούν να στηρίξουν την συνεχή λειτουργία των πέντε μονάδων του Αγ. Δημητρίου και της Μελίτης, αλλά και της νέας μονάδας Πτολεμαίδα V. Μέσα στις επόμενες ημέρες ολοκληρώνονται οι δοκιμές στα συστήματα φόρτωσης και μεταφοράς καυσίμου προς τους μύλους και το λέβητα της μονάδας, ενώ μέσα στο Σεπτέμβριο αναμένεται να τεθεί σε δοκιμαστική λειτουργία και τον Δεκέμβριο σε εμπορική, προσφέροντας στο σύστημα 660 ΜW πολύτιμης φθηνής ισχύος σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία.

www.worldenergynews.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι