Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με την περισσότερο κλειστή οικονομία στην Ε.Ε. και με ένα αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας που δημοσιεύει το ΚΕΦΙΜ σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser και αφορά δεδομένα του 2020
Η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:
-Μέγεθος του κράτους: 153η θέση
-Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 54η θέση
-Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 75η θέση
-Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 18η θέση
-Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα : 143η θέση.
Τρεις παρατηρήσεις απορρέουν από τα πιο πάνω που είναι χρήσιμες για όλους μας.
1. Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των χωρών δεν αποτελούν κάτι καινούργιο. Στο μνημειώδες έργο τους «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη» οι συγγραφείς, Ντάρον Ατζέμογλου και Τζειμς Ρόμπινσον, διατυπώνουν τη θέση ότι οι πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί αποτελούν τη βάση για την οικονομική επιτυχία ή αποτυχία. Το κορυφαίο ίσως παράδειγμα στο βιβλίο είναι αυτό της σύγκρουσης του προέδρου Ρούζβελτ με το Ανώτατο Δικαστήριο. Ένα τεράστιο μέγεθος πολιτικού, εκλεγμένος μάλιστα τη δεύτερη φορά με 61%, δε μπόρεσε να επιβάλει τη βούληση του και αυτό μακροπρόθεσμα υπήρξε επωφελές για τη χώρα του.
2. Από τα πέντε βασικά κριτήρια στο ένα, διεθνές εμπόριο, είμαστε σε εξαιρετικά καλή θέση και σε άλλο ένα, νόμισμα, λίγα μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας γιατί είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. Η προσοχή μας προφανώς πρέπει να εστιαστεί στα δυο κριτήρια που είμαστε ουραγοί, μέγεθος κράτους και τραπεζική πίστη, εργασιακά, επιχειρηματικότητα. Το ζήτημα της τραπεζικής πίστης είναι ένα ζήτημα ταμπού για τη χώρα που επιβάλλεται να ανοίξει. Στα εργασιακά προφανώς οφείλουμε να αντιγράψουμε βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, καθιστώντας παρελθόν τη σημερινή ζούγκλα.
Η επιχειρηματικότητα είναι γνωστό πως σκοντάφτει στη γραφειοκρατία και εδώ το «επιτελικό κράτος» του κ Μητσοτάκη υπήρξε στρατηγικό λάθος. Αντί να ασχοληθεί με τη βελτίωση και την αποτελεσματικότητα των κρατικών δομών εγκαθίδρυσε ένα συγκεντρωτικό σύστημα που κυβερνάει πάνω και έξω από το κράτος. Σε ο,τι αφορά το μέγεθος του Κράτους η μόνη διαθέσιμη επιλογή είναι η ριζική του αποκέντρωση οπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα κράτη, είναι η μεγάλη ειδοποιός διαφορά μας.
3. Τελευταίο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το Κράτος Δικαίου μαζί με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα είναι ένα από τα πέντε βασικά κριτήρια του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας. Είναι δεδομένο ότι στις εκθέσεις επόμενων ετών η Ελλάδα θα διολισθήσει στο συγκεκριμένο δείκτη με τις υποκλοπές να παίζουν καθοριστικό ρόλο.
Με απλά λόγια το μέλλον και η ευημερία της χώρας πλήττεται σοβαρά από την υπόθεση των υποκλοπών και η πολιτική σταθερότητα, νοούμενη ως παραμονή του κ Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, οδηγεί μάλλον σε βλάβη για τη χώρα. Αυτό είναι το πραγματικό κόστος των υποκλοπών.
Καλημέρα Πάρη.
Πριν 2 χρόνια το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ανέδειξε την υπόθεση ΜΑΝΑ ΝΕΡΟΥ ΜΕΣΙΑΝΗΣ.
Έκτοτε δεν είδαμε να ασχολείστε με την υπόθεση…
Κίνημα Αλλαγής Ν.Ε. Κοζάνης: “Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι – αποκαλύψεις για τα Φ/Β πάρκα στη θέση Μάνα Νερού”
https://kozan.gr/archives/334097
Με μια “ανάλυση” της μιας σελίδας λες κάτι που ξέρουμε όλοι όλοι! Με έτοιμους αριθμούς και συμπεράσματα και στο τέλος μια σειρά που είναι και ο τίτλος του άρθρου! Άντε καλά!
Είχες πει πριν λίγο καιρό ότι μπορεί να είσαι κακός, αλλά είσαι χρήσιμος. Για το πρώτο εσύ (και άλλοι) ξέρουν, για το δεύτερο δεν φαίνεται με αυτά που λες και αυτά που κάνεις!! Πλέον δεν πείθεις και αυτό θα φανεί στις εκλογές!!
Δεν το έχει καταλάβει ότι δεν θα βγει ξανά βο(υ)λευτής. Οι εκλογές έρχονται θα το καταλάβει.
Ωραία τα μαθήματα φιλελεύθερης οικονομίας, αλλά μήπως προέρχεστε από άλλο χώρο; ‘Η κρατικός παρεμβατισμός ή φιλελεύθερη οικονομία, και σεις δουλέψατε στη πρώτη κατεύθυνση!
Πω πω,αριστεροσύνη δεξιάς κοιλίας!!!
Εσείς οι παλάντζες αριστερής κοπής που γέρνετε όπου σας βολεύει προηγηστε στην εξαπάτηση αφελών και πονηρών…
Τα κάνατε όλα σαν τα μούτρα σας και τώρα θυμηθηκατε να γράφετε τάχα άρθρα. Που εισασταν τόσα χρόνια και δεν κάνατε τίποτα καλό στον τόπο και στην χώρα.
Ξέχασες μάλλον ότι ζούσαμε σαν άνθρωποι κι όχι σαν τους άθλιους του Ουγκώ όπως μας κατάντησε σήμερα το κόμμα σου.
Μερικοί, όχι όλοι! Οι εκλεκτοί πάντα τα έτρωγαν όλα,όχι ο λαουτζίκος!
Εάν κάποιος πολιτικός αντιληφθεί παρακολούθηση τότε πρεπει να απευθύνεται ΜΕ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ στην υπηρεσία πληροφοριών της χώρας του που εχει τα εργαλεία για να καθαρίσει το τηλέφωνο κτλ.
Καλα ειναι κύριε Κουκουλοπουλε να μην διαρραγεί η σχέση πολιτικών με την υπηρεσία πληροφοριών διότι τότε αυτοι που το προκαλούν αυτο (τρίτοι, οποιοιδηποτε) πετυχαίνουν τον σκοπό τους.
Αρα αν κάποιος πολιτικός δινει μεγάλη διάσταση σε ενα τέτοιο θεμα δυο τινα συμβαίνουν
Α. Εξυπηρετεί στόχους τρίτων ( δεν το πιστεύω για κανενα έλληνα πολιτικό απλά αναφέρω την περίπτωση)
Β. Πρόκειται για grande αφελή τύπο και χρησιμοποιείται ως «χρήσιμος ηλίθιος» απο όσους θέλουν αποσταθεροποίηση
Η πασοκικής έμπνευσης πονηράδα να μην ενημερωθεί ο κύριος ανδρουλακης αφήνει το πρόβλημα στον μητσοτακη ενώ ο ίδιος ατενίζει αγέρωχος και παίζει μπάσκετ γιατί κανεις δεν του την «πέφτει» να μάθει τι συνέβη. Προσέξτε μη του βγει μπούμερανγκ
Τι γίνεται στο ΠΑΣΟΚ;
Ε κλασικά πολιτικαντικα πραγματα , με πρόεδρο άνθρωπο γενημα θερμά κομματικών οργανώσεων τι περιμένετε ?
Ολη η αληθεια με στοιχεια και αποδειξεις.
Παρη κατάντησες γραφικός. Κρατά την υστεροφημία σου. Μην την ευτελιζεις στο υπέρ πάντων αγώνα να γίνεις βουλευτής!!!
Όσα δε φτάνεις αλεπού τα κάνεις κρεμαστάρια;;; μακάρι το 1/1000 του μυαλού του να είχε ο Κουλης
Ήθελα να γράψω στο αρχικό κάτι για την μηδενική υστεροφημία που είχε ούτως ή άλλως αλλά θα απαντήσω σε εσένα ότι ποτέ δεν ήταν έξυπνος! Είναι άλλο πράγμα να κάνεις μόνος σου και άλλο να σου λένε τι να κάνεις άλλοι!
Αυτό έκανε πάντα ο Πάρις! Ήταν γυρισμένος αυτό το αναγνωρίζω και έβλεπε αυτό που γινόταν αλλού και το έφερνε εδώ μπακαλιστικα! Όπως όπως! Όμως μεγάλο μυαλό έτσι δεν τον λες!