Το πραγματικό κόστος των υποκλοπών (Γράφει ο Πάρις Κουκουλόπουλος)

10 Σεπτεμβρίου 2022
09:01

Η Ελλάδα παραμένει η χώρα με την περισσότερο κλειστή οικονομία στην Ε.Ε. και με ένα αναποτελεσματικό θεσμικό πλαίσιο, σύμφωνα με τον δείκτη οικονομικής ελευθερίας που δημοσιεύει το ΚΕΦΙΜ σε συνεργασία με το καναδικό Ινστιτούτο Fraser και αφορά δεδομένα του 2020

Όπως αναφέρεται στη φετινή μελέτη του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας που δημοσιεύει σήμερα το ΚΕΦΙΜ, η πτώση 9 θέσεων που καταγράφει η Ελλάδα είναι ανησυχητική καθώς η χώρα μας καταλαμβάνει την 85η θέση ανάμεσα σε 165 χώρες. Η συνολική επίδοση της Ελλάδας στον Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας την τοποθετεί ανάμεσα στη Σερβία και τη Σαουδική Αραβία. Ιδιαίτερα προβληματικό είναι ακόμη το γεγονός ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την τελευταία θέση ανάμεσα σε όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε., με την αμέσως προηγούμενη χώρα (Πολωνία, 80ή) να βρίσκεται 5 θέσεις πιο ψηλά.

Η κατάταξη της Ελλάδας στα πέντε βασικά πεδία του δείκτη είναι:

-Μέγεθος του κράτους: 153η θέση
-Κράτος δικαίου και ιδιοκτησιακά δικαιώματα: 54η θέση

-Πρόσβαση σε ισχυρό νόμισμα: 75η θέση
-Ελευθερία στο διεθνές εμπόριο: 18η θέση

-Ρυθμιστικό περιβάλλον στην τραπεζική πίστη, τα εργασιακά και την επιχειρηματικότητα : 143η θέση.

Τρεις παρατηρήσεις απορρέουν από τα πιο πάνω που είναι χρήσιμες για όλους μας.

1. Τα κριτήρια που χρησιμοποιούνται για την κατάταξη των χωρών δεν αποτελούν κάτι καινούργιο. Στο μνημειώδες έργο τους «Γιατί αποτυγχάνουν τα έθνη» οι συγγραφείς, Ντάρον Ατζέμογλου και Τζειμς Ρόμπινσον, διατυπώνουν τη θέση ότι οι πολιτικοί και οικονομικοί θεσμοί αποτελούν τη βάση για την οικονομική επιτυχία ή αποτυχία. Το κορυφαίο ίσως παράδειγμα στο βιβλίο είναι αυτό της σύγκρουσης του προέδρου Ρούζβελτ με το Ανώτατο Δικαστήριο. Ένα τεράστιο μέγεθος πολιτικού, εκλεγμένος μάλιστα τη δεύτερη φορά με 61%, δε μπόρεσε να επιβάλει τη βούληση του και αυτό μακροπρόθεσμα υπήρξε επωφελές για τη χώρα του.

2. Από τα πέντε βασικά κριτήρια στο ένα, διεθνές εμπόριο, είμαστε σε εξαιρετικά καλή θέση και σε άλλο ένα, νόμισμα, λίγα μπορούμε να κάνουμε μόνοι μας γιατί είναι ευρωπαϊκή υπόθεση. Η προσοχή μας προφανώς πρέπει να εστιαστεί στα δυο κριτήρια που είμαστε ουραγοί, μέγεθος κράτους και τραπεζική πίστη, εργασιακά, επιχειρηματικότητα. Το ζήτημα της τραπεζικής πίστης είναι ένα ζήτημα ταμπού για τη χώρα που επιβάλλεται να ανοίξει. Στα εργασιακά προφανώς οφείλουμε να αντιγράψουμε βέλτιστες πρακτικές άλλων χωρών, καθιστώντας παρελθόν τη σημερινή ζούγκλα.

Η επιχειρηματικότητα είναι γνωστό πως σκοντάφτει στη γραφειοκρατία και εδώ το «επιτελικό κράτος» του κ Μητσοτάκη υπήρξε στρατηγικό λάθος. Αντί να ασχοληθεί με τη βελτίωση και την αποτελεσματικότητα των κρατικών δομών εγκαθίδρυσε ένα συγκεντρωτικό σύστημα που κυβερνάει πάνω και έξω από το κράτος. Σε ο,τι αφορά το μέγεθος του Κράτους η μόνη διαθέσιμη επιλογή είναι η ριζική του αποκέντρωση οπως συμβαίνει σε όλα τα σύγχρονα κράτη, είναι η μεγάλη ειδοποιός διαφορά μας.

Κλείσιμο

3. Τελευταίο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι το Κράτος Δικαίου μαζί με τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα είναι ένα από τα πέντε βασικά κριτήρια του Δείκτη Οικονομικής Ελευθερίας. Είναι δεδομένο ότι στις εκθέσεις επόμενων ετών η Ελλάδα θα διολισθήσει στο συγκεκριμένο δείκτη με τις υποκλοπές να παίζουν καθοριστικό ρόλο.

Με απλά λόγια το μέλλον και η ευημερία της χώρας πλήττεται σοβαρά από την υπόθεση των υποκλοπών και η πολιτική σταθερότητα, νοούμενη ως παραμονή του κ Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, οδηγεί μάλλον σε βλάβη για τη χώρα. Αυτό είναι το πραγματικό κόστος των υποκλοπών.

18 σχόλια

  • Καλημέρα Πάρη.

    Πριν 2 χρόνια το ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ ανέδειξε την υπόθεση ΜΑΝΑ ΝΕΡΟΥ ΜΕΣΙΑΝΗΣ.

    Έκτοτε δεν είδαμε να ασχολείστε με την υπόθεση…

    Κίνημα Αλλαγής Ν.Ε. Κοζάνης: “Όχι, δεν είμαστε όλοι ίδιοι – αποκαλύψεις για τα Φ/Β πάρκα στη θέση Μάνα Νερού”

    https://kozan.gr/archives/334097

  • Με μια “ανάλυση” της μιας σελίδας λες κάτι που ξέρουμε όλοι όλοι! Με έτοιμους αριθμούς και συμπεράσματα και στο τέλος μια σειρά που είναι και ο τίτλος του άρθρου! Άντε καλά!

  • Είχες πει πριν λίγο καιρό ότι μπορεί να είσαι κακός, αλλά είσαι χρήσιμος. Για το πρώτο εσύ (και άλλοι) ξέρουν, για το δεύτερο δεν φαίνεται με αυτά που λες και αυτά που κάνεις!! Πλέον δεν πείθεις και αυτό θα φανεί στις εκλογές!!

  • Ωραία τα μαθήματα φιλελεύθερης οικονομίας, αλλά μήπως προέρχεστε από άλλο χώρο; ‘Η κρατικός παρεμβατισμός ή φιλελεύθερη οικονομία, και σεις δουλέψατε στη πρώτη κατεύθυνση!

  • Τα κάνατε όλα σαν τα μούτρα σας και τώρα θυμηθηκατε να γράφετε τάχα άρθρα. Που εισασταν τόσα χρόνια και δεν κάνατε τίποτα καλό στον τόπο και στην χώρα.

  • Εάν κάποιος πολιτικός αντιληφθεί παρακολούθηση τότε πρεπει να απευθύνεται ΜΕ ΜΥΣΤΙΚΟΤΗΤΑ στην υπηρεσία πληροφοριών της χώρας του που εχει τα εργαλεία για να καθαρίσει το τηλέφωνο κτλ.
    Καλα ειναι κύριε Κουκουλοπουλε να μην διαρραγεί η σχέση πολιτικών με την υπηρεσία πληροφοριών διότι τότε αυτοι που το προκαλούν αυτο (τρίτοι, οποιοιδηποτε) πετυχαίνουν τον σκοπό τους.
    Αρα αν κάποιος πολιτικός δινει μεγάλη διάσταση σε ενα τέτοιο θεμα δυο τινα συμβαίνουν

    Α. Εξυπηρετεί στόχους τρίτων ( δεν το πιστεύω για κανενα έλληνα πολιτικό απλά αναφέρω την περίπτωση)
    Β. Πρόκειται για grande αφελή τύπο και χρησιμοποιείται ως «χρήσιμος ηλίθιος» απο όσους θέλουν αποσταθεροποίηση

  • Η πασοκικής έμπνευσης πονηράδα να μην ενημερωθεί ο κύριος ανδρουλακης αφήνει το πρόβλημα στον μητσοτακη ενώ ο ίδιος ατενίζει αγέρωχος και παίζει μπάσκετ γιατί κανεις δεν του την «πέφτει» να μάθει τι συνέβη. Προσέξτε μη του βγει μπούμερανγκ

  • Παρη κατάντησες γραφικός. Κρατά την υστεροφημία σου. Μην την ευτελιζεις στο υπέρ πάντων αγώνα να γίνεις βουλευτής!!!

      • Ήθελα να γράψω στο αρχικό κάτι για την μηδενική υστεροφημία που είχε ούτως ή άλλως αλλά θα απαντήσω σε εσένα ότι ποτέ δεν ήταν έξυπνος! Είναι άλλο πράγμα να κάνεις μόνος σου και άλλο να σου λένε τι να κάνεις άλλοι!
        Αυτό έκανε πάντα ο Πάρις! Ήταν γυρισμένος αυτό το αναγνωρίζω και έβλεπε αυτό που γινόταν αλλού και το έφερνε εδώ μπακαλιστικα! Όπως όπως! Όμως μεγάλο μυαλό έτσι δεν τον λες!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.