Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα αποφασίσει εντός των ημερών ποιος θα κατασκευάσει τις δεξαμενές υγροποιημένου / συμπιεσμένου φυσικού αερίου (LNG / CNG), μέσω των οποίων θα τροφοδοτούνται τα δίκτυα που κατασκευάζει η ΔΕΠΑ Υποδομών σε πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας. Η διοίκηση της Italgas, που ελέγχει πλέον τη ΔΕΠΑ Υποδομών και τη θυγατρική ΔΕΔΑ, έχει ζητήσει να αναλάβει η τελευταία την κατασκευή των δεξαμενών και όχι ο ΔΕΣΦΑ όπως επιδιώκει η διοίκηση του διαχειριστή. Με αυτόν τον τρόπο οι Ιταλοί θεωρούν πως θα αποφευχθούν νέες καθυστερήσεις στην εξασφάλιση των ποσοτήτων φυσικού αερίου για την τροφοδοσία πόλεων όπως η Φλώρινα και η Καστοριά.
Μετά το σοβαρό θέμα που δημιουργήθηκε με το Δεκαετές Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΔΠΑ) 2022 – 2031 του ΔΕΣΦΑ, που πήγαινε προς τα πίσω τις διασυνδέσεις για την τροφοδοσία των δικτύων της ΔΕΠΑ Υποδομών στην περιοχή, υπήρξε συνάντηση με συμμετοχή και εκπροσώπων της ΡΑΕ. Τη συνάντηση είχε ζητήσει η διοίκηση της ΡΑΕ αλλά και πάλι προέκυψαν διαφωνίες για το ποιος θα κατασκευάσει τις δεξαμενές που καλείται να λύσει η ρυθμιστική αρχή.
Η τελευταία αποδέχθηκε οριστικά πως δεν πρόκειται να προχωρήσει η διασύνδεση των δικτύων με τον αγωγό ΤΑΡ, όπως προέβλεπε το αρχικό σχέδιο για τη διείσδυση του φυσικού αερίου στη Δυτική Μακεδονία. Έτσι, στην τελευταία συνάντηση συμφωνήθηκε να κατασκευαστούν δύο δεξαμενές, η μία στην περιοχή που θα κατασκευάζονταν ο μετρητικός σταθμός Περδίκκα για την τροφοδοσία της Φλώρινας, κ.λπ. και η δεύτερη στην περιοχή που θα κατασκευάζονταν ο μετρητικός σταθμός της Πορειάς για την τροφοδοσία Καστοριάς και Άργους Ορεστικού. Στις δύο δεξαμενές θα μεταφέρεται φυσικό αέριο με ειδικά φορτηγά και στη συνέχεια θα τροφοδοτούνται τα δίκτυα πόλεων.
Οι εκπρόσωποι του ΔΕΣΦΑ υποστήριξαν πως σε δεύτερη φάση για την κάλυψη της Φλώρινας, κ.λπ. θα διασυνδέσουν τα δίκτυα με τον αγωγό υψηλής πίεσης προς της Δυτική Μακεδονία, η ολοκλήρωση του οποίου πάει, επίσης, συνεχώς προς τα πίσω και τώρα έχει καθοριστεί για το τέλος του 2024. Οι διαπραγματεύσεις του ΔΕΣΦΑ με τον ΤΑΡ για τους μετρητικούς σταθμούς σε Πορειά και Περδίκκα κράτησαν, επίσης, σχεδόν τρία χρόνια χωρίς τελικά να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.
Η συνάντηση των τριών πλευρών (ΔΕΣΦΑ, ΔΕΔΑ και ΡΑΕ) πραγματοποιήθηκε προκειμένου να πέσουν οι τόνοι καθώς είχε υπάρξει σκληρή επιστολή του επικεφαλής της ΔΕΔΑ Μάριου Τσάκα προς τη ρυθμιστική αρχή και κυβερνητικά στελέχη. Στην επιστολή αναφέρονταν μεταξύ άλλων πως η ΔΕΔΑ «θα προχωρήσει στον υπολογισμό οποιαδήποτε απώλειας εσόδων εξαιτίας των καθυστερήσεων και επιφυλάσσεται του δικαιώματός της να διεκδικήσει τη σχετική αποζημίωση».
(powergame.gr)