Σε δοκιμαστική λειτουργία μπαίνει εκτός απροόπτου από σήμερα 28/9 η λιγνιτική μονάδα Πτολεμαίδα 5 της ΔΕΗ. Εχουν ήδη ολοκληρωθεί οι δοκιμές λειτουργίας των ταινιοδρόμων και μεταφοράς του λιγνίτη, καύσης καθώς και λειτουργία by pass της στροβυλογεννήτριας και ξεκινάνε οι πρώτες δοκιμές λειτουργίας με ντίζελ για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και οι δοκιμές με λιγνίτη, διαδικασία που θα ολοκληρωθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο και το αργότερο μέχρι τέλος του έτους, ώστε η μονάδα να μπει σε εμπορική λειτουργία εάν όχι τον Δεκέμβριο στις αρχές του 2023.
Στις αυλές της μονάδας έχουν συγκεντρωθεί μέχρι στιγμή 120-130 χιλιάδες τόνοι αποθέματα λιγνίτη που μπορούν να διασφαλίσουν την συνεχή λειτουργία της για ένα περίπου 20ημερο (υπολογίζεται ότι σε πλήρη λειτουργία θα καταναλώνει 6-7 χιλιάδες τόνους την ημέρα). Τα αποθέματα θα συμπληρώνονται καθημερινά από το ορυχείο στο Νότιο Πεδίο που τροφοδοτεί και τις πέντε μονάδες του Αγ. Δημητρίου.
Η ενεργοβόρος στο κάδρο
Η μονάδα που την προ ενεργειακής κρίσης περίοδο αποτέλεσε βαρίδιο για τη ΔΕΗ και πονοκέφαλο για τις διοικήσεις των τελευταίων ετών που αναζητούσαν τρόπους για να την καταστήστουν βιώσιμη, λόγω του ελλείμματος ανταγωνιστικότητας έναντι των μονάδων φυσικού αερίου ολοκληρώθηκε και τίθεται σε λειτουργία σε μια περίοδο η χώρα την έχει απολύτως ανάγκη για την ενίσχυση της ασφάλειας εφοδιασμού και την μείωση του κόστους ρεύματος. Η ενεργειακή κρίση κατέστησε πολύ πιο ανταγωνιστικές τις μονάδες άνθρακα και λιγνίτη από αυτές του φυσικού αερίου και τα φουγάρα των ανθρακικών μονάδων δουλεύουν στο φουλ σε όλη την Ευρώπη.
Η ενεργειακή κρίση ακύρωσε τα σχέδια της ΔΕΗ για μετατροπή της μονάδας Πτολεμαϊδα 5 σε μονάδα φυσικού αερίου και η νέα υπερσύγχρονη μονάδα από πρόβλημα μετατρέπεται σε ευεργέτημα τόσο για τη ΔΕΗ όσο και για το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και πιθανότατα και για την ενεργοβόρα βιομηχανία.
Η κατά προτεραιότητα ένταξη στο σύστημα
Η ΔΕΗ έχει συνδέσει την κυβερνητική “εντολή” για διπλασιασμό της λιγνιτικής παραγωγής με την κατά προτεραιότητα ένταξη των λιγνιτικών μονάδων στο σύστημα. Με όρους δηλαδή εκτός αγοράς, που δεν είναι βέβαιο ότι θα γίνουν αποδεκτοί τόσο από τους ιδιώτες ηλεκτροπαραγωγούς αφού καταστρατηγείται ο ανταγωνισμός όσο και από την ΕΕ. Βεβαίως όσο οι τιμές του αερίου είναι υψηλά η κατά προτεραιότητα ένταξη της Πτολεμαϊδας 5 θεωρείται δεδομένη λόγω χαμηλότερου λειτουργικού κόστος. Αυτό που απασχολεί τη ΔΕΗ είναι η κατά προτεραιότητα ένταξη σε κάθε συνθήκη για το διάστημα μέχρι και το 2023 που σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό θα πρέπει να συνεχίσουν την λειτουργία τους οι λιγνιτικές μονάδες.
Ένα σενάριο που εξετάζεται για να διασφαλισθεί η απρόσκοπτη λειτουργία της μονάδας χωρίς να απαιτείται η κατά προτεραιότητα ένταξή της στο σύστημα είναι η υπογραφή διμερών συμβολαίων με την ενεργοβόρα βιομηχανία. Αυτό θα διασφάλιζε και για τη βιομηχανία χαμηλότερο κόστος ρεύματος, αφού η Πτολεμαίδα 5 συνολικής ισχύος 660 MW έχει κατασκευαστεί με την πλέον σύγχρονη τεχνολογία και για κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα που θα παράγει θα εκπέμπει 1 τόνο διοξείδιο του άνθρακα έναντι 1,5 τόνου που εκπέμπουν οι υφιστάμενες λιγνιτικές μονάδες.
www.worldenergynews.gr
Δεν είναι φυσικό αέριο καρβον στο πα θα καυτ