Χιλιάδες πλειστηριασμοί α΄ κατοικίας διενεργούνται σε όλη την Ελλάδα. Η ‘χάρη’ των Funds και των εταιρειών διαχείρισης έφτασε και στην επαρχία, ακόμη και στα πιο μικρά χωριά: δεν σταματάνε πουθενά ούτε όταν πρόκειται για α΄ κατοικία ούτε εάν υπάρχουν προβλήματα υγείας ούτε εάν η απαίτησή τους είναι μικρή σε σχέση με την αξία του ακινήτου.
Μάλιστα, τους τελευταίους μήνες έχουν πολλαπλασιαστεί οι άκρως επιθετικές ενέργειές τους σε βάρος των δανειοληπτών («ό,τι προλάβουνε», με τον φόβο πιθανής πολιτικής αλλαγής).
Όμως, ο νόμος 4354 που ψηφίστηκε στο τέλος του 2015 θέτει αυστηρό πλαίσιο για την μεταβίβαση των δανείων στα funds και τις εταιρείες διαχείρισης, οι οποίες για τον λόγο αυτόν προτίμησαν το θεσμικό πλαίσιο του νόμου του 2003.
Ο Άρειος Πάγος με πρόσφατη απόφασή του έκρινε ότι οι εταιρείες και τα funds που απέκτησαν τα δάνεια με βάση το νόμο του 2003 (όλες οι μεταβιβάσεις έγιναν με αυτόν το νόμο και όχι με το νόμο του 2015), δεν μπορούν να κατάσχουν και να εκπλειστηριάσουν τα ακίνητα των δανειοληπτών, με αποτέλεσμα να μπορούν να ακυρωθούν οι επισπευδόμενοι πλειστηριασμοί. [πολιτικό σχόλιο: όταν ψηφίσαμε το ν. 4354/2015, το ‘σύστημα’ μας επιτέθηκε ότι δήθεν είναι σε βάρος των πολιτών: αποδεικνύεται όμως στην πράξη ότι τελικά τους προστατεύει. Και κάτι ακόμη: κατά την τετραετία 2015 – 2019 συνεχείς ήταν οι επιθέσεις από τα ΜΜΕ για δήθεν διενέργεια πλειστηριασμών α΄ κατοικίας: ούτε ένας δεν είχε γίνει. Τώρα γίνονται χιλιάδες. Χιλιάδες πλειστηριασμοί σε βάρος α΄ -και μάλιστα λαϊκής- κατοικίας. Ούτε λέξη στα ΜΜΕ].
Γιάννης Θεοφύλακτος