Ο χρησμός αυτός της Πυθίας (Μαντείο Δελφών) για την Ελλάδα είναι σε ισχύ επί 22 αιώνες. Διαχρονικός και επίκαιρος.
Ακούω από πολιτικά πρόσωπα, πολιτικούς αναλυτές, πολιτικούς συντάκτες
στα τηλεοπτικά κανάλια, και διαβάζω στον γραπτό και ηλεκτρονικό τύπο πως η γειτονική εξ ανατολών χώρα φάσκει και αντιφάσκει, πως από τη μία λέγει πως τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι τουρκικά και από την άλλη πως η ίδια δεν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών.
Είναι αυτό αντιφατικό ; Φυσικά ΟΧΙ.
Λέγει : «Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου είναι τουρκικά» και το εντάσσει αυτό στα πλαίσια της ψευδοθεωρίας της περί γαλάζιας πατρίδας. Ακολούθως τι λέγει; : «Δεν αμφισβητώ την ελληνική κυριαρχία των νησιών». Τι εννοεί ; Εννοεί: «Δεν αμφισβητώ την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών, όπως βέβαια (την ελληνική κυριαρχία) την έχω στο δικό μου το μυαλό ». Λέγει το πρώτο μισό : «Δεν αμφισβητώ την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών» και παραλείπει-αποσιωπά το υπόλοιπο. Στο μυαλό της τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου ήδη τα έχει καταχωρήσει ως τουρκικά. Λέγει το μισό και υπονοεί το άλλο μισό, για όσους το καταλάβουν. Τι εννοεί λοιπόν όταν λέγει πως δεν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών; Εννοεί πως δεν αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία που εκτείνεται μόνον μέχρι και επί των νησιών του Δυτικού Αιγαίου. Άρα τι υπονοεί ; Ότι αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία πέραν των νησιών του Δυτικού Αιγαίου, ήτοι ότι συνεχίζει να αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία επί των νησιών του ανατολικού Αιγαίου.
Κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα, επί προεδρίας κ. Παυλόπουλου, ο Πρόεδρος της γείτονος χώρας είπε : «Στη Δυτική Θράκη υπάρχουν Μουσουλμάνοι, Πομάκοι, Αθίγγανοι. Τίθεται θέμα γεωγραφικών ορίων. Η Τουρκία δεν διεκδικεί ελληνικά εδάφη». Πολιτικά πρόσωπα, πολιτικοί αναλυτές, πολιτικοί συντάκτες, τότε, στα τηλεοπτικά πάνελ αναλώνονταν σε άστοχες και φλύαρες προσεγγίσεις. Επικεντρώνονταν στην τρίτη κύρια πρόταση της τοποθέτησης του, ήτοι στο : «η Τουρκία δεν διεκδικεί ελληνικά εδάφη» και επαναπαύονταν μ΄ αυτό. Η ουσία όμως βρισκόταν στις δύο προηγούμενες κύριες προτάσεις. Τι εξωτερίκευε θολά και αχνά ο Πρόεδρος της γείτονος με την πρώτη και δεύτερη κύρια πρόταση της τοποθέτησής του ; Την επιθυμία του αρχικά για αυτονομία της Θράκης και σε δεύτερο χρόνο την προσάρτηση-ενσωμάτωσή της στη χώρα του.
Τι εννοεί σήμερα ο Πρόεδρος της γείτονος χώρας με τη φράση του : «Δεν θα μιλήσουμε τώρα με την Ελλάδα, αλλά αργότερα». Φυσικά εννοεί : Θα μιλήσουμε αργότερα, όταν θα εξοπλιστούμε περισσότερο, οπότε θα μπορούμε να εκβιάζουμε την Ελλάδα περισσότερο».
Η Ελλάδα όμως δεν αποδέχεται εκβιασμούς, ούτε προβαίνει σε υποχωρήσεις επί θεμάτων εθνικής της κυριαρχίας και κυριαρχικών της δικαιωμάτων, ούτε τώρα ούτε στο μέλλον.
«Όλοι μαζί για την ύπαρξή μας», είπε εσχάτως ο έλλην Υπουργός Εξωτε- ρικών κ. Δένδιας. Προς τιμήν του.
Η Ελλάς, ασκός κλυδωνιζόμενος μηδέποτε βυθιζόμενος (= η Ελλάδα είναι ένα φουσκωμένο μπαλόνι πάνω σε κύματα. Μπορεί να κλυδωνίζεται από τα κύματα. Όμως όσο μεγάλα κι αν είναι αυτά, ποτέ δεν θα μπορέσουν να βυθίσουν το φουσκωμένο μπαλόνι. Το τελευταίο πάντα θα επιπλέει……
Κοζάνη 10-10-2022