Γιατί όχι μια οδός Ταχσίν Πασά στην Κοζάνη; (Του Β.Π. Καραγιάννη)

11 Οκτωβρίου 2022
19:12

 

Το πρωί της 11ης Οκτωβρίου 1912, ημέρα Πέμπτη στην συνεδρίαση του πολεμικού συμβουλίου του τουρκικού επιτελείου ο Ομέρ μπέης, μισέλληνας, υποστηρίζει το βομβαρδισμό της πόλεως Κοζάνης. Τον υποστήριξαν άλλοι δύο. Στο μεταξύ ο ελληνικός στρατός ερχόταν από τα Σέρβια. Η σύνεσις του Ταχσίν Πασά αρχιστρατήγου της τουρκικής στρατιάς και η ευμενής κατάθεση του αλβανού Μουνίρ βέη που κλήθηκε επί τούτου να γνωματεύσει για τους κοζανίτες, ματαίωσε το σχέδιον καταστροφής της πόλεως. Ο Ταχσίν ήταν Αλβανικής καταγωγής γεννήθηκε στο χωριό Μεσαρέ και ήταν γόνος ευγενούς αλβανικής οικογενείας.

Σπούδασε στη Ζωσιμαία σχολή των Ιωαννίνων και μιλούσε άπταιστα ελληνικά. Ηταν διοικητής της 8ης Στρατιάς του αυτοκρατορικού Οθωμανικού στρατού της Μακεδονίας. Είναι ο πασάς που σε λίγες μέρες θα παραδώσει τη Θεσσαλονίκη στους Ελληνες (τη διεκδικούσαν κι οι βούλγαροι) χωρίς να ριχτεί μία σφαίρα. Για τη παράδοση της Θεσσαλονίκης δικάστηκε ερήμην και καταδικάστηκε σε θάνατο από τους Τούρκους. Με το τέλος του πολέμου έζησε στη Γαλλία μετά στην Ελβετία που στάλθηκε από την κυβέρνηση Βενιζέλου για λόγους υγείας και ασφαλείας. Παντρεύτηκε εξισλαμισμένη ελληνίδα και γιος τους ήταν ο ζωγράφος Κενάν Μεσάρ. Πέθανε το 1918 και θάφτηκε στη Θεσσαλονίκη.

Ετσι και χάριν του Ταχσίν πασά υπάρχει η σημερινή Κοζάνη. Μια οδός στην πόλη να θυμίζει αυτήν την προσωπικότητα που έσωσε την πόλη θα ήταν σκόπιμη τώρα που μας πήρε σβάρνα η νόσος αγαλματίτιδα.

ΥΓ. Τα γεγονότα και από την «Ιστορία της Κοζάνης» του Π. Λιούφη, 1924.

 

22 σχόλια

  • Όταν θα εξαντληθεί πρώτα η λίστα των Ελλήνων ηρώων (δηλαδή ίσως σε περίπου 500 χρόνια από τώρα), το συζητάμε…

  • “θα ήταν σκόπιμη τώρα που μας πήρε σβάρνα η νόσος αγαλματίτιδα.”

    δηλ επειδή θα γίνει ένα άγαλμα του πιο πατριώτη Έλληνα να κάνουμε για αντιστάθμισμα ενός Τούρκου; και πολύ υποτημιτικό το “αγαλματίτιδα”

  • Ο ορθολογισμός και ο πραγματισμός, δεν πλησίασε ποτέ στην Κοζάνη! Αν δεν είσαι ντόπιος Κοζανίτης, ή έστω γνωστός Ευρωπαίος (κατά προτίμηση Γάλλος!!) και πεθαμένος, δεν σου χαρίζεται οδός στην Κοζάνη. Θα μας φάει ο πολύς πολιτισμός!

    • Χώριατε κύριε Λάζαρε.. τιποτα δεν σου χαριζεται στην ζωη.. Οι κοζανίτες που εχουν δει τα ονοματα τους στα μπλε σκουριασμένα πλαίσια είτε εν ζωη είτε στη συνεχεια στον Αι Γιώρη προσέφεραν πολλά στην πόλη.. Αποφάσιζαν τότε ομόφωνα οι αιρετοί αξιολογώντας την κάθε περίπτωση. Εξαίρεση η περίοδος Κουκουλόπουλου που έπρεπε απλά να έχεις μέσο ή να είσαι από τα ηπειρώτικα… Ο ορθολογισμός πάντα υπήρχε στην Κοζάνη.. Θα έλεγα μία υψηλού επιπέδου ηθική.. αλλά τις τελευταίες δεκαετίες καπούτ… Η ψηφοθηρία μας κατέστρεψε και έφερε στο προσκήνιο διάφορους/ες ανήθικους και προβληματικούς συμπολίτες μας..

    • Εννοείται.. πες μας που είναι το ταμείο να πληρώσουμε για τα μαθήματα.. Δηλαδή βρήκαμε 2-3 βιβλία από αξιόπιστες πηγές (π.χ. προξενείο των Τούρκων ή άλλων φίλων και εχθρών της Χώρας ) και ο Καραγιάννης γράφει με βεβαιότητα για τα τεκτενόμενα της εποχής.. Κύριοι και Κυρίες οι εποχές της ατεκμηρίωτης γραφής τελείωσε.. και εσείς μαζί…

  • Γιατι οχι Κεμαλ Ατατουρκ, αφου εξαλλου ο ιδιος ο Ελευθεριος Βενιζελος τον προτεινε για Νομπελ ειρηνης μετα την Μικρασιατικη καταστροφη? Ή μηπως σας καθεται βαρια αυτη η αληθεια την οποια οχι και πολλοι γνωριζουν?

  • Με ποιο κίνητρο γνωμάτευσε δηλαδή; Μπορεί να υπήρχε στρατιωτικό κίνητρο και να θεωρούσε ότι ο βομβαρδισμός της πόλης δεν συμφέρει από στρατιωτικής άποψης, να το θεωρούσε φθορά και σπατάλη υλικού να βομβαρδιστεί άμαχος πληθυσμός αντί του οργανωμένου ελληνικού στρατού. Μπορεί να θεωρούσε ότι ήταν από στρατιωτικής άποψης καλύτερο να χρησιμοποιήσουν τον άμαχο πληθυσμό ως προγεφύρωμα και ασπίδα προστασίας, να θεωρούσε ότι μια μη βομβαρδισμένη πόλη εξυπηρετεί καλύτερη οχύρωση και θα δυσκόλευε τον ελληνικό στρατό να εισέλθει. Με ποιο κίνητρο και με ποιο σκεπτικό γνωμοδότησέ λοιπόν; Αν γνωμοδότησε αρνητικά αυτό τον κάνει εθνικό ήρωα; Τί λογική ειν’αυτή; Διοικητής της 8ης Στρατιάς του Οθωμανικού στρατού της Μακεδονίας εθνικός ήρωας; Και τον Γεώργιο Παπαδόπουλο να κάνουμε άγαλμα και να δώσουμε και οδό στο όνομά του. Γνωμοδότησε αρνητικά ως στρατοδίκης για την καταδίκη του Νίκου Μπελογιάννη. Και τα μυαλά στο μπλέντερ. Έχουμε εξαντλήσει τη λίστα Ελλήνων ευεργετών και ηρώων και πάμε και στους Τούρκους τώρα.

  • Και μια οδό Αγίου Όρους,που Μοναχοί εκλιπαρούσαν τον Αδόλφο… να μην τους πειράξει και τον προσφωνουσαν Πολυχρονεμένο.

    • βαφτίζουμε εύκολα αγίους αυτό σημαίνει ότι έχουμε ρηχή σκέψη και δεν χρειάζεται να ταράζουμε τα νερά για να βγούμε στην επιφάνεια…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι