Η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996 στις 15 Οκτώβρη, για να υποστηρίξει τις αγρότισσες ώστε να βρουν τη δύναμη να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους στην ανάπτυξη, την υγεία, τη διατροφή και ένδυση, τη στέγαση και την ιατρική φροντίδα μέσω της ενημέρωσης . Η ημέρα αυτή γιορτάζεται για να υπενθυμίσει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία αλλά και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει .
Σε παγκόσμια κλίμακα οι γυναίκες είναι αυτές που παράγουν πάνω από τα μισά τρόφιμα, 98% στην Αφρική, 60% στην Ασία, 40% στη Λατινική Αμερική και τις δυτικές χώρες. Με τους κήπους τους, πολυσύνθετα οικοσυστήματα, διαχειριστές ολόκληρου του πλανήτη, φρουροί της βιοποικιλότητας.
Η Ελληνίδα αγρότισσα, νέα, μεσόκοπη, ηλικιωμένη, δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα ως αφανής ήρωας της υπαίθρου, κουρασμένη και ταλαιπωρημένη αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια και μεγάλη προσφορά. Ο ρόλος της πολύπλευρος. Διατηρεί στην ύπαιθρο τις παραδόσεις, όμως με την αστικοποίηση, την ερήμωση της υπαίθρου, το κλείσιμο των σχολείων στα χωριά, την συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα, σε λίγο καιρό θα είναι είδος προς εξαφάνιση!!!! Στη χώρα μας λειτουργούν 130 γυναικείοι συνεταιρισμοί που ασχολούνται με την μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, την οικοτεχνία και τον αγροτουρισμό .
Στις 15 οκτώβρη γιορτάζουν οι αγρότισσες – οι μάνες – οι γιαγιάδες – οι γυναίκες που μεγάλωσαν γενιές και στήριξαν οικογένειες . Τις τιμούμε !!! τις ευχαριστούμε !!!! δεν τις ξεχνούμε !!!ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ .