Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας (της Μάγδας Ανδρονικίδου )

12 Οκτωβρίου 2022
15:48
Κανένα σχόλιο

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1996 στις 15 Οκτώβρη, για να υποστηρίξει τις αγρότισσες ώστε να βρουν τη δύναμη να διεκδικήσουν τα δικαιώματα τους στην ανάπτυξη, την υγεία, τη διατροφή και ένδυση, τη στέγαση και την ιατρική φροντίδα μέσω της ενημέρωσης . Η ημέρα αυτή γιορτάζεται για  να υπενθυμίσει τη συμβολή της γυναίκας στην αγροτική παραγωγή και την αγροτική κοινωνία αλλά και τις προκλήσεις τις οποίες αντιμετωπίζει .

Σε παγκόσμια κλίμακα οι γυναίκες είναι αυτές που παράγουν πάνω από τα μισά τρόφιμα, 98% στην Αφρική, 60% στην Ασία, 40% στη Λατινική Αμερική και τις δυτικές χώρες. Με τους κήπους τους, πολυσύνθετα οικοσυστήματα, διαχειριστές ολόκληρου του πλανήτη, φρουροί της βιοποικιλότητας.

Η Ελληνίδα αγρότισσα, νέα, μεσόκοπη, ηλικιωμένη, δίνει καθημερινά το δικό της αγώνα ως αφανής ήρωας της υπαίθρου, κουρασμένη και ταλαιπωρημένη αλλά με μεγάλη αξιοπρέπεια και μεγάλη προσφορά. Ο ρόλος της πολύπλευρος. Διατηρεί στην ύπαιθρο τις παραδόσεις, όμως με την αστικοποίηση, την ερήμωση της υπαίθρου, το κλείσιμο των σχολείων στα χωριά, την συρρίκνωση του πρωτογενή τομέα, σε λίγο καιρό θα είναι είδος προς εξαφάνιση!!!! Στη χώρα μας λειτουργούν 130 γυναικείοι συνεταιρισμοί που ασχολούνται με την μεταποίηση γεωργικών προϊόντων, την οικοτεχνία και τον αγροτουρισμό .

Στις 15 οκτώβρη γιορτάζουν οι αγρότισσεςοι μάνεςοι γιαγιάδες – οι γυναίκες που μεγάλωσαν γενιές και στήριξαν οικογένειες . Τις τιμούμε !!! τις ευχαριστούμε !!!! δεν τις ξεχνούμε !!!ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ .

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι