Σκούρα, σκοτεινά και ομιχλώδη! (του Δημήτρη Ψευτογκά)

17 Οκτωβρίου 2022
08:52

Τελευταία οι νυν κυβερνώντες με προεξάρχοντα τον πρωθυπουργό επιδεικνύουν μια έντονη στροφή στην πολιτική τους ατζέντα προς την πράσινη ανάπτυξη, την πράσινη ενέργεια, το περιβάλλον …Οι χλευασμοί  του πρόσφατου παρελθόντος περί “πράσινων αλόγων” στον πρωτοπόρο φορέα του ΠΑΣΟΚ υπό την εμπνευσμένη ηγεσία του Γ.Α. Παπανδρέου, εδώ και δύο δεκαετίες περίπου, όταν άλλοι έβοσκαν στους πράσινους λειμώνες της μακαριότητας και του ” βλέποντας και κάνοντας”, λησμονήθηκαν δια μαγείας και οι πολιτικές αυτές υιοθετήθηκαν ως χρήσιμες για την μετατροπή του εξωτερικού λύκαιου ενδύματος σε εκσυγχρονιστικό ένδυμα  προβάτου… Η ορατή οικονομική κρίση των περασμένων δεκαετιών όχι μόνο  δεν παρήλθε αλλά έγινε περίπλοκη και βαθύτερη.

Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η εισβολή της Ρωσίας είναι σύμπτωμα ενός σκιώδους και ακήρυχτου γεωστρατηγικού πολέμου για τον έλεγχο των πηγών ενέργειας και των οδών μεταφοράς των, μεταξύ Δύσης και Ανατολής, σε ένα κόσμο ανισότητας και ανισορροπιών που δημιούργησε η πτώση του σοβιετικού κομμουνιστικού καθεστώτος….

Η τελμάτωση και ακινησία της γερμανικής Ευρώπης στην απαιτούμενη στροφή στις ενεργειακές ανάγκες και πηγές φέρνει αλλαγές καταιγιστικές υπό την μορφή έκτακτης ανάγκης και κοινωνικοπολιτικού σοκ!

Κάθε μέτρο από την παραγωγή ,την μεταφορά και την χρήση της ενέργειας έχει περιβαλλοντικό αποτύπωμα πέραν του αναμφισβήτητου οικονομικού και κοινωνικοπολιτικού.

Η σύγχρονη κατοικία, οι χώροι εργασίας, εκπαίδευσης κλπ ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες κάθε χώρας δεν πληρούν τις προϋποθέσεις ώστε να είναι περιβαλλοντικά ουδέτερες ιδιαίτερα τις εποχές των ακραίων καιρικών συνθηκών  χειμώνα και καλοκαίρι…

Οι επενδύσεις στον τομέα αυτό που συμβάλλουν στην προστασία και προαγωγή της υγείας του κοινωνικού συνόλου εκ μέρους της Πολιτείας είναι ασήμαντες.

Όχι μόνο δεν υπάρχουν προδιαγραφές υποχρεωτικές για τα νέα ακίνητα αλλά και τα πρόσθετα μέτρα βελτίωσης των παλαιών κατά καιρούς αφορούν ελάχιστους.

Η χρήση αερίου στην θέρμανση τα τελευταία χρόνια έχει επιδοτηθεί ως περισσότερο οικολογική και συμφέρουσα οικονομικά.

Όμως ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιβληθείσα από τις ΗΠΑ βίαια απεξάρτηση της Ευρώπης από το φυσικό αέριο της  Ρωσίας δημιουργεί τεράστια προβλήματα στην παραγωγή ενέργειας, τρομερές αυξήσεις τιμών στα ανεξέλεγκτα μονοπώλια. Η έλλειψη προσφοράς και η αυξημένη ζήτηση έχουν αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία με την ύφεση να είναι προ των πυλών.

Η αύξηση στο κόστος της θέρμανσης, στρέφει όλο και περισσότερους  σε φθηνότερες εναλλακτικές όπως τα στερεά καύσιμα, καυσόξυλα, πέλλετ, μπριγκέτες , κάρβουνα… Η  χρήση τζακιών  ή η χρήση σόμπας  μας γυρίζει δεκαετίες πίσω…

Οι πόλεις μετατρέπονται σε παγίδες  αιθαλομίχλης και παγίδες θανάτου διότι  αυτοί οι τρόποι θέρμανσης παράγουν μικροσωματίδια τα οποία προκαλούν πνευμονικές βλάβες και κακοήθειες ( καρκίνους) ή επιδεινώνουν υπάρχουσες αναπνευστικές παθήσεις όπως το άσθμα ή την Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ).

Πολλές φορές με άρθρα μου και δημόσιες αναφορές είτε από το βήμα του Περιφερειακού συμβουλίου είτε από τα ΜΜΕ έχω αναφερθεί εδώ και δεκαετίες στο σοβαρό αυτό πρόβλημα

Μάλιστα είχα προτείνει την απαγόρευση χρήσης καυσόξυλων σε οικισμούς άνω των 2000 κατοίκων!

Δεν μπορεί από την μια να μιλούν οι κυβερνώντες για περιβάλλον και υγεία, για υποχρεωτική χρήση εμβολίων, να επιβάλλουν λοκντάουν και από την άλλη να σπέρνουν θανατηφόρα  μικροσωματίδια στους πνεύμονες σε όλες τις ηλικίες μη εξαιρουμένων ούτε  και των βρεφών!

.Ο μόνος φορέας μέχρι στιγμής που πήρε θέση ειδικά στο πρόβλημα με τα τζάκια και τα καυσόξυλα, είναι η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία (ΕΑΕ), μέσω του προέδρου της, χειρουργού ογκολόγου Ευάγγελου Φιλόπουλου:

“Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ήδη από το 2020, ζητούσε από την πολιτεία για λόγους υγείας –ειδικά όσων ζουν στα αστικά κέντρα– να απαγορευθεί η εγκατάσταση τζακιού και η χρήση καυσόξυλων. Η μεγάλη ανησυχία των ειδικών πρέπει να συνοδεύεται και από την κατανόηση ότι δεν μπορεί ο κόσμος να παγώσει. Όμως πιστεύουμε ότι μπορεί η Πολιτεία να πάρει μέτρα συλλογικά -ιδίως στις πολυκατοικίες- ώστε για θέρμανση το χειμώνα να μην υπάρχει πρόβλημα. Η μεγάλη διολίσθηση  και οπισθοδρόμηση στον τομέα αυτό ελπίζουμε να τερματιστεί γρήγορα, αλλά κανείς δεν γνωρίζει το πότε. Αλλά σίγουρα θα πάρει χρόνια μέχρι να ξαναβρούμε ένα ρυθμό προς ηπιότερες μορφές ενέργειας που να είναι λιγότερο ρυπογόνες όχι μόνο γιατί επηρεάζουν το κλίμα, αλλά γιατί κάνουν κακό και στην υγεία μας”.

Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να ρυπαίνει χρησιμοποιώντας καυσόξυλα για την θέρμανση ιδιαίτερα στο αστικό περιβάλλον.

Με την πράξη του αυτή, όπως έχουν δείξει οι μελέτες, θέτει σε κίνδυνο και όσους κατοικούν σε γειτονικά σπίτια και ακόμα μακρύτερα.

Αν η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς δημόσιους χώρους ορθώς προωθήθηκε για να προστατεύσει τους πολίτες από το παθητικό κάπνισμα, ευλόγως γεννάται η απορία πώς η Πολιτεία αδιαφορεί γι’ αυτήν την μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση παθητική έκθεση τόσων πολλών πολιτών στους ρύπους από την καύση καυσοξύλων;

Ήδη οι πόλεις μας είναι φορτωμένες με μεγάλες ποσότητες πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων (PAHs), βενζολίου, διοξινών και αιωρούμενων σωματιδίων που εκλύονται από τις καύσεις.

Τα πιο μικρά από αυτά, τα PM 2,5μm, είναι τα πιο επικίνδυνα γιατί διεισδύουν και εγκαθίστανται πολύ βαθιά στις κυψελίδες του πνεύμονα και από εκεί περνούν στην κυκλοφορία του αίματος και φτάνουν σε διάφορα όργανα του σώματος.

Η Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία λέει χαρακτηριστικά:

«Η ανησυχία για την υγεία είναι ότι παράγονται χημικές ουσίες οι οποίες είναι επικίνδυνες για τον οργανισμό, τόσο μέσα στο σπίτι που καίει ένα τζάκι, όσο και έξω από το σπίτι, καθώς γεμίζει από την καμινάδα όλη η γειτονιά με αυτή την χαρακτηριστική μυρωδιά. Αυτή η μυρωδιά είναι ένδειξη ότι κυκλοφορούν στον αέρα ουσίες επικίνδυνες. Τα μικροσωματίδια, όπως αναφέρεται στην ΕΕ, προκαλούν πάνω από 450.000 πρόωρους θανάτους τον χρόνο, ιδίως από πνεύμονα και από καρδιά. Κυρίως δηλαδή, από καρκίνο του πνεύμονα, αλλά και από άλλους καρκίνους σε μικρότερη συχνότητα»….

Οι πόλεις με  άναρχη δόμηση,ψηλά και χαμηλά κτήρια, στενούς δρόμους, και με αυξημένη υγρασία τον χειμώνα μετατρέπονται σε καζάνια της κολάσεως!

Εμφανής αιθαλομίχλη, δυσοσμία, δυσκολία στην αναπνοή, κάψιμο στο φάρυγγα , βήχας κ.α συμπτώματα ταλανίζουν τους κατοίκους …

Η ασυνήθιστη ασυδοσία δημιουργεί ποικίλα προβλήματα όχι μόνο στην υγεία και στο περιβάλλον αλλά και στην διάρρηξη της συνοχής του κοινωνικού ιστού, απαραίτητη προϋπόθεση για την ευημερία και την ισχύ  κάθε κοινωνίας.

Αυτή η χαώδης κατάσταση και η επιλογή των κυβερνώντων “βλέποντας και κάνοντας” και μοιράζοντας οριζοντια επιδοτήσεις -ψυχία στο λαό ενώ τα υπερκέρδη καρπώνονται αναιδώς και ανεξέλεγκτα τα μονοπώλια της ενέργειας σύντομα θα μετατραπεί σε αγανάκτηση με απρόβλεπτες συνέπειες….

Οι δυσκολίες στο ευμετάβλητο διεθνές περιβάλλον και οι κίνδυνοι εξ ανατολών στα εθνικά θέματα επιβάλλουν λήψη άμεσων μέτρων, και δημιουργία ισχυρού και αρραγούς εθνικού μετώπου…

Αυτό όμως σφυρηλατείται μόνο με κοινωνική δικαιοσύνη και αλληλεγγύη!

Έμπρακτη και όχι μόνο στα λόγια!

Δημήτρης Ψευτογκάς.

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι