Το σημαντικό ερευνητικό έργο που επιτελείται εντός των τειχών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και αξιοποιείται από τις εταιρείες τεχνοβλαστών (spin-off) του Ιδρύματος, αποτέλεσαν τον λόγο επίσκεψης του Υφυπουργού Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Χρίστου Δήμα στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Υφυπουργός συναντήθηκε στους χώρους που στεγάζεται το Γραφείο Μεταφοράς Τεχνολογίας και τα γραφεία των spin-off του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας με τον Αντιπρύτανη Έρευνας και Δια Βίου Εκπαίδευσης, καθηγητή κ. Στέργιο Μαρόπουλο και τον ιθύνοντα νου της MetaMind Innovations (https://metamind.gr/), της πρώτης spin-off του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, Αναπλ. Καθηγητή κ. Παναγιώτη Σαρηγιαννίδη.
Ο κ. Σαρηγιαννίδης περιέγραψε στον κ. Υφυπουργό την οντότητα και δράση της εταιρείας, η οποία αξιοποιεί τη βαθιά της τεχνογνωσία στον τομέα της Κυβερνοασφάλειας, της Τεχνητής Νοημοσύνης, των Μεγάλων Δεδομένων και των Έξυπνων Εφαρμογών για να προσφέρει έξυπνες και προσαρμοσμένες λύσεις για κρίσιμες υποδομές και οικοσυστήματα του Διαδικτύου των Πραγμάτων. Επεσήμανε ότι εντός της εταιρείας απασχολούνται 21 επιστήμονες, πολλοί εκ των οποίων προέρχονται από πολυεθνικές εταιρείες και μετέβησαν από επιλογή στη MetaMind Innovations για τη εξέλιξη της καριέρας τους. Κατόπιν ο κ. Υφυπουργός είχε ένα γόνιμο διάλογο με εκπροσώπους των υπόλοιπων εταιρειών τεχνοβλαστών και Κέντρων Ικανοτήτων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Ο κ. Δήμας εξήρε το έργο της MetaMind Innovations και εντυπωσιάστηκε από τον σημαντικό και ταχύτατα αναπτυσσόμενο αριθμό εταιρειών τεχνοβλαστών εντός του Ιδρύματος (10 spin-off). Στον άξονα αυτό επεσήμανε την ανάγκη δημιουργίας ενός οικοσυστήματος εταιρειών μεταφοράς τεχνογνωσίας, όπου θα μπορούν να δημιουργηθούν περισσότερες θέσεις εργασίας για νέους επιστήμονες.
Στη συνέχεια μετέβη στην νέα Πανεπιστημιούπολη, στη ΖΕΠ Κοζάνης, όπου περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις της, για τις οποίες εξέφρασε τον θαυμασμό του αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι είναι εφάμιλλες μεγάλων Πανεπιστημίων του εξωτερικού.
Η MetaMind Innovations ιδρύθηκε τον Μάιο του 2021 και είναι ο πρώτος τεχνοβλαστός (spin-off) του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, ο οποίος δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη ολοκληρωμένων λύσεων με έμφαση στην παροχή αποτελεσματικών, αξιόπιστων και ασφαλών υπηρεσιών IoT νέας γενιάς. Με όραμα τη μετάβαση από την ακαδημαϊκή στη βιομηχανική έρευνα, η MetaMind Innovations αναπτύσσει καινοτόμες λύσεις για την υποστήριξη κρίσιμων υποδομών, όπως δίκτυα ηλεκτρικής ενέργειας, υποδομές υγείας, μεταφορές και δίκτυα τηλεπικοινωνιών, στο πλαίσιο της μετα-5G εποχής, αλλά και την παροχή υπηρεσιών στον τομέα της αγροδιατροφής, με την ανάπτυξη κάθετων λύσεων γεωργίας ακριβείας και έξυπνης κτηνοτροφίας.
Αντιλαμβανόμενη την κρισιμότητα της απολιγνιτοποίησης στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, στο πλαίσιο του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, η MetaMind Innovations μετασχηματίζει την εμπειρία των ιδρυτών της, από τη συμμετοχή τους σε ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα H2020, σε ρεαλιστικές λύσεις μετάβασης και οριζόντιας ψηφιοποίησης. Είναι εντυπωσιακό ότι η MetaMind Innovations εξασφάλισε χρηματοδότηση που ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ μόλις σε 10 μήνες ζωής, μέσω συμβολαίων παροχής έργου με δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς αλλά και ιδιώτες, ενώ συμμετέχει σε 4 συνολικά ευρωπαϊκά ερευνητικά και αναπτυξιακά έργα (1 H2020 και 3 Horizon Europe).
Μπράβο σε όσους σε καιρούς χαλεπούς τολμούν να καινοτομούν και να δινουν μέλλον στην περιοχή!
Σιγά… θα σκίσεις κάνα μαγιό!
Την περιοχή, αυτοί στου οποίους αναφέρεσαι, γραμμένη την έχουν. Απλά μέσα από αυτή τη διαδικασία βολεύονται και αμείβονται, άρα για την τσεπούλα τους κάνουν ό,τι κάνουν. Αν τώρα ποτίζεται και η γλάστρα (περιοχή), ε, ας πέσει και καμιά σταγόνα, με την επισήμανση ότι δεν είναι καθόλου διακριτό.
Απολύτως καμία χειροπιαστή καινοτομία δεν έχουν κάνει φίλε. Μπες στην ιστοσελίδα τους αν έχεις υπομονή να διαβάσεις ανούσια κατεβατά. Το μόνο που κάνουν είναι να παίρνουν λεφτά απ’ την ΕΕ για κάποιες θολές προτάσεις που συντάσσουν.