Νευρική ανορεξία – Φυλλάδιο και συμβουλές από τη Μελίδου Πηνελόπη, MSc Ψυχολόγος Υγείας

1 Νοεμβρίου 2022
14:23

 

Όπως έχω αναφέρει κι άλλες φορές η αύξηση στην εμφάνιση των Διατροφικών Διαταραχών είναι ραγδαία, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της εφηβείας. Η εμφάνιση της Ψυχογενούς Ανορεξίας είναι πολυπαραγοντική και δεν οφείλεται μόνο σε έναν παράγοντα. Η εμπειρία μου, μου έχει δείξει πως σε ένα (αρκετό) ποσοστό οφείλεται φυσικά στην νέα τεχνολογία και στα social media καθώς τα αδύνατα αψεξάδιαστα σώματα κυριαρχούν, τα τέλεια πρόσωπα και τα τέλεια χαρακτηριστικά προβάλλονται ως πρότυπα ομορφιάς και η σύγκριση φυσικά είναι αναπόφευκτη. Ωστόσο, παρατηρώ πως ένας πολύ σημαντικός παράγοντας και πολλές φορές καθοριστικός είναι κατά κύριο λόγο το οικογενειακό περιβάλλον και έπειτα ο κοινωνικός περίγυρος. Πολλές φορές παρατηρούμε ότι παιδιά με απαιτητικούς και επικριτικούς γονείς τιμωρούν τον εαυτό τους με την στέρηση φαγητού. Η διαχείριση της Ψυχογενούς Ανορεξίας απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και πολύ προσεκτική προσέγγιση καθώς μια λάθος έκφραση ή μια λάθος προσέγγιση μπορεί να κοστίσει όλη τη θεραπεία. Οι γονείς πολλές φορές πάνω στην αγωνία τους πιέζουν, κρίνουν, απειλούν το παιδί. Το καταλαβαίνω ότι το άγχος είναι μεγάλο και η πίεση αφόρητη. Ωστόσο, μια λάθος κουβέντα, ένα σχόλιο ακόμη και θετικό μπορεί να πυροδοτήσει ένα επεισόδιο ή να οδηγήσει σε παλινδρόμηση.

Θα ήθελα να αναφερω πως η Νευρική Ανορεξία ΔΕΝ έχει να κάνει μόνο με τα κιλά αλλά πολύ παραπάνω με τον τρόπο σκέψης σχετικά με το φαγητό και το σώμα. Ο αριθμός των κιλών αποτελεί ένα μέρος της νευρικής ανορεξίας. Μπορεί να δούμε ένα παιδί πολύ αδύνατο που να μην πληροί τα κριτήρια για νευρική ανορεξία και ταυτόχρονα ένα άλλο παιδί με ακριβώς τα ίδια κιλά να πληροί τα κριτήρια και μάλιστα να είναι και σε ήπιο προς μέτριο στάδιο Νευρικής Ανορεξίας. Ο καλύτερος τρόπος να διαχειριστεί και να αντιμετωπιστεί έγκαιρα είναι αρχικά η γνώση.

Αγαπητοί γονείς ή οικείο περιβάλλον,

Εάν έχετε κάποιο άτομο με νευρική ανορεξία στο περιβάλλον σας και δεν γνωρίζετε πώς να το διαχειριστείτε αυτό που σας προτείνω είναι πρώτα να ενημερωθείτε από έναν ειδικό για τα βασικά θέματα της Νευρική Ανορεξίας: τι είναι; Ποιοι παράγοντες παίζουν ρόλο; πότε αυξάνεται ο κίνδυνος; τι ΔΕΝ πρέπει να λέμε σε ένα άτομο με νευρική ανορεξία; πως λειτουργεί ο εγκέφαλος και ο τρόπος σκέψης σε ένα άτομο με νευρική ανορεξία; ποιος ο δικός σας ρόλο στην ψυχική διαταραχή του άλλου;

Δεν μπορούμε να βοηθήσουμε κάποιον έαν δεν γνωρίζουμε πώς να βοηθήσουμε.

Σας έχω ετοιμάσει, λοιπόν, ένα φυλλάδιο με κάποια βασικά σημεία και φυσικά τι μπορείτε να πείτε αλλά και τι ΔΕΝ πρέπει να πείτε σε ένα άτομο με Νευρική Ανορεξία.

Ελπίζω να το βρείτε βοηθητικό!

Σας ευχαριστώ πολύ που διαβάσατε το κείμενο και στηρίζετε στην προσπάθεια μου… δεν το θεωρώ καθόλου αυτονόητο!

Με εκτίμηση,

Μελίδου Πηνελόπη

MSc Ψυχολόγος Υγείας

Βας. Σοφίας 30, Πτολεμαίδα

2463400494

 

 

KΛΙΚ ΕΔΩ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΕΒΑΣΕΤΕ ΤΟ ΦΥΛΛΑΔΙΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF

 

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.