Τα μυστικά της επιτυχημένης επιχειρηματικότητας (άρθρο του Δρ Νέστορα Κολοβού)

8 Νοεμβρίου 2022
15:51
Κανένα σχόλιο

Όπως γνωρίζετε, υπάρχουν εκατομμύρια επιχειρήσεις σε όλο τον κόσμο. Άλλες είναι επιτυχημένες και άλλες όχι. Άλλες είναι κερδοφόρες και άλλες όχι. Γιατί άραγε; Τι είναι αυτό που άλλες τις κάνει επιτυχημένες και άλλες όχι;

Η απάντηση είναι απλή. Οι επιτυχημένες επιχειρήσεις έχουν επιχειρηματίες με αυξημένη επιχειρηματική ικανότητα. Οι επιχειρηματίες αυτοί γνωρίζουν καλύτερα πως να λειτουργούν αποτελεσματικά τις επιχειρήσεις τους και πως να αυξάνουν τα κέρδη τους. Διαθέτουν περισσότερες γνώσεις, περισσότερες δεξιότητες, περισσότερες εμπειρίες και αναπτύσσουν καλύτερα τις ψυχικές τους αρετές και ψυχικές τους αντοχές.

Μπορούν και οι υπόλοιποι επιχειρηματίες να βελτιώσουν την επιχειρηματική τους ικανότητα; Μπορούν να βελτιώσουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα τους κάνουν καλύτερους;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ. Αρκεί να μάθουν πως να βελτιώσουν τις επιχειρηματικές τους αποδόσεις και επιδόσεις, να  λειτουργήσουν αποτελεσματικά την επιχείρησή τους  και να αυξήσουν την κερδοφορία τους.

Σε μια αγορά που συνεχώς εξελίσσεται και οι συνθήκες αλλάζουν συνεχώς, ο επιχειρηματίας για να σταθεί επιτυχώς χρειάζεται γνώσεις, χρειάζεται δεξιότητες, χρειάζεται εμπειρίες, ψυχικές αρετές και ψυχικές αντοχές.

Στο σημείο αυτό αξίζει να επισημάνουμε ότι η επιχειρηματικότητα δεν είναι επιστήμη. Εάν ήταν επιστήμη, θα διαβάζαμε μερικά βιβλία και θα γινόμασταν  επιχειρηματίες. Αυτό όμως δεν συμβαίνει. Γι αυτό και τα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, ενώ διδάσκουν οικονομία και επιχειρηματικότητα, δεν βγάζουν πτυχιούχους επιχειρηματίες. Ούτε κι αυτό το περίφημο Χάρβαρντ.

Αφού η επιχειρηματικότητα δεν είναι επιστήμη, τότε τί είναι; Η επιχειρηματικότητα είναι τέχνη, είναι εμπειρική διαδικασία και συνδέεται άμεσα με τον βαθμό ευφυϊας και νοημοσύνης του κάθε ανθρώπου. Με απλά λόγια, η επιχειρηματικότητα είναι θέμα ψυχολογίας και φιλοσοφίας. Είναι θέμα από ποια οπτική θα δεις την αγορά και την επιχείρησή σου και θα αναπτύξεις εκείνα τα ιδιαίτερα ψυχικά και νοητικά χαρακτηριστικά, που θα σε οδηγήσουν πιο εύκολα και πιο γρήγορα στο στόχο σου.

Για τις γνώσεις και τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ο επιχειρηματίας για να δημιουργήσει και να έχει μια βιώσιμη και κερδοφόρα επιχείρηση, θα μιλήσουμε την Τετάρτη 9 Νοεμβρίου 2022, στην Κοζάνη, στο Κοβεντάρειο, στις 7.00 μμ. Θα είναι μια ομιλία διαφορετική από αυτές που γνωρίζετε, γιατί θα μιλήσουμε για τα μυστικά της επιχειρηματικότητας της αγοράς, της επιχειρηματικότητας που δημιουργεί επιτυχημένους επιχειρηματίες.

Δρ Νέστωρ Ι. Κολοβός

Business & Life Coach