Ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός για την κατασκευή του φωτοβολταϊκού «μαμούθ» 550 MW της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα – Η ΤΕΡΝΑ αναλαμβάνει το έργο

1 Δεκεμβρίου 2022
10:30

Κλείδωσε» χθες το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα έργο ΑΠΕ στη χώρα μας, εκείνο της δημιουργίας φωτοβολταϊκού πάρκου 550 MW από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες στο ορυχείο της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το διαγωνισμό για την κατασκευή του πάρκου, καθώς και των έργων διασύνδεσης (η προμήθεια  των πάνελ και λοιπού εξοπλισμού θα γίνει από την ίδια τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες), κέρδισε, ως μειοδότης, η εταιρεία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, έναντι των εταιρειών ΜΕΤΚΑ, RES INVEST, CMEC, AVAX, ΑΚΤΩΡ που έχουν επίσης καταθέσει προσφορές.
Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά projects όχι μόνο για την απολιγνιτοποίηση στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και για τη δυναμική στροφή της ΔΕΗ προς τις ΑΠΕ, καθώς η ολοκλήρωσή του θα αποτελέσει ορόσημο για το επιχειρηματικό σχέδιο που προβλέπει ραγδαία αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος από ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια.

Το έργο είναι ενιαίο, σε έκταση από τα τμήματα των πρώην λιγνιτωρυχείων που παραμένουν στην κυριότητα της ΔΕΗ και, σύμφωνα τουλάχιστον με τις διαθέσιμες πληροφορίες, δεν θα συμμετάσχει σε διαγωνισμούς για την κατοχύρωση ταρίφας, καθώς η επιχείρηση σκοπεύει να το εντάξει στην αγορά μέσω διμερών συμβολαίων (PPAs).

Στόχος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες είναι να εγκατασταθεί ο κατασκευαστής πολύ σύντομα και να ολοκληρωθεί η επένδυση το 2024. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι διαγωνιστικές διαδικασίες τρέχουν πλέον από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες με ρυθμούς κυριολεκτικά πρωτόγνωρες, ενώ και η υλοποίηση των έργων ακολουθεί επίσης πολύ «σφιχτά» χρονοδιαγράμματα.

Η νέα «πράσινη» επένδυση της ΔΕΗ θα ανέλθει στα επίπεδα των 280 εκατ. ευρώ, με τη μονάδα να συγκαταλέγεται στα μεγαλύτερα έργα του είδους της. Σήμερα στην Ευρώπη το μεγαλύτερο πάρκο έχει ισχύ 626 MW και βρίσκεται ήδη υπό κατασκευή από την εταιρεία Solaria Energía στην κεντρική Ισπανία, ενώ στην ίδια χώρα η Iberdrola αναπτύσσει μία φωτοβολταϊκή μονάδα ισχύος 590 MW.

Όσον αφορά την Ελλάδα, το μεγαλύτερο εν λειτουργία έργο αυτή τη στιγμή είναι το φωτοβολταϊκό των ΕΛΠΕ στην Κοζάνη, συνολικής ισχύος 204 MW. Τα σκήπτρα πρόκειται να πάρει το επόμενο διάστημα η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, όταν θα ολοκληρωθεί το τρίτο και μεγαλύτερο έργο από τη συστοιχία φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 230 MW στην Πτολεμαΐδα.

Οι ΑΠΕ θα αποτελούν βασικό πυλώνα του προγράμματος εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ και στο νέο business plan που θα εκπονήσει τους επόμενους μήνες. Η εγκατεστημένη ισχύς του «πράσινου» χαρτοφυλακίου να φτάνει τα 500 GW στο τέλος του 2022 (από 239 ΜW), μετά την ολοκλήρωση της κατασκευής των μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων σε Πτολεμαΐδα και Μεγαλόπολη (50 ΜW).

 

energypress.gr

7 σχόλια

  • Πόσο έμεινε ακόμη μέχρι τα 2200MW που μας έλεγε ο Χατζηδάκης απο την ημερίδα στον Παντελίδη; Ψέμματα και ανικανότητα από τους άριστους.

    • Θα δημιουγουνταν και μονάδα κατασκευής των πάνελ και των παρελκόμενων τους.
      Ε, ρε δούλεμα που πέφτει…
      Αλλά οι άλλοι δεν φοράνε γραβάτα, δεν μιλάνε αγγλικά και φοράνε ρολεξ.

  • ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ;

    ΤΙ ΚΕΡΔΙΖΕΙ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ;

    ΤΙ ΕΧΑΣΕ Η ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ;

    ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΤΟΝΙΖΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ.

    Π.Χ. ΤΑ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΑ ΠΑΡΚΑ ΚΑΙ ΟΙ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΤΡΙΕΣ ΤΙ ΠΡΟΣΕΦΕΡΑΝ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ ΣΕ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΤΗΝ ΡΑΓΔΑΙΑ ΑΠΟΛΙΓΝΙΤΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΩΛΕΙΑ 130 ΕΚΑΤΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΕΥΡΩ ΚΑΘ’ΕΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΔΥΤ.ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ;

  • Ε άιντε να χαθείτε πια με τα καθρεφτάκια…αφού δεν ήταν άξια να παράγει τίποτα της προκοπής η περιοχή μας, ας σπέρνουμε και ας τρώμε καθρεφτάκια και σκουπίδια…προκαλείτε μόνο αηδία και τάσεις φυγής του πληθυσμού…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.