Eργατική Αλληλεγγύη: Επικίνδυνοι για τις ανθρώπινες ζωές αυτοί που ξεπουλάνε την ΔΕΗ

12 Ιουνίου 2017
20:34

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις με εντολές της Ε.Ε και για χάρη του ντόπιου και ξένου κεφαλαίου, ρημάζουν και καταστρέφουν την ΔΕΗ, εγκαταλείποντας στην μοίρα τους τα Ορυχεία και τους Σταθμούς παραγωγής, εργαζόμενους και ολόκληρες περιοχές όπου δραστηριοποιείται. Δημιουργούν τετελεσμένα γεγονότα για κλείσιμο μονάδων και ορυχείων που ανοίγουν τον δρόμο για πιο εύκολο ξεπούλημα της επιχείρησης.

Εδώ και πολλά χρόνια η ΔΕΗ λειτουργεί με μοναδικό σκοπό το κέρδος και όχι τις κοινωνικές ανάγκες, με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος, αποφεύγοντας συστηματικά και όποιες υποχρεώσεις είχε και έχει στις τοπικές κοινωνίες εκεί που έχει μονάδες παραγωγής.

Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα εκμεταλλευόμενοι τα μνημόνια και την κρίση που αυτοί προκάλεσαν αποφάσισαν να πάρουν στα χέρια τους εξολοκλήρου την ηλεκτρική ενέργεια κοψοχρονιά και να κρατήσουν όποιο κομμάτι από την επιχείρηση θα τους αποφέρει περισσότερο και γρηγορότερο κέρδος, κλείνοντας και απαξιώνοντας τα υπόλοιπα. Έτσι με την βοήθεια της Ε.Ε των κυβερνήσεων και των συνεργατών τους κήρυξαν εσπευσμένα την μεταλιγνιτική περίοδο.

Αποτέλεσμα αυτών των πολιτικών είναι και η κατολίσθηση στο ορυχείο Αμυνταίου

Σε μια εποχή που η γνώση, η επιστήμη και η τεχνολογία έχει προχωρήσει σε απίστευτο βαθμό είναι αστείο να επικαλούμαστε υπερφυσικά και φυσικά φαινόμενα εφευρίσκοντας μάλιστα και ορολογίες όπως «αστοχία υλικών» θέλοντας να καλύψουνε τις ευθύνες τους για τις κατολισθήσεις. Οι τομές στα ορυχεία είναι ανθρώπων έργα και στα χέρια αυτών είναι ο απόλυτος έλεγχος

Εδώ και πολλά χρόνια μπαίνουν πολλά εμπόδια στην ομαλή λειτουργία και διάνοιξη των ορυχείων και επικρατεί αναρχία στην παραγωγή. Με μια διοίκηση που συναλλάσσεται με τοπικούς άρχοντες αλλά είναι εχθρική με τις τοπικές κοινωνίες. Με μια ιεραρχία που ανακυκλώνεται εδω δεκαετίες στις διευθυντικές θέσεις μην δίνοντας λόγο ποτέ και σε κανέναν για ζημιές που στην καλύτερη περίπτωση σιωπούν για τα εμπόδια που βρίσκουν μπροστά τους για να μην χάσουν τις θέσεις.

Μεγάλη ευθύνη έχουν και τοπικοί παράγοντες που σήμερα κλαίνε με κροκοδείλια δάκρυα για το ορυχείο Αμυνταίου, αλλά το προηγούμενο διάστημα με πρόσχημα ψευδεπίγραφες οικολογικές και πολιτιστικές ανησυχίες έβαζαν εμπόδια στην ομαλή διάνοιξη και σε άλλα ορυχεία. Κηρύσσοντας μάλιστα πρώτοι άρον-άρον τη μεταλιγνιτική περίοδο.

Η προσπάθεια του Προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ να μεταθέσει τις ευθύνες της κατολίσθησης από τη ΔΕΗ στην αρχαιολογική υπηρεσία δεν πείθει κανέναν. Η αρχαιολογική υπηρεσία οφείλει να κάνει τη δουλειά της που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να φέρει στο φως έναν πραγματικό, αρχαιολογικό θησαυρό, αυτόν που ονομάστηκε «Πολιτισμός των τεσσάρων λιμνών» και χρονολογείται από την 7η χιλιετία π.χ έως και το 550μχ. Όλα πρέπει να γίνουν κάρβουνο και κιλοβατώρες; Και ο πολιτισμός και η ιστορία μας;

Όμως η μετάθεση ευθυνών στην αρχαιολογία αποσιωπά τους πραγματικούς ενόχους. Όπως γιατί δεν είχε υπεύθυνο Γεωλόγο το Ορυχείο; Ποιός θα οργάνωνε τη δουλειά της παρακολούθησης των ρηγμάτων (στα άλλα ορυχεία τα ρήγματα τα παρακολουθούν μέσω δορυφόρων) για να προτείνει τις ανάλογες ενέργειες, την κατάλληλη στιγμή, ώστε να αποφευχθεί η κατολίσθηση και όχι την τελευταία στιγμή που δεν μπορούσε να γίνει τίποτα να φέρνουμε τους καθηγητές!

Η διεύθυνση ορυχείων της ΔΕΗ θα έπρεπε να κάνει της δουλειά της με βάση του κανονισμούς των εξορυκτικών εργασιών, με τις κατάλληλες πρωπορείες, τις κλήσεις των πρανών κ.α σε συνεργασία και όχι σε αντιπαλότητα με την αρχαιολογία. Αν είχε γίνει η μετεγκατάσταση του χωριού, και η απαλλοτρίωση και άλλων εδαφών στην ώρα τους, θα μπορούσαν όχι μόνο να συνυπάρξουν αλλά και να συνεργαστούν με ασφάλεια για το προσωπικό και τον εξοπλισμό

Ζητάμε:

  • Να αποδοθούν ευθύνες ακόμα και ποινικές αν υπάρχουν .Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και ευτυχώς δεν θρηνήσαμε θύματα. Δεν θα πρέπει να τις φορτωθούν οι εργαζόμενοι και οι καταναλωτές.

  • Να παρθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα για τις μετεγκαταστάσεις και των άλλων προς μετεγκατάσταση οικισμών.

  • Να ξαναλειτουργήσει το ορυχείο με οποιοδήποτε κόστος. Με περιβαλλοντολογικό εκσυγχρονισμό του ΑΗΣ Αμυνταίου. (κατασκευή μονάδα αποθείωσης). Να εξαντληθούν τα αποθέματα λιγνίτη και να αποκατασταθούν τα εδάφη με την ομαλή εξορυκτική διαδικασία. Αν παραμένει κλειστό τώρα θα είναι μια μόνιμη περιβαλλοντολογική «πληγή» για όλη την περιοχή. Με την λειτουργία του ορυχείου και του Σταθμού μπορεί να αποσβεστεί και η οικονομική ζημιά.

  • Να ακυρωθεί ξεπούλημα της ΔΕΗ. Είναι κατανοητό πλέον σε όλους ότι στα χέρια των αρπαχτικών οι μονάδες παραγωγής η κατάσταση θα γίνει ακόμα πιο ανεξέλεγκτη και οι κίνδυνοι για τις ζωές των εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής ακόμη περισσότεροι.

Συνδικάτα, εργαζόμενοι και κάτοικοι της περιοχής

Να δώσουμε από κοινού τον αγώνα

Για το μέλλον του τόπου μας και των παιδιών μας

Γραφείο τύπου

Κοζάνη 12/6/2017

4 σχόλια

  • Η αρχαιολογική υπηρεσία οφείλει να κάνει τη δουλειά της που στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι να φέρει στο φως έναν πραγματικό, αρχαιολογικό θησαυρό, αυτόν που ονομάστηκε «Πολιτισμός των τεσσάρων λιμνών» και χρονολογείται από την 7η χιλιετία π.χ έως και το 550μχ. Όλα πρέπει να γίνουν κάρβουνο και κιλοβατώρες; Και ο πολιτισμός και η ιστορία μας;

    Πόσο έχουν στοιχίσει όλα αυτά; μήπως πάνω από 40.000.000€, πότε θα εκτεθούν στο κοινό αυτά που ανακαλύφθηκαν για να δούμε εάν αξίζουν αυτά τα χρήματα και αυτό το κόστος.

  • Ο κόσμος στις μεγάλες πόλεις πιο πολύ λιμοκτονεί και δεν τον νοιάζει καθόλου αν θα χάσουν τη δουλειά τους τα βολεμένα ρετιρέ των ΔΕΚΟ. Ίσα-ίσα θα χαρεί γιατί αν η παραγωγή ηλεκτρισμού γίνει με λιγότερο προσωπικό και μικρότερους μισθούς μπορεί να πληρώνει και λιγότερο για ρεύμα. Τα πανηγύρια πάντα τελειώνουν για όλους.

    • ευκαιρια λαμπρη να εκδηλωσουν το ενδιαφερων τους οι ιδιωτες να παρουν το αμυνταιο και να αποδειξουν αυτο που λες…..αλλα κομματακι δυσκολο τα ετοιμα θελουν

  • Γιατι να λειτουργησει ενα ορυχειο με οποιοδηποτε κοστος?Για να βολευονται οι ιδιοι και οι ιδιοι και ολοι να πληρωσουμε την νυφη?

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι