Με τη συμμετοχή της Mytilineos προχωράει η επαναλειτουργία του ορυχείου Αχλάδας, κρίσιμης σημασίας για τον στόχο διπλασιασμού της λιγνιτικής παραγωγής που έχει θέσει η κυβέρνηση από τον περασμένο Απρίλιο. Η ιδιοκτήτρια εταιρία Λιγνιτορυχεία Αχλάδας έχει έρθει σύμφωνα με πληροφορίες σε συμφωνία με την Mytilineos και μάλιστα έχουν ξεκινήσει από την περασμένη εβδομάδα τα χωματουργικά έργα για την εξόρυξη του κοιτάσματος. Κατά τις ίδιες πληροφορίες η εταιρία βρίσκεται στο τελικό στάδιο συμφωνίας με τη ΔΕΗ για την τροφοδοσία του ΑΗΣ Μελίτη με 900 χιλιάδες τόνους λιγνίτη το 2023, με τις πρώτες ποσότητες να παραδίδονται μέσα στον Ιανουάριο. Το ίδιο ορυχείο θα συνεχίσει να τροφοδοτεί και μονάδα των Σκοπίων στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης με τη Λιγνιτουρυχία Αχλάδας.
Διασφάλιση της τροφοδοσίας της Μελίτης
Η συμφωνία με τη Mytilineos διασφάλισε τα απαραίτητα κεφάλαια κίνησης της Λιγνιτορυχεία Αχλάδας για την επαναλειτουργεία των ορυχείων και την αποπληρωμή των χρεών προς το ελληνικό δημόσιο, ζήτημα που είχε οδηγήσει το ΥΠΕΝ σε απόφαση αναστολής του ορυχείου και επιστροφής της παραχώρησης του κοιτάσματος στο ελληνικό δημόσιο. Ο υπουργός Κώστας Σκρέκας στις 11 Ιουλίου 2022 δημοσίευση απόφαση με την οποία έλυνε τη σύμβαση με τον εκμεταλλευτή των λιγνιτωρυχείων επειδή είχε μειώσει την παραγωγή και δεν κατέβαλλε τα σχετικά μισθώματα.
Τον Οκτώβριο, ο μισθωτής υπέβαλε αίτηση θεραπείας και πλήρωσε ένα ποσό σχεδόν 660.000 ευρώ που αντιστοιχεί στα μισθώματα του 2017. Ετσι, το Υπουργείο Ενέργειας αποφάσισε στις 16/11 να ανακαλέσει τη λύση της σύμβασης και να δώσει προθεσμία 60 ημερών προκειμένου να καταβληθούν και τα υπόλοιπα οφειλόμενα μισθώματα που ξεπερνούν τα 5 εκατ. ευρώ. Η εξέλιξη αυτή άνοιξε το δρόμο για την επαναλειτουργία του κρίσιμου ορυχείου για την τροφοδοσία της Μελίτης και την επίτευξη του στόχου διπλασιασμού της λιγνιτικής παραγωγής.
Αναγκαία η αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής
Η παρατεταμένη ενεργειακή κρίση καθιστά αναγκαία την αύξηση της λιγνιτικής παραγωγής όχι μόνο για λόγους επάρκειας αλλά συγκράτησης των τιμών. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η πρόσφατη απόφαση του ΥΠΕΝ να παρατείνει την λειτουργία του ΑΗΣ Μελίτη και των μονάδων 3 και 4 του Αγ. Δημητρίου έως και το τέλος του 2025. Οι τρεις αυτές μονάδες δεν είχαν συμπεριληφθεί στην προηγούμενη απόφαση του ΥΠΕΝ το 2021 και θα έπρεπε να αποσυρθούν το αργότερο έως το 2023.
Το 2021 με απόφασή του το ΥΠΕΝ είχε εγκρίνει παράταση λειτουργίας έως το 2025 των λιγνιτικών μονάδων Μεγαλόπολη IV, Άγιος Δημήτριος I, II και V, καθώς και των τριών μονάδων του πετρελαϊκού σταθμού ΑΗΣ Αθερινόλακκου στην Κρήτη. Με την τελευταία απόφαση, η ΔΕΗ θα μπορεί να έχει διαθέσιμο το σύνολο του λιγνιτικού της στόλου έως το 2025 για την ένταξή τους στο σύστημα όποτε κρίνεται αναγκαίο. Το λιγνιτικό της δυναμικό έχει ενισχυθεί με την ένταξη σε δοκιμαστική λειτουργία της μονάδας Πτολεμαϊδα V από την περασμένη εβδομάδα και την προγραμματισμένη μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2023 εμπορική λειτουργία της.
www.worldenergynews.gr
Λιγνίτη ήδη λέμε και κλαίμε!!!
Με τις ευλογίες και την χείρα της ΝΔ ο Μυτιληναίος στους λιγνίτες, με το καλό και ο ΑΗΣ Αμυνταίου. Δουλειά θα δώσει στην περιοχή και ανάπτυξη. Τι όχι;
Οι σταθμοί της Μελίτης και του Αμυνταιου , είχαν αποκοπεί από την ΔΕΗ , επί ΣΥΡΙΖΑ και είχε γίνει διαγωνισμός για την πώληση τους . Δεν υπήρχε ενδιαφέρον απο κανέναν.
Με την νεα χρηματοδότηση συνεχίζεται η τροφοδοσία των Σκοπίων.
Στο βωμό και καλά της απολιγνιτοποιησης κλείσανε τα ορυχεία και διωξανε το προσωπικό άρον άρον . Τώρα τα ανοίγουν με κουμπάρους ξαδέλφους και μη, μηπως με μισθούς πείνας 600ευρω; .. Μην απορεισετε λοιπόν αν αύριο μεθαύριο δούμε να επαναφέρουν ακόμα και μονάδες που και καλά ήταν ασυμφορες υπό άλλη διεύθυνση (ιδιωτική).Στην υγεία των κοροιδων..
Ο Πούτιν αρωγός!
Ο μυτιληναιος χρωσταει κατι εκατομμυρια στη ΔΕΗ τωρα συνεβαλε και στη λειτουργια του ορυχειου!
Τα ευρωπαϊκά δικαστήρια έλυσαν τις διαφορές ΔΕΗ , Μυτιληναίου .δεν υπάρχει κάποια εκκρεμότητα .ο Μυτιληναίος δεν ανέλαβε εργασία σε κανένα ορυχείο της ΔΕΗ ,αλλά του ιδιώτη ρόζα . Που έχουν τα δικαιώματα εξόρυξης εδώ και δεκαετίες και πουλάνε λιγνίτη όπου βρουν , στην ΔΕΗ και στα Σκόπια κλπ. Το θέμα ήταν ότι δεν ήταν εντάξει απέναντι στο κράτος που τους εκμισθώνει το οτυχειο , σχεδόν πάντα .
Μακάρι να πλήρωσαν για να συνεχίσουν . ,
Σωστή απόφαση αφού ΠΛΕΟΝ ο λιγνίτης συμφέρει.
Όλο το ζητούμενο ήταν η είσοδος του κυρίου Μυτιληναίου στη λιγνιτική παραγωγή στην περιοχή. Αυτό είναι το συμπέρασμα.
Οι τοπικοί βουλευτές απλοί παρατηρητές…
Τολμούν να βγάλουν άχνα; Υποψηφιότητα γιοκ.
Με τη συνεργασία πρώην διευθυντάδων του Λιγνιτικού Κέντρου έγινε η μεγάλη κομπίνα για τη λεηλασία της Αχλάδας. Ντροπή τους!
Ας μας πουν τώρα πού θα βρουν στην Αχλάδα 800 χιλ. τόνους για τα Σκόπια κι 900 χιλ. τόνους για τη Μελίτη. Τόσο κοίτασμα δεν υπάρχει, παρά μόνο αν σηκώσουν το χωριό.
Οι πρωην διευθυνταδες εγιναν σαν συνταξιουχοι υπαλληλοι του μυτιληναιου …η ντροπη ντροπη δεν εχει κι ας εχει και προοδευτικο προσημο.