Ματίνα Αμανατίδου (πρώην Αντι. Πολεοδομίας) Ένα από τα δικά μου οράματα για το Δήμο Κοζάνης, απ’ όταν ανέλαβα την αντιδημαρχία πολεοδομίας αλλά και μέχρι σήμερα, με συντονισμένες ενέργειες δεν παρέμεινε «όραμα» αλλά επιτέλους έλαβε τη νόμιμη μορφή

31 Ιανουαρίου 2023
16:28
Μετά από στασιμότητα πολλών ετών εγκρίθηκε τελικά με Προεδρικό Διάταγμα (ΦΕΚ 49/2023) η πολεοδομική μελέτη της Ε΄ Πολεοδομικής Ενότητας Κοζάνης. Το πολεοδομικά βεβαρημένο Κέντρο της Πόλης μας εξασφαλίζει πλέον τους αναγκαίους κοινόχρηστους χώρους, αυξάνοντας το ισοζύγιο των κοινοχρήστων και κοινοφελών χώρων, οι οποίοι με σωστό μελλοντικό προγραμματισμό μπορούν να ενταχθούν σε ανάλογα χρηματοδοτικά εργαλεία.
Τα οράματα χωρίς επίμονη και μεθοδική εργασία συνήθως παραμένουν ανεκπλήρωτες εξαγγελίες.
Είμαι πολύ χαρούμενη διότι ένα από τα δικά μου οράματα για το δήμο Κοζάνης, απ’ όταν ανέλαβα την αντιδημαρχία πολεοδομίας αλλά και μέχρι σήμερα, με συντονισμένες ενέργειες δεν παρέμεινε «όραμα», αλλά επιτέλους έλαβε τη νόμιμη μορφή του με την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.
Ευχαριστώ τη Διευθύντρια Πολεοδομίας, Ελένη Παφύλη και τους υπαλλήλους του Τμ. Πολεοδομικού Σχεδιασμού, το αρμόδιο Υπουργείο, τον Δήμαρχο Κοζάνης και φυσικά τον Βουλευτή Κοζάνης Στάθη Κωνσταντινίδη για την άψογη συνεργασία μας.

17 σχόλια

  • Και τι θα γίνει δηλαδή. Το κέντρο είναι πίτα στα άσχημα κτήρια χωρίς υποδομές. Τώρα τι θα αλλάξει? Ακόμα και τώρα χτίζονται οικοδομές χωρίς πάρκινγκ!!! Όνειρα και λόγια παχιά για ακόμα μια φορά. Λύση θα ήταν η τακτοποίηση τέτοιων θεμάτων με άμεση δημιουργία θέσεων πάρκινγκ για όλα τα διαμερίσματα κάθε οικοδομής στο ισόγειο και όπου δεν είναι δυνατόν να υποχρεωθούν όλοι να νοικιάζουν θέση στάθμευσης σε ιδιωτική ή δημόσια θέση στάθμευσης.

  • Κυρία Αμανατίδου, εγώ πλην ελάχιστων εξαιρέσεων-αντιπαραβάλλοντας τα γραφόμενα στο ΦΕΚ στο χάρτη με τα Ο.Τ. της πόλης-αποκόμισα την εντύπωση πως κατά κάποιο τρόπο «νομιμοποιήθηκαν» υφιστάμενες χρήσεις. Κάνω λάθος;

    • Η έγκριση της Ε΄ Πολεοδομικής Ενότητας αφορά μία σημαντική πολεοδομική ρύθμιση, η οποία εμπεριέχει εκτός από την αύξηση των κοινοχρήστων χώρων και άλλες ρυθμίσεις, που ερείδονται σε πολεοδομικά και κυκλοφοριακά κριτήρια, όπως δίκτυο πεζοδρόμων, θέσεις στάθμευσης κ.α, τα οποία υλοποιήθηκαν στο παρελθόν και εκκρεμούσε η έγκρισή τους , η οποία πραγματοποιήθηκε με την έκδοση του Π.Δ/τος. Το σημαντικότερο όμως της έκδοσης του Π.Δ/τος είναι ότι μέσα στην μελέτη αυτή εμπεριέχονται και οικόπεδα, τα οποία χαρακτηρίζονται ως κοινόχρηστοι χώροι και επί των οποίων υπάρχουν κτίρια (όπως του ΟΤΕ, της Ένωσης Γεωργικών Συνεταιρισμών, το κτίριο που στεγάζεται σήμερα η Πολεοδομία Κοζάνης κ.α) η αξία των οποίων είναι τεράστια και ο Δήμος αδυνατούσε οικονομικά να τα αποκτήσει. Με την έκδοση του ΠΔ/τος οι χώροι αυτοί εγκρίνονται πλέον ως κοινόχρηστοι και δύνανται να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά εργαλεία απόκτησής τους από το Δήμο, με σκοπό τη δημιουργία Κοινόχρηστων Χώρων στο κέντρο της πόλης και την ανάδειξη σημαντικών μνημείων και κτιρίων της πόλης μας. Μέχρι σήμερα δηλαδή δεν μπορούσαν να ενταχθούν σε χρηματοδοτικά προγράμματα διότι δεν ήταν εγκεκριμένοι.

  • Ποίο ήτανε δηλ. το όραμα σας; οι τακτοποιήσεις των δικών μας κτιρίων; Eσείς δεν ανήκετε σε μια δημοτική ομάδα? αυτενεργήσατε και η Αθήνα εφοβήθηκε ???

    • Το όραμα ρε φίλε εσυ που δεν κατάλαβες είναι να γίνει η πόλη πιο όμορφη, για να τη χαιρόμαστε και να καμαρώνουμε.Αλλα για να φθάσουμε σ’αυτό το αποτέλεσμα θα πρέπει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις, δηλαδή αυτές οι ρυθμίσεις που θα δώσουν τη δυνατότητα στο Δήμο να κάνει τις παρεμβάσεις του για να βελτιώσει καινά ομορφεινει την πόλη

  • Ειναι θετικό το αποτέλεσμα με την έγκριση του Π.Δ για τον χαρακτηρισμό κοινόχρηστων χώρων στο κέντρο ς πόλης. Ομως δεν είναι το πάν ,είναι το πρώτο βήμα , είναι σαν να ξεκινάς για τον ψηλό Αη Λιά και φθάνεις μέχρι τους πρόποδες , όμως για να φθάσεις στην κορυφή; Δεν υποτιμώ την επίτυσξη του εγχειρίματος και συγχαίρω όλους τυς παράγοντες που συνέβαλαν. Ολοι οι συνδυασμοί οφείλουν να περιλάβουν στα προγράμματά τους την έστω σταδιακή υλοποίηση του στόλου του ΠΔ.

  • Κυρία Αμανατίδου μετά όμως την κατεδάφιση τους. Δηλαδή εάν και εφόσον κάποια στιγμή κατεδαφιστούν τα εν λόγω κτίσματα, η χρήση θα είναι πλέον Κ.Χ., πράσινο κλπ. Σωστά;

  • Αφού κάνατε το κέντρο της ΚΟΖΑΝΗΣ και όλη την ΚΟΖΑΝΗ χαβούζα τώρα προεκλογικά και μέχρι της εκλογές θα δούνε πολλά τα μάτια μας και θα ακούσουν πολλά τα αυτιά μας για λίγα ψηφαλάκια.
    Υ.γ Δελτίο τύπου για ψηφοφόρους με χαμηλή νοημοσύνη.

  • Μετά όμως την κατεδάφιση τους. Δηλαδή εάν και εφόσον κάποια στιγμή κατεδαφιστούν τα εν λόγω κτίσματα, η χρήση θα είναι πλέον Κ.Χ., πράσινο κλπ. Σωστά;

  • Συγχαρητηρια!!Ειναι το πρωτο βημα για να μπορεσει ο Δημος (αφου βρει τους αναλογους πορους) να μετατρεψει σε κοινοχρηστους χωρους τα τεμαχια οπου σημερα ειναι :το κτιριο του ΟΤΕ, το εγκατελειμμενο πρωην Σ/Μ της ΕΓΣ το οποιο κρυβει το αρχοντικο Βουρκα, το κτιριο που στεγαζει την πολεοδομια και κρυβει το λαογραφικο μουσειο (πρωην ασφαλιστικο ΔΕΗ).Αυτα τα τρια εκτρωματα να κατεδαφιστουν και θα αλλαξει η εικονα του κεντρου της πολης.Ερωτηση: Αλλαξε χρηση και το οικοπεδο του Μπλιουρειου;;;;

  • Για αυτούς που δεν καταλαβαίνουν,να το απλοποιήσουμε.
    Σημαίνει ότι μπορεί να αποκτήσει ο Δήμος τα κτίρια μπροστά από το λαογραφικό μουσείο και να τα ρίξει, ώστε να αναδειχθεί το μουσείο και να δημιουργηθεί εκεί στη θέση τους χώρος πρασίνου. Το ίδιο μπορεί να γίνει με το κτίριο της γεωργικής Ένωσης,ώστε να αναδειχθεί το αρχοντικό του Βαμβακά τον παλιό ΟΤΕ πίσω από τον Άγιο Νικόλαο κτλ . Φαντάζεστε τέτοια μεγάλα ανοίγματα στο κέντρο με χώρους πρασίνου ώστε να ανασανει το κέντρο αλλά και να αναδειχθούν μουσεία και αρχοντικά.
    Κρίμα που κάποιοι τα μηδενίζουν. Αυτή η πόλη πρέπει σιγά σιγά να βελτιωθεί και να γίνει ελκυστική.

  • Ωραίο όλο αυτό. Και πραγματικά λυπηρό που δεν ολοκληρώθηκε τόσα χρόνια. Αλλά δεν είναι όραμα η ολοκλήρωση μιας γραφειοκρατικής διαδικασίας. Ας μη μπερδεύουμε τη σημασία των λέξεων.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.