Το υφιστάμενο πλαίσιο και οι προτάσεις του ΣΕΦΠΕ Δυτικής Μακεδονίας για την ενίσχυση και τη διείσδυση της τοπικής κοινωνίας σε έργα ΑΠΕ

3 Φεβρουαρίου 2023
13:24

Το πλαίσιο ανάπτυξης έργων ΑΠΕ πλέον καθορίστηκε από το Υπ. Ενέργειας με την υπαριθμ  ΥΠΕΝ/ΓΔΕ/84014/7123/12-08-22 (ΦΕΚ 4333) Υπουργική απόφαση όπως τροποποιήθηκε με την υπαριθ ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/7063/374/20/01/2023 (ΦΕΚ 275)  με τις οποίες δίνεται καθολική προτεραιότητα στη χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης στο Ηλεκτρικό δίκτυο σε όλα τα έργα των μεγάλων εταιρειών του κλάδου (Ομάδα προτεραιότητας Α με υποομάδες Α1 έως Α10 κα ομάδα Β) και μεγαλύτερη προτεραιότητα σε όσα από αυτά τα έργα των Μεγάλων Επενδυτών  βρίσκονται  στις περιοχές απολιγνιτοποίησης (Κοζάνη-Φλώρινα, βάζοντας σε τελευταία μοίρα τα έργα  όλων των ντόπιων μικροεπενδυτών από τις περιοχές αυτές (ΟΜΑΔΑ Γ2 400MW Γ4 400MW).

Ήδη ο ΔΕΔΔΗΕ με το πενταετές πρόγραμμα που έχει βγάλει για διαβούλευση στην ουσία ξεκαθαρίζει ότι έχει τελειώσει πλέον ο ηλεκτρικός χώρος για νέα έργα μικρών επενδυτών και για ότι έχει μείνει θα διατεθεί για έργα NET METERING.

H μόνη διέξοδος για τους μικρούς επενδυτές αποτελούν τα ομαδοποιημένα κοινά αιτήματα από πολλούς μικροεπενδυτές, είτε ως μεμονωμένοι για έργα έως 500kw είτε συμμετέχοντας σε ενεργειακές κοινότητες, για σύνδεση στα δίκτυα Υψηλής και ΥπερΥψηλής Τάσης.

Όμως κι αυτά με τις προτεραιότητες που προαναφέραμε τίθενται εν αμφιβόλω γιατί δεν ξέρουμε εάν όταν φτάσει η σειρά τους θα υπάρχει χώρος ή θα έχει ήδη καταληφθεί από τις ομάδες Α και Β

Ταυτόχρονα δεν απομένει πλέον επαρκής ηλεκτρικός χώρος για να καλυφθούν οι ανάγκες  των Αγροτών-  επαγγελματιών-επιχειρήσεων- ΤΟΕΒ- Τοπικής αυτοδιοίκησης για έργα συμψηφισμού ενέργειας (net metering και virtual net metering) στην ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας.

Στην πράξη με το ισχύον νομικό πλαίσιο είναι σχεδόν αδύνατη η ένταξη έργων συμψηφισμού ενέργειας (net metering και virtual net metering) διότι στη Χαμηλή και Μέση Τάση με διαχειριστή το ΔΕΔΔΗΕ τα περιθώρια έχουν σχεδόν εξαντληθεί στη δε Υψηλή και Υπερυψηλή Τάση με διαχειριστή τον ΑΔΜΗΕ, , δεν υπάρχει θεσμοθετημένο νομικό πλαίσιο που να επιτρέπει έργα  συμψηφισμού ενέργειας (net metering και virtual net metering).

Αυτό που ζητάμε ως κάτοικοι της περιοχής και ως  εκατοντάδες μικροεπενδυτές που δραστηριοποιούνται είτε μεμονωμένα είτε μέσα από ενεργειακές κοινότητες ανεξαρτήτως αριθμού μελλών είναι η ισότιμη μεταχείριση και πρόσβαση στον ηλεκτρικό χώρο.

 Η προτάσεις μας για να διασφαλιστεί κατ ελάχιστο η ενεργός συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας και των μικροεπενδυτών της περιοχή μας είναι:

  1. Να δεσμευθεί ο αναγκαίος ηλεκτρικός χώρος στα δίκτυα Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης για όλα τα κοινά-ομαδικά αιτήματα των εξαιρούμενων σταθμών στις λιγνιτικές περιοχές, τα οποία έχουν υποβληθεί στον ΑΔΜΗΕ τα οποία πρέπει να εξεταστούν κατά προτεραιότητα.
  2. Να δεσμευτεί το  οποιοδήποτε υπάρχον περιθώριο στους υποσταθμούς και στα δίκτυα Μέσης Τάσης (ΔΕΔΔΗΕ) υπέρ των έργων συμψηφισμού ενέργειας (Ενεργειακών Κοινοτήτων Επιχειρήσεων-Αγροτών-ΤΟΕΒ- Τοπικης Αυτοδιοίκησης)
  3. Να προχωρήσει ο ΔΕΔΔΗΕ στην αναβάθμιση των Υποσταθμών και των δικτύων με άμεση προτεραιότητα τη Δυτική Μακεδονία λόγω απολιγνιτοποίησης και στο χώρο που θα προκύψει να ικανοποιηθούν τα εκατοντάδες εκκρεμή αιτήματα των μικροεπενδυτών στον ΔΕΔΔΗΕ καθώς και οι ανάγκες Ενεργειακών Κοινοτήτων για συμψηφισμό ενέργειας
  4. Να τροποποιηθεί το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο και να δοθεί η δυνατότητα στον ΑΔΜΗΕ να δέχεται αιτήματα Ενεργειακών Κοινοτήτων για έργα συμψηφισμού ενέργειας (net metering και virtual net metering). Ταυτόχρονα να απαιτηθεί από  όλους τους  υποσταθμούς που θα κατασκευαστούν στην περιοχή από ιδιώτες επενδυτές, ένα ποσοστό 10% να διατίθεται για τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών ενεργειακών κοινοτήτων ( είτε για πώληση είτε για συμψηφισμό)
  5. Να δημιουργηθεί το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο για την υποβολή και έγκριση αιτημάτων στο ΔΕΔΔΗΕ από ενεργειακές κοινότητες και μικροεπενδυτές για έργα αποθήκευσης ενέργειας γιατί είναι ο μοναδικός αυτή τη στιγμή τρόπος για να απελευθερωθεί χώρος στο δίκτυα Μέσης Τάσης.
  6. Να διατεθεί χώρος από τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες  για έργα ενεργειακών κοινοτήτων και μικροεπενδυτών από τη Δυτ Μακεδονία εντος της ζώνης απολιγνιτοποιησης (παλιά λιγνιτωρυχεία) και να αξιοποιηθούν οι ήδη υπάρχουσες υποδομές (από τις λιγνιτικές μονάδες που αποσύρονται) για τη σύνδεση στα δίκτυα
  7. Για όλα τα παραπάνω έργα και κυρίως για τα έργα συμψηφισμού ενέργειας από Τοπικές Ενεργειακές Κοινότητες να προβλεφτούν και να διατεθούν τα απαραίτητα κονδύλια για την ενίσχυση τους από το ΣΔΑΜ.

 

Σύνδεσμος Επενδυτων Φωτ/κων Περ Δυτ Μακεδ. (ΣΕΦΠΕ ΔΜ)

 

          EMAIL: [email protected]

5 σχόλια

  • Αφού τους δουλέψατε μέσω βουλευτών δημάρχων αντιδημάρχων και αφού συνδέσατε τα δικά σας τώρα λέμε και καμιά αρλουμπα

    • Δεν υπάρχει τσιπα δυστυχώς .
      Από Λογιστακος μεγαλοπαράγοντας
      των φωτοβολταϊκών …
      Ποσα φωτοβολταϊκά έχετε ;
      Ποια τοπική κοινωνία κοροϊδεύετε ;
      Δεν χορταίνουμε κ Σιαμπανοπουλε;

  • Συμφωνούμε απόλυτα .
    Οι προύχοντες του ΔΣ μας δουλεύουν
    Εμάς τους υπόλοιπους Δυτικομακεδονες
    αίσχος κύριοι λίγη ντροπή δεν υπάρχει !!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.