Πανεπιστήμια: Δύο μπαίνουν, ένας αποφοιτά από τα ΑΕΙ – Τι συμβαίνει με το Πανεπιστήμιο Δ. Μακεδονίας

21 Μαρτίου 2023
15:16

Μόνο ένας στους πέντε φοιτητές (19,62%) των ελληνικών ΑΕΙ αποφοιτά στην ώρα του, δηλαδή στον ελάχιστο χρόνο σπουδών της σχολής του.

Εξι χρόνια χρειάζεται κατά μέσον όρο ένας φοιτητής για να ολοκληρώσει τετραετείς σπουδές και αντιστοίχως 7,5 για τις πενταετείς και εννιά για τις Ιατρικές, που είναι εξαετείς.

Για κάθε 100 φοιτητές που εισάγονται κάθε χρόνο στα ΑΕΙ αποφοιτούν 52 από το σύνολο των φοιτητών. Δηλαδή δύο εισάγονται, ενώ ένας αποφοιτά.

Τα στοιχεία της τελευταίας έκθεσης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) για το 2022, που παρουσιάζει η «Κ», αποτελούν ιδιαίτερα ανησυχητικά ευρήματα, επιτάσσοντας αλλαγή πολιτικής από τα ΑΕΙ και την πολιτεία, σε μια εποχή που η πανεπιστημιακή γνώση και οι εξελίξεις σε οικονομία και αγορά εργασίας είναι ραγδαίες.

Στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας τον Μάιο του 2019, από τα σημερινά 22 τμήματά του επανιδρύθηκαν τα 10 και ιδρύθηκαν από την αρχή τα έξι. Σε κάποια από τα 10 επανιδρυθέντα οι μοναδικοί απόφοιτοι είναι παλιοί φοιτητές ΤΕΙ, που εκμεταλλεύτηκαν μεταβατικές διατάξεις για λήψη πανεπιστημιακού πτυχίου. Στα 6 νέα τμήματα δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής απόφοιτοι, καθώς δεν έχουν κλείσει 4 χρόνια λειτουργίας. Επομένως είναι λογικό να εμφανίζεται το πανεπιστήμιο με χαμηλό ρυθμό αποφοίτησης, καθώς αυτός υπολογίζεται από τον λόγο αυτών που αποφοιτούν προς αυτούς που εισάγονται. Ο ρυθμός αναμένεται να αυξηθεί κατά τα επόμενα δύο ακαδημαϊκά έτη όταν θα έχουμε και τους πρώτους αποφοίτους από τα νέα τμήματα», λέει.

 

Οι αριθμοί

2 φοιτητές εισάγονται
1 αποφοιτά

Για κάθε 100 φοιτητές που εισάγονται κάθε χρόνο, αποφοιτούν:

82 – Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
80 – Παν. Πειραιώς
77 – Πάντειου
73 – ΕΜΠ
66 – Οικονομικό Αθηνών
64 – Παν. Κρήτης
62 – Παν. Αθηνών
57 – Παν. Δυτικής Αττικής
50 – Παν. Ιωαννίνων
48 – Παν. Θεσσαλίας
55 – Παν. Πατρών
52 – Δημοκρίτειο Θράκης
46 – Πολυτεχνείο Κρήτης
45 – Χαροκόπειο
44 – Παν. Αιγαίου
37 – Ιόνιο Παν.
36 – Γεωπονικό Παν. Αθηνών
34 – Διεθνές Παν. Ελλάδος
32 – Παν. Πελοποννήσου
31 – Ελληνικό Μεσογειακό Παν.
24 – Παν. Δυτικής Μακεδονίας

 

Πηγή ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

7 σχόλια

  • Ενώ στα ιδιωτικά πανεπιστήμια και τα κολέγια βγαίνουν όλοι όσοι μπαίνουν άρα να υποθέσουμε ότι είναι καλύτεροι φοιτητές; Αυτός ο πόλεμος της δημόσιας εκπαίδευσης έχει πολλά θύματα τα τελευταία τριάντα χρόνια. Το μεγαλύτερο είναι η ελληνική παιδεία… Κρίμα

  • Όταν το 2023 εισέρχονται στα Ελληνικά Πανεπιστήμια 8 στους 10 υποψηφίους ενώ παλαιότερα το ποσοστό αυτό δεν ξεπερνούσε τους 5 στους 10, θα πρέπει τα αποτελέσματα αυτά να λογίζονται, το λιγότερο, ως κολακευτικά. Περιττό να αναφέρουμε ότι ταυτόχρονα έχει βουτήξει και το επίπεδο των σπουδών, προκειμένου να συναντηθεί με αυτό των σπουδαστών.

    • Παλι πολυ ειναι για κοζανη το 24% ,αν σκεφτουμε πως η εισαγωγη στις σχολες γινονταν και με βαθμους1,2,3 και κατι ψιλα.Οι γκαρσονιερες να νοικιαζονται κι ας μην τελειωνουν ποτε τις σπουδες.

  • Αυτά είναι τα ελληνικά πανεπιστήμια, αυτή είναι η ελληνική ανώτατη εκπαίδευση, αν βλέπαμε ποτέ και την ποιότητα αυτών που αυτοβαυκαλίζονται ότι είναι επιστήμονες πανεπιστημικοί, θα προτιμούσαμε να πάμε για σπουδές στη Μπουρκίνα Φάσο.

    Καληνύχτα σε όλους τους “πρυτάνεις”!!!

  • Για να αποφοιτήσουν οι φοιτητές θα πρέπει:
    1) τα μέλη ΔΕΠ να γνωρίζουν – έστω και στοιχειωδώς – το γνωστικό τους αντικείμενο
    2) να έρχονται ΟΛΑ τα μέλη ΔΕΠ και να κάνουν μαθήματα
    3) τα μαθήματα να είναι 3ωρα και όχι 10λεπτα

  • γι΄άυτό φωνάζω φέρτε σχολές να κινηθεί η πόλη και αν μείνουν κ 5 μόνιμα μετά κέρδος είναι.

    ουτως η άλλως στα ιδιωτικά τα στέλνει η κεραμέως, δε νοιάζεται για τη βελτίωση (άσε τον προτοσάλτε να λέει) και ας μου πει ένας γονιός οτι δεν πέρασε πανελλήνιες ενω ήθελε, κ τον έστειλε τέχνη

  • Πάντα τα ποσοστά αποφοίτων ήταν μικρα . Στα ΤΕΙ έφταναν κ το 8% σύμφωνα με μελέτες μεταπτυχιακής εργασίας. Είναι φυσικό και θετικό αφού μπαίνουν εύκολα με χαμηλά μόρια.
    Αν δεν γινόταν αυτό το “κοσκίνισμα” θα είμαστε για κλάματα. Με το ζόρι σπουδές δεν γίνονται.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι