Στο πλαίσιο της ενημέρωσης των μαθητών σε θέματα υγείας οργανώθηκε στο σχολείο μας στις 22/3/2023 εκπαιδευτική δράση σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Κοζάνης. Στόχος της ήταν η προαγωγή της σεξουαλικής και αναπαραγωγικής διαπαιδαγώγησης των εφήβων.
Οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για θέματα που αφορούν τη σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και πιο συγκεκριμένα για την αντισύλληψη και τις σεξουαλικώς μεταδιδόμενες λοιμώξεις. Την πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση των παραπάνω θεμάτων πραγματοποίησαν οι κ.κ. Νάνου Βασιλική και Μπατιάνη Μαλαματή, Μαίες του Κέντρου Υγείας Κοζάνης. Μετά την ενημέρωση ακολούθησε συζήτηση για απορίες και διευκρινίσεις πάνω στα ζητήματα αυτά.
Καίριο μήνυμα η ανάγκη χρήσης του ανδρικού προφυλακτικού σε συνδυασμό με κάποια ορμονική η μακράς διάρκειας αντισυλληπτική μέθοδο, ώστε οι έφηβοι να αποφεύγουν το ενδεχόμενο μιας ανεπιθύμητης κύησης.
Απόσπασμα από την παρουσίαση και σχετικοί μύθοι:
♀ Δεν μπορώ να μείνω έγκυος εάν κάνω μπάνιο μετά την επαφή.
ΜΥΘΟΣ: Το μπάνιο δεν είναι μέθοδος αντισύλληψης!
♀ Δεν μπορώ να μείνω έγκυος εάν ο σύντροφός μου «τραβηχτεί» πριν εκσπερματίσει
ΜΥΘΟΣ: Αυτή η μέθοδος δεν είναι αποτελεσματική γιατί τα υγρά πριν από την εκσπερμάτιση μπορεί να περιέχουν σπερματοζωάρια.
♀ Είναι η πρώτη μου φορά, οπότε δεν μπορώ να μείνω έγκυος
ΜΥΘΟΣ: Μια γυναίκα μπορεί να μείνει έγκυος από τη στιγμή που έχει έμμηνο ρύση.
♀ Είμαι προστατευμένη από ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη αμέσως μόλις αρχίσω να παίρνω τα αντισυλληπτικά χάπια.
ΜΥΘΟΣ: Στις περισσότερες γυναίκες, χρειάζεται να περάσει κάποιος καιρός ώστε το χάπι να αρχίσει να είναι αποτελεσματικό. Για την αποφυγή «ατυχημάτων» πρέπει να τηρούνται οι οδηγίες που έχει δώσει ο γιατρός.
♂ Μπορώ να χρησιμοποιήσω κάποια αυτοσχέδια προστασία που θα δράσει το ίδιο σαν ένα προφυλακτικό
ΜΥΘΟΣ: Τα προφυλακτικά αντέχουν και δε σκίζονται εύκολα. Επίσης, περνάνε από πολλούς ελέγχους για τη διαπίστωση της ασφάλειας και της λειτουργικότητάς τους.
Η δ/ντρια
Μ. Τσουκανέλη