Η 6η Απριλίου 2023 είναι μια ημερομηνία που οι Θρακιώτες και οι Θρακιώτισσες θα θυμούνται για πάντα με αίσθημα συγκίνησης. Η φετινή 6η Απριλίου είναι μια μέρα δικαίωσης για τους απανταχού απογόνους των Θρακιωτών προσφύγων και θυμάτων διωγμών, καθώς για πρώτη φορά σύσσωμος ο Ελληνισμός τη συγκεκριμένη μέρα θα αποτίσει φόρο τιμής στους Θρακιώτες προγόνους του μετά την καθιέρωση από το ελληνικό κράτος της 6ης Απριλίου ως επίσημης Ημέρας Μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού.
Οι Θρακιώτες, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θρακικών Σωματείων, τα σωματεία και οι σύλλογοι τους επί πολλά χρόνια τιμούσαν την μνήμη των προγόνων τους τη συγκεκριμένη ημερομηνία και προσπαθούσαν αυτή να καθιερωθεί επίσημα ως μέρα μνήμης. Η στιγμή της δικαίωσης των αγώνων τους έφτασε τον περασμένο Ιούλιο, όταν η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης ανταποκρίθηκαν θετικά στο διαχρονικό και δίκαιο αυτό αίτημα.
Κατά το πρώτο τέταρτο του 20ου αιώνα ο Θρακικός Ελληνισμός γνώρισε αλλεπάλληλους διωγμούς που είχαν ως συνέπεια εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες και νεκρούς. Διωγμοί που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος των διωγμών που υπέστησαν οι χριστιανικοί πληθυσμοί της Ανατολής και είχαν ως αποτέλεσμα τον ξεριζωμό του Ελληνισμού.
Πάνω από 1.000.000 άνθρωποι από τη Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Κωνσταντινούπολη και περιοχές της Θράκης εγκατέλειψαν τις πατρίδες τους και ήρθαν πρόσφυγες στην Ελλάδα. Τόσο πριν όσο και μετά το 1922 με τη δραματική έκβαση της Μικρασιατικής Εκστρατείας, την Καταστροφή και την Ανταλλαγή Πληθυσμών του 1923.
Σήμερα 100 χρόνια μετά εκπληρώθηκε μια υποχρέωση της Πολιτείας απέναντι σε ένα τμήμα του Προσφυγικού Ελληνισμού. Μια πράξη που θα συμβάλλει καθοριστικά στη διατήρηση της ιστορικής μνήμης του Θρακικού Ελληνισμού, στη διαφύλαξη και τη μεταλαμπάδευση στις νεότερες γενιές της αγάπης για τις «Αλησμόνητες Πατρίδες» και του σεβασμού για τις παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμα των προσφύγων προγόνων μας, όπως επίσης θα προάγει την ιστορική γνώση για μια σημαντική για την πατρίδα μας περίοδο γεμάτη γεγονότα που καθόρισαν την πορεία του Ελληνικού Έθνους.
Η Νέα Δημοκρατία έχει πλήρη επίγνωση της σημασίας της ιστορικής αυτογνωσίας. Για αυτό στήριξε πολύπλευρα τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ως ένα ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης τόσο της συμβολής της ακαδημαϊκής κοινότητας και των επιστημονικών φορέων όσο και της διαχρονικής και ανεκτίμητης προσφοράς των προσφυγικών σωματείων σε όλη τη χώρα προχώρησε στη χρηματοδότηση εκδηλώσεων, προγραμμάτων και δράσεων ανάδειξης της μνήμης του Προσφυγικού Ελληνισμού και της ταυτότητας των προσφυγικών κοινοτήτων.
Η Γραμματεία Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας συνέβαλε με τις δικές της δυνάμεις σε αυτή την κοινή προσπάθεια. Τόσο με τη στήριξή της σε εκδηλώσεις που διοργανώθηκαν από προσφυγικά σωματεία, οι άνθρωποι των οποίων εθελοντικά προσφέρουν τις δυνάμεις, τον χρόνο και τις δεξιότητές τους στην προσπάθεια για τη διατήρηση της ιστορικής μνήμης, όσο και με εκδηλώσεις που διοργάνωσε η ίδια με τη συμμετοχή διακεκριμένων ακαδημαϊκών και εκπροσώπους προσφυγικών σωματείων.
Πίστη Κρυσταλλίδου
Γραμματέας Ποιότητας Ζωής και Εθελοντισμού της Νέας Δημοκρατίας
Όταν μιλάμε για τον θρακικό Ελληνισμο,τον Ποντιακο Ελληνισμο,Μεγιστες Αξίες της Μάνας Ελλάδας,δε βάζουμε από κάτω την κομματικη μας υπογραφη!
Όταν, στην Ε.Ε,ψηφίστηκε η Γενοκτονία των Ποντίων,
η Νέα Δημοκρατία,μέσω των ευροβουλευτων της;
Απείχε.
Χθαμηλά( χαμηλα) την μπάλα, όταν αναφερόμαστε σε μεγάλα θέματα.
Ο Καρκαβίτσας, στον Ζητιανο του,το χαμηλά..το γράφει χ θ α μ η λ ά.