Αντικατοπτρίζοντας τις πρόσφατες εξελίξεις αναφορικά με τη ΔΕΗ και τα έσοδα 625 εκατ. ευρώ που είχε μέσω του ΑΔΜΗΕ, η S&P αναβάθμισε την επιχείρηση από CCC- σε CCC και την απομάκρυνε από την παρακολούθηση. Παρόλα αυτά, διατηρεί αρνητικό outlook, καθώς αναμένει έλλειψη ρευστότητας μέσα στους επόμενους 12 μήνες αν η ΔΕΗ δεν μπορέσει να ανταποκριθεί στις ωριμάνσεις των δανείων της και δεν αναπτύξει σχέδιο αναχρηματοδότησης των ωριμάνσεων που για τον Απρίλιο του 2019 φτάνουν τα 500 εκατ. συν 1,2 δις. ευρώ που δανείστηκε από τις ελληνικές τράπεζες.
Όπως χαρακτηριστικά τονίζει η S&P, “η αναβάθμιση της ΔΕΗ αντικατοπτρίζει το “μαξιλαράκι” ρευστότητας που προσφέρουν τα 625 εκατ. ευρώ από το διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ, καθώς το Δημόσιο έδωσε 295,6 εκατ. για μερίδιο 25% και η State Grid 327,6 εκατ. για το 24%. Για το λόγο αυτό αναμένουμε πως η ρευστότητα καλύπτεται πλέον ως τα τέλη του 2017, όμως μπορεί να προκύψει θέμα από το β’ τρίμηνο του 2018 αν δεν αναχρηματοδοτηθούν τα δάνεια. Με αυτά τα δεδομένα, η ΔΕΗ ίσως διευκολυνθεί για να καλύψει το 2018, καθώς δεν συνυπολογίζομε στην ανάλυσή μας την πώληση μονάδων και ορυχείων, την αύξηση των εσόδων από τους ΟΤΑ, τις αναβολές των capex ύχους 100-150 εκατ. και το πρόσφατα ανακοινωμένο επιχειρηματικό σχέδιο”.
Επίσης, η S&P αναφέρει ότι “σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το να αναλάβει η εταιρεία αναδιάρθρωση του χρέους, καθώς τα έσοδα δεν επαρκούν για τις υποχρεώσεις της. Η στήριξη από τις τράπεζες μοιάζει δύσκολη κατά τη γνώμη μας, όπως φάνηκε τον Απρίλιο του 2017”.
Παράλληλα, στην έκθεση σημειώνεται ότι “τα έσοδα της ΔΕΗ από τις δραστηριότητές της θα περιοριστούν σημαντικά φέτος λόγω της απώλειας εσόδων από τον ΑΔΜΗΕ, την αρνητική επίδραση των επιδοτήσεων προς τις ΑΠΕ και την απελευθέρωση της αγοράς όπου νέοι παίκτες παρέχουν υπηρεσίες και διαβρώνουν το μερίδιο της ΔΕΗ”. Το αποτέλεσμα είναι ότι αναμένεται μείωση 5-10% στα έσοδα κατά το 2017-18.
Η S&P στέκεται ακόμα περισσότερο στα οικονομικά μεγέθη της Επιχείρησης και τονίζει ότι για φέτος τα EBITDA προβλέπεται να υποχωρήσουν κάτω από τα 700 εκατ. ευρώ, έναντι 900εκατ.-1,2 δις. το 2015-16. Προσθέτει ότι το capex θα περιοριστεί από στα 720 εκατ. φέτος και στα 650 εκατ. το 2018. Βάσει των υπολογισμών αυτών και των εσόδων από τον ΑΔΜΗΕ, η S&P καταλήγει στο ότι ο λόγος χρέους προς EBITDA φέτος θα είναι 7-8Χ και θα μειωθεί στο 5,5-6,5Χ το 2018.
Σχετικά με τη ρευστότητα, αναβαθμίζεται βραχυπρόθεσμα από “ασθενής” σε “λιγότερο από επαρκής”, με αποτέλεσμα μια ορατότητα 12 μηνών με αρχή τον φετινό Απρίλιο. Σε αυτό το διάστημα η ΔΕΗ αναμένεται να έχει επαφές με τις ελληνικές τράπεζες σχετικά με τις ωριμάνσεις, ενώ η βασική πρόκληση θα είναι τα δάνεια 500 εκατ. ευρώ που λήγουν τον Απρίλιο του 2019.
Τέλος, η S&P αναφέρει ότι είναι πιθανή μια νέα υποβάθμιση το 2018 εάν η ΔΕΗ δεν μπορέσει να βρει εναλλακτικές πηγές εσόδων μέσω της πώλησης περιουσιακών στοιχείων κτλ, αν δε μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει τα δάνειά της και αν ανακοινώσει “κούρεμα”.
energypress.gr