kozan.gr: Εποχικός εργαζόμενος, στο Δήμο Κοζάνης, κατά το έτος 2017, που τραυματίστηκε στη διάρκειά της εργασίας του, υπέβαλε αγωγή κατά του Δήμου Κοζάνης και το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αγωγή του υποχρεώνοντας το Δήμο Κοζάνης να του καταβάλει το ποσό των 20.000 ευρώ – Έφεση άσκησε ο Δήμος Κοζάνης

18 Απριλίου 2023
11:19

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, που παρουσιάζει το θέμα, εργαζόμενος, που προσλήφθηκε στο Δήμο Κοζάνης, μέσω προγράμματος του ΟΑΕΔ, με σύμβαση Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, με την ειδικότητα ΔΕ Ηλεκτροτεχνίτης Οχημάτων, με ημερομηνία πρόσληψης 25-01-2017 και λήξη της σύμβασης την 24-09-2017 κι ο οποίος τοποθετήθηκε στη Διεύθυνση Περιβάλλοντος κι ειδικότερα στο Αμαξοστάσιο του Δήμου, κατά τη διάρκεια της εργασίας του στο χώρο του Αμαξοστάσιο του Δήμου – την 05-07-2017 – και ενώ είχε ανεβεί σε κινητή κλίμακα για να αντικαταστήσει τα οπίσθια φανάρια απορριμματοφόρου οχήματος, έπεσε από αυτήν με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στη δεξιά κνήμη, κάταγμα στο δεξί χέρι (κερκίδος και περόνης). Ο εν λόγω εργαζόμενος άσκησε αγωγή, κατά του Δήμου Κοζάνης,  στο Μονομελές Πρωτοδικείο Κοζάνης στην οποία ισχυρίζεται ότι το ατύχημα που υπέστη οφείλεται σε αποκλειστική υπαιτιότητα των εναγομένων (δηλ. του Δήμου Κοζάνης, του πρώην Δημάρχου Κοζάνης και του Προϊσταμένου στο Αμαξοστάσιο του Δήμου). Για τους λόγους δε που εκθέτει στην αγωγή του ζητούσε να υποχρεωθούν οι εναγόμενοι αλληλεγγύως και εις ολόκληρον ο καθένας να του καταβάλουν: Α) το ποσό των 150.000 ευρώ προς αποκατάσταση της ηθικής του βλάβης, Β) το ποσό των 5.400 ευρώ ως δαπάνη υπηρεσιών θεραπαινίδος και Γ) το ποσό των 80.000ευρώ λόγω μόνιμης και διαρκούς αναπηρίας.

Η αγωγή συζητήθηκε κατά την δικάσιμο την 9η Φεβρουαρίου 2023, οπότε ο ενάγων παραιτήθηκε ως προς τις αξιώσεις του έναντι του τότε Δημάρχου κ. Ιωαννίδη και του  προϊσταμένου του Αμαξοστασίου και ζήτησε να αποζημιωθεί μόνο από το Δήμο Κοζάνης. Την 23η Φεβρουαρίου 2023 δημοσιεύθηκε η με αριθμό 69/2023 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Κοζάνης  με την οποία έγινε εν μέρει δεκτή η αγωγή του ως προς τον Δήμο Κοζάνης. Ειδικότερα: Υποχρεώνει τον Δήμο να καταβάλλει στον ενάγοντα το ποσό των είκοσι χιλιάδων (20.000) ευρώ νομιμοτόκως από την επομένη της επίδοσης της αγωγής (ημερομηνία επίδοσης: 23-04-2019) μέχρι την πλήρη εξόφληση, κηρύσσει την απόφαση αυτή κατά την αμέσως προηγούμενη διάταξή της προσωρινώς εκτελεστή ως προς το ποσό των δώδεκα χιλιάδων (12.000) ευρώ, Αναγνωρίζει ότι ο πρώτος εναγόμενος (Δήμος) οφείλει να καταβάλλει στον ενάγοντα το ποσό των δέκα χιλιάδων (10.000) ευρώ νομιμοτόκως από την επόμενη της επίδοσης της αγωγής μέχρι την πλήρη εξόφληση και καταδικάζει το Δήμο σε μέρος των δικαστικών εξόδων του ενάγοντος τα οποία ορίζει στο ποσό των εννιακοσίων πενήντα (950) ευρώ.

Ο Δήμος Κοζάνης άσκησε έφεση κατά της απόφασης του Μονομελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Κοζάνης.

kozan.gr