kozan.gr: Aναβίωσε, στην Εράτυρα Βοΐου, το έθιμο , “το κάψιμο της τουλούπας” (Βίντεο)

18 Απριλίου 2023
18:49

Όπως κάθε χρόνο , την Τρίτη ημέρα του Πάσχα, αναβίωσε, στην Εράτυρα Βοΐου, το έθιμο , “το κάψιμο της τουλούπας”. Οι γυναίκες, σύμφωνα με το έθιμο, φορούν τις τοπικές ενδυμασίες και χορεύουν με πλεχτά τα χέρια η μια με την άλλη, όλες μαζί «δεμένες» για την κοινή τους πορεία στη ζωή, εκφράζοντας συναισθήματα, επικοινωνώντας ουσιαστικά μεταξύ τους.

6 σχόλια

  • Έθιμο της τουλίπας? Όσο και αν ψάχνουμε στο παρελθόν να βρούμε κάτι ως τέτοιο έθιμο( στην Ερατυρα!!!) δεν υπάρχει… Κάποιοι θέλουν να προβάλουν (και) το χωριό τους. – όπως το σχολείο τους-Μιζέρια…

  • Από πότε έγινε αυτό το έθιμο και στην ερατυρα? Έλεος πια. Το έθιμο του Αγίου Αθανασίου από το μικροκαστρο. Γιορτή κρασιού από πελκα, τουλουπα από γαλατινη .με το ζορι έθιμα η ερατυρα

  • Το έθιμο του καψίματος τους τουλούπας υπήρχε στην Εράτυρα άπο πάντα, όπως και σε άλλα χωριά της περιοχής, δεν είναι κάτι που το ανακάλυψε η Γαλατινή. Αν θέλουμε να μιλήσουμε για “δανεικά” έθιμα βέβαια θα μπορούσε να μας πει ο κύριος ή η κυρία απο τη Γαλατινή για την μεγάλη επιτυχία που είχαν τα Μπουμπουσιάρια ή Ραγκουτσάρια ή όπως κι αν ονομάζουν φέτος τα καρναβάλια που διοργανώνουν την πρωτοχρονιά

    • Προφανώς αναφέρεστε σε μένα. Φυσικά δεν είμαι ανιστορητη. Γνωρίζω πολύ καλά την ιστορία του τόπου μου και τα έθιμα του. Κακόψυχη γιατί; Επειδή αυτό που είπα δεν σας άρεσε; Κι όσο για την ανωνυμία βγαλ’ τη σκούφια σου και βάρα με.

  • Χορευτικό δρώμενο της τουλούπας ή αλλιώς χορός της Ρόκας. Το συγκεκριμένο δρώμενο ανέκαθεν το συναντούσες στο Μικρόκαστρο, Σισάνι, Εράτυρα, Γαλατινή και Πελεκάνο με κάποιες ιδιομορφίες. Πρόκειται για ένα καθαρά γυναικείο έθιμο στο οποίο η Γαλατινή συμπεριέλαβε από κάποια χρόνια κ μετά και τους άντρες λόγω του γεγονότος ότι έφευγαν από το χωριό. Τουλούπα ονομάζεται το “σχήμα” που έχει το μαλλί στη ρόκα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.