Το τριπλό τείχος και η διαμόρφωση της βυζαντινής πόλης – κάστρου των Σερβίων (Του Νίκου Μπουκουβάλα)

29 Απριλίου 2023
15:26
Κανένα σχόλιο
Όταν δεν υπάρχουν επαρκείς μαρτυρίες γεγονότων , η επιστήμη της Ιστορίας υιοθετεί κάποιες πιθανολογούμενες εκδοχές και αφήνει στην περαιτέρω έρευνα την αλήθεια τους . Πάντα στέκονται ως ερέθισμα / σπέρμα οι εκδοχές αυτές και δεν εννοώ φαντασιοδημιουργίες του τύπου ” από τα Σέρβια πέρασε ο Ξέρξης , ο Φίλιππος , ο Μέγας Αλέξανδρος και ο Απόστολος Παύλος ” . Πέρασαν πολλοί και σπουδαίοι , αλλά όχι αυτοί.
Για τα βυζαντινά Σέρβια γνωρίζουμε αρκετά , αλλά τίποτα για την χρονική τους τοπογεωγραφική εξέλιξη – εξάπλωση . Δηλαδή από ένα στρατόπεδο – φυλάκιο ( λατ . servitia ) σε μια σημαντική πόλη – κάστρο 97,5 στρεμμάτων στον ελλαδικό βυζαντινό χώρο .
Πρόκειται πραγματικά για τρία επάλληλα τείχη για να φτάσει κανείς στο εσωτερικό της Ακρόπολης , ξεκινώντας έξω απ τη Μεγάλη Πύλη .
Δε θα σας κουράσω με χρονολογίες σήμερα . Εξάλλου για το θέμα μόνο επαγωγικά μπορούν να συναχθούν , άρα με επιφύλαξη . Είναι ενδιαφέρον , αλλά ας το αφήσουμε .
Κατά επαναλαμβανόμενο τρόπο διαβάζω ότι αυτή η τριπλή σειρά τειχών εξυπηρετούσε αμυντικούς και στρατηγικούς σκοπούς . Συμφωνώ για το αμυντικούς , το στρατηγικούς όμως δεν σχετίζεται με την τριπλή σειρά τειχών . Η θέση ήταν στρατηγικής σημασίας και γι αυτό επέβαλε από νωρίς τη φύλαξη της με ένα καταρχήν στρατόπεδο – φυλάκιο ( λατ . servitia ) .
Bέβαια οι πόλεις – κάστρα δεν έπεσαν απ’ τον ουρανό στη βυζαντινή εποχή και στον βαλκανικό χώρο , ούτε διαμορφώθηκαν στην πορεία με κάποιο σχεδιασμό . Ήταν αποτέλεσμα των γοτθικών και σλαβικών επιδρομών τον 6ο και 7ο αιώνα και των βουλγαρικών τον 9ο και 10ο αιώνα στη βαλκανική χερσόνησο . Οι κάτοικοι χωρικοί που κατοικούσαν εκτός του αρχικού πυρήνα της πόλης – κάστρου ( μετέπειτα Ακρόπολη ) ως συνήθως ζητούσαν τότε προστασία , δηλαδή να εισέλθουν σ΄ αυτό το στρατόπεδο – φυλάκιο ( λατ . servitia ) . Μιλάμε για βίαιη εποχή . Το γεγονός οδήγησε στη δεύτερη σειρά τείχους και εντός της τη μετέπειτα Άνω πόλη που ενσωμάτωσε αυτούς τους κατοίκους . Με ανάλογο τρόπο ενσωμάτωσης εξωκαστρινών κατοίκων αλλά και εμπόρων πλέον διαμορφώθηκε η τρίτη και πολύ ευρύτερη σειρά τείχους, αυτή που οριοθέτησε προς βορρά και δύση την οριστικά διαμορφωμένη πλέον πόλη – κάστρο των Σερβίων αλλά και την Κάτω πόλη της , εντός του κάστρου .
Η εντύπωση που έχει επικρατήσει από αλλεπάλληλες δημοσιεύσεις – άκριτες αντιγραφές , είναι ότι η διαμόρφωση αυτή προέκυψε από κάποιο σχεδιασμό επαρχιακών πόλεων – κάστρων . Ίσως αφήνει να εννοηθεί , άθελα του , κάτι τέτοιο ο αείμνηστος ακαδημαικός Α . Ξυγγόπουλος, επηρεασμένος ίσως απ’ τον Ιωάννη Καντακουζηνό για τα γεγονότα του Φθινοπώρου – αρχές Χειμώνα του 1350 .
Πρόκειται για α-ιστορική εντύπωση , διότι αυτές οι πόλεις – κάστρα διαμορφώθηκαν σε διάρκεια χρόνου και ανάλογα με τις ανάγκες , δηλαδή εισβολές , πόλεμοι , αποσχιστικές στάσεις /τάσεις , λοιμοί, λιμοί και εμπόριο .
Ναι ιδρύθηκαν για την άμυνα , ναι τελικά οι τρεις σειρές τειχών των Σερβίων ενίσχυσαν την άμυνα , αλλά δεν διαμορφώθηκαν παρά αφού υπήρξαν οι πολεμικές , πολιτικές , υγειονομικές και οικονομικές αιτίες και όχι από κάποιο αρχικό σχεδιασμό .
Παιδιά της ιστορικής ανάγκης .
Κάτι παρεμφερές …
Ο Καντακουζηνός γράφει μόνο ότι στην Ακρόπολη κατοικεί ο άναξ και ότι υπάρχει η Άνω και η Κάτω πόλη . Δεν γράφει ότι στην Άνω κατοικούν αξιωματούχοι και εύποροι και στην Κάτω αγρότες ή μεροκαματιάρηδες . Αυτό αναπαράγεται άκριτα . Μπορεί η Άνω να διαμορφώθηκε έτσι στην πορεία , η Κάτω όμως ήταν κατ’ εξοχήν εμπορική , αφού εκεί ήταν η αγορά της μεσο-ύστερης βυζαντινής πόλης – κάστρου των Σερβίων , τουλάχιστον απ’ το 1100 , οπότε περίπου ιδρύθηκε το κομερκείο ( εμπορείο / μπουργιό / μπουρζουά / αστικό / σταθμός είσπραξης εμπορικών δασμών ) στο Θέμα Σερβίων τον 12ο αιώνα .
Βιβλία :
– Τόνια Κιουσοπούλου , Οι αόρατες βυζαντινές πόλεις στον Ελλαδικό χώρο ( 13ος-15ος αιώνας ) , 2013 .
Φωτογραφία :
Ζωγραφικός πίνακας του κάστρου των Σερβίων . Ο ζωγράφος έκανε πιθανή αναπαράσταση όσων μνημείων ( πύργοι , τείχη , ναοί , δρόμοι , σπαράγματα /θεμέλια οικιών ) υπήρχαν κατά την επίσκεψη του στα Σέρβια και την λεπτομερή μελέτη του τοπίου . Στην κατοχή του Νίκου Αλεξόπουλου .

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι