Τα υψηλά φορτία του καλοκαιριού θα κρίνουν το χρόνο της εμπορικής λειτουργίας της Πτολεμαϊδας 5 – Συνεχίζονται οι δοκιμές

3 Μαΐου 2023
07:56

Τα χαμηλά φορτία της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν επηρεάζουν μόνο τις ΑΠΕ και την ευστάθεια του συστήματος.

Επηρεάζουν και τις μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που βρίσκονται σε καθεστώς δοκιμαστικής λειτουργίας. Μία από αυτές είναι της ΔΕΗ η Πτολεμαϊδα 5.

Η σύγχρονη λιγνιτική μονάδα ισχύος 660 MW είναι σε δοκιμές από τον περασμένο Νοέμβριο. Και σύμφωνα με πληροφορίες θα απαιτηθεί κι άλλος χρόνος πριν τεθεί σε πλήρη και εμπορική λειτουργία.

Όπως αναφέρουν πηγές, η παρατεταμένη περίοδος των χαμηλών φορτίων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας δεν της επιτρέπουν τα τεστ παραγωγής σε πραγματικές συνθήκες με υψηλή ζήτηση ρεύματος. Έτσι, οι υπεύθυνοι για την νέα μονάδα αναμένουν την περίοδο του Ιουλίου και του Αυγούστου οπότε και τα φορτία θα είναι υψηλότερα προκειμένου ο μηχανολογικός εξοπλισμός της να δοκιμαστεί πλήρως. Η Πτολεμαϊδα 5 βρίσκεται στο ρελαντί… μπαίνει για κάποιες ώρες σε λειτουργία γίνονται οι απαραίτητες ρυθμίσεις αλλά απαιτούνται τα pick της ζήτησης του καλοκαιριού ώστε οι δοκιμές να ολοκληρωθούν με επιτυχημένο αποτέλεσμα.

Στο καθεστώς της εμπορικής λειτουργείας αναμένεται να μπει το δεύτερο εξάμηνο και η συνεισφορά της στην ασφάλεια του συστήματος αναμένεται να είναι καθοριστική για τον κρίσιμο ερχόμενο χειμώνα.

Η νέα μονάδα της ΔΕΗ εγκαινιάστηκε τον Φεβρουάριο από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Πρόκειται να μείνει αναμμένη μέχρι το 2028, έτος κατά το οποίο τελειώνει οριστικά και η χρήση του λιγνίτη ως καυσίμου για την ηλεκτροπαραγωγή.

Η Πτολεμαϊδα 5 είναι ανταγωνιστική ακόμη κι έναντι των μονάδων φυσικού αερίου, ενώ είναι πιο λειτουργικά αποδοτική συγκριτικά με τις παλιότερες λιγνιτικές μονάδες. Για να παράγει μια λιγνιτική μεγαβατώρα η μονάδα χρησιμοποιεί 1,5 τόνο λιγνίτη σε σχέση με 2,2 τόνους λιγνίτη που χρησιμοποιούν οι υφιστάμενες μονάδες. Αυτό σημαίνει ότι έχει κόστος λιγνίτη 30 ευρώ για κάθε λιγνιτική μεγαβατώρα, σε σχέση με 45 ευρώ που έχει μια υφιστάμενη μονάδα. Επίσης, παράγει 1 τόνο διοξείδιο του άνθρακα, σε σχέση με 1.4 τόνους που παράγει μια υφιστάμενη λιγνιτική μονάδα. Οι παλιές μονάδες έχουν κόστος άνθρακα 120 ευρώ και αυτή 90, κάτι που σημαίνει ότι έχει μικρότερο λειτουργικό κόστος παραγωγής.

 

energypress.gr

Ένα σχόλιο

  • Άμα ξαναβγεί ο Κούλης, το λουκέτο είναι σίγουρο. Στο στομάχι του κάθεται αυτή η μονάδα.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι