Μετά τις βουλευτικές εκλογές το Βόιο θα περιμένει (Του κ. Ιωάννη Ρόνα , Φοροσυμβούλου, Αρθρογράφου)

4 Μαΐου 2023
10:52
Κανένα σχόλιο

Στις 21/5/2023 πρόκειται να διεξαχθούν βουλευτικές εκλογές με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αν δεν προκύψει Κυβέρνηση θα επαναληφθούν, όπως έγινε γνωστό, τον μήνα Ιούλιο 2023, με το σύστημα όμως τώρα της ενισχυμένης αναλογικής και βλέπουμε τι θα γίνει μετά.

Όλοι οι υποψήφιοι βουλευτές, των μεγαλύτερων, ιδίως, κομμάτων ( αυτό λόγω αριθμού ψήφων, όπως προέκυψαν στις προηγούμενες εκλογές του 2019, δηλαδή ), σίγουρα θα επισκεφθούν πόλεις και χωριά των εκλογικών των περιφερειών και θα εκθέσουν μέρος του προγράμματος (ίσως) του κόμματός των, που θα εφαρμόσουν στην επόμενη Κυβερνητική περίοδο (!).

Οι ψηφοφόροι θα αναμένουμε  την πραγματοποίηση των υποσχέσεων που θα λάβουμε.

Βέβαια, τα θέματα που θα αναδείξουν, οι υποψήφιοι,   θα είναι περισσότερο και κύρια πανελλαδικού ενδιαφέροντος και σχεδόν καθόλου περιφερειακού- τοπικού, πλην κάποιων εξαιρέσεων.  Έτσι γίνεται συνήθως.

Πιστεύω ότι οι υποψήφιοι των κομμάτων στο νομό της Κοζάνης, που είναι δικά μας αδέλφια, δικά μας παιδιά και εγγόνια , γνωρίζουν τα προβλήματα του τόπου που και αυτοί τα ζουν στην καθημερινότητα. Είναι  άριστοι και  μπορούν να προσφέρουν τα μέγιστα, αρκεί να τους δώσουν δικαιώματα, τα αφεντικά(!).

ΜΕΡΙΚΑ  ΒΑΣΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΜΑΣ

Εγώ θα τους υπενθυμίσω  όμως από τώρα, αν μου επιτρέπουν,  ότι στο Νομό μας τρία (3) είναι τα μεγαλύτερα  προβλήματα,  κατά την άποψή μου, χωρίς να παραλείπονται και πάρα πολλά άλλα μικρότερα ή εξ ίσου μεγάλα  που χρήζουν  όλα της επίλυσης των.

Ασφαλώς όλοι οι πολίτες μπορούν και πρέπει να υποδείξουν κάποια ακόμα ,  κατά την δική τους άποψη  βέβαια , δεν είμαι ο μόνος άλλωστε ,  και περισσότερο οι φορείς.

Αυτά τα τρία (3) που επιλέγω είναι αυτό του λιγνίτη, μετά των εργοστασίων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος .  Ύστερα της γούνας και μετά του δημογραφικού.

Της μείωσης δηλαδή του πληθυσμού, εξ αιτίας, βασικά,  της απομάκρυνσης των νέων για εξεύρεση μεροκάματου και της μείωσης των γεννήσεων για τους ευνόητους λόγους . Στην επόμενη απογραφή ο Νομός μας θα εκλέγει μάλλον τρείς (3) βουλευτές, έτσι που πάμε.

Δεν αναφέρομαι στον πρωτογενή τομέα, που ταιριάζει στο Βόϊο, επειδή πολλοί που ασχολούνται  μ αυτόν επιθυμούν πλέον να απομακρυνθούν αφού  δεν ικανοποιούνται με τα  ωφέλη που αποκομίζουν αφ ενός, λόγω των μεγάλων επιβαρύνσεων, του κόστους, με την παγκόσμια ακρίβεια που επικρατεί, αλλά  και επειδή οι ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά που εγκαθίστανται ήδη  παντού, δεν είναι επιθυμητά,  αφ ετέρου, γι αυτό  και η διάθεση  διαφυγής των.

Για τα τελευταία έχουμε σωρεία διαμαρτυριών κατοίκων πολλών κοινοτήτων μας.

Με βάση την ανακοίνωση, πρόσφατα, της ΕΛ.ΣΤΑΤ,  επί των ολοκληρωμένων στοιχείων της απογραφής 2021 , για τον Ελληνικό πληθυσμό  , η Δυτική Μακεδονία κατέστη πρωταθλήτρια Ελλάδας στη μείωση του,  με ποσοστό 10,3%, σε σύγκριση με αυτόν του 2011. Επομένως, τι μπορεί να περιμένει κανείς για την απογραφή της επόμενης δεκαετίας  του 2031 και  με αρκετούς μάλιστα γερασμένους πολίτες ;

Το δεύτερο λοιπόν, εξ αυτών των αναφερομένων προβλημάτων , η γούνα, αφορά μόνο το Βόϊο και τη Σιάτιστα. Με γνώμονα δε αυτήν την βιοτεχνία  θα εστιαστώ και εγώ  στο παρόν, λόγω εντοπιότητας.

Ο λιγνίτης και η γούνα  ήταν αυτά που έφερναν, πριν από λίγα χρόνια, εξαιρετικό εισόδημα στο πλείστον των κατοίκων  του Νομού μας, ανεβάζοντας ψηλά το ατομικό βιοτικό επίπεδο των κατοίκων .

Το πρόβλημα της οικονομικής κρίσης που επικρατεί είναι μεγάλο και οι ειδικοί λένε ότι είναι παγκόσμιο κατά ένα μέρος. Κατά δεύτερο  όμως μέρος το εμπάργκο της Δύσης κατά της Ρωσίας, εξ αιτίας του πολέμου με την Ουκρανία, αποτελειώνει τις ελπίδες για κάποια  ανάκαμψη, αφού οι εξαγωγές γούνινων ειδών του Βοϊου, Σιάτιστας και της Καστοριάς  στη Ρωσία,  ήταν οι μεγαλύτερες πολλών.

Κάποια λύση όμως στο πρόβλημα υπάρχει; Υπάρχει κάποια, λέω εγώ, έστω «μπαλωμένη», αρκεί να το θελήσει η Κυβέρνηση που θα προκύψει με τις εκλογές , σε συνεργασία με την Ε.Ε και καταθέτω την άποψή μου:

ΙΔΡΥΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΏΝ ΥΠΟΚΑΤΑΣΤΗΜΆΤΩΝ

Ο πληθυσμός, εδώ του Βοϊου και ιδιαίτερα της Σιάτιστας είναι, εν πολλοίς, μυημένος στην βιοτεχνία- οικοτεχνία  χαμηλής όχλησης παραγωγής και εμπορίας διαφόρων προϊόντων. Ξέρει και μπορεί την «κλεισούρα» της παραγωγικής διαδικασίας προϊόντων. Και αυτό επειδή για 10ετίες το έζησε με την επεξεργασία της γούνας. Άλλες περιοχές δεν το μπορούν αυτό αφού αλλιώς έχουν συνηθίσει οι κάτοικοι των με τις δικές τους  ασχολίες. Ναι, αλλά πάρα πολλοί  νέοι εδώ και χρόνια έχουν ήδη απομακρυνθεί, λόγω της κρίσης αυτού του προϊόντος. Ας, λέω. Πολλοί θα επιστρέψουν, αν υπάρξει κίνητρο.

Με βάση την Έκτη Οδηγία, άρθρ. 28 αυτής, περί ΦΠΑ, του Συμβουλίου των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (1977), τα νησιά Λέσβος, Σάμος, Χίος, Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Θάσος, Βόρειες Σποράδες, Σαμοθράκη, Σκύρος, έτυχαν του ευεργετήματος του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ κατά το 30% αυτού. Πέρασαν χρόνια με παρατάσεις και τώρα παρέμειναν στον μειωμένο αυτόν συντελεστή πέντε (5) νησιά, ώσπου το μέτρο να καταργηθεί και γι αυτά . Πρόκειται για τη Λέρο, τη Λέσβο, την Κω, τη Σάμο και την Χίο. Ο λόγος της παραμονής ακόμα του μέτρου αυτού εκεί  είναι η αύξηση του αριθμού των λεγόμενων  «μεταναστών».

Παρόμοια μπορεί να γίνει στη Σιάτιστα και το Βόϊο. Χρειάζονται όμως  υποκαταστήματα- παραρτήματα βιοτεχνικών επιχειρήσεων παραγωγής διαφόρων προϊόντων, απ όλη την Ελλάδα  να ιδρυθούν και   να λειτουργήσουν  στον τόπο μας για  να απασχολήσουν ντόπιο κόσμο, αρκεί να θέλουν  αυτοί και να τους δοθούν κίνητρα.

Εάν λοιπόν η Κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές, θελήσει να βοηθήσει την περιοχή μας (στα πλαίσια της οικονομικής ενίσχυσης της Δυτ. Μακεδονίας, λόγω της απολιγνιτοποίησης της),  μπορεί να επεκτείνει το μέτρο του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ 30% και στη Σιάτιστα, το Βόϊο, όπως στα αναφερόμενα νησιά, εξ αιτίας του προβλήματος της γούνας, που λείπει εδώ το μεροκάματο για τους εργαζόμενους  και έχουν  απομακρυνθεί  πολλοί από τις εστίες  των . Αυτό μάλιστα προβάλλεται ως δικαιολογητικό βέβαια για την εφαρμογή του μέτρου, επειδή η περιοχή κατέστη ήδη προβληματική και απαιτείται η ανόρθωσή της. Επιπρόσθετα, λέμε, και έτσι είναι,  ότι το Βόϊο εφάπτεται- συνορεύει  του ακριτικού  γείτονος αδελφού  νομού της Καστοριάς και επηρεάζεται δυσμενώς. Είναι και αυτός πρόσθετος λόγος υποστήριξης.

Παρόμοια μέριμνα μπορεί και πρέπει να δοθεί  παράλληλα  στις ασφαλιστικές εισφορές  των αναφερομένων επιχειρήσεων,  με μείωση κατά το 50% αυτών του εργοδότη και του εργαζομένου, για πέντε (5) χρόνια. Ήδη έχει  προκηρυχθεί παρόμοιο πρόγραμμα για όλη την Ελλάδα, αλλά με άλλες  όμως προϋποθέσεις.

Ο ασφαλιστικός φορέας δεν ζημιώνει  απ αυτή την ενέργεια αλλά κερδίζει, εφ όσον υπάρξει απασχόληση, δεδομένου ότι σήμερα, λόγω της αναφερόμενης ανεργίας, δεν εισπράττει εισφορές, ενώ έτσι θα μπορούσε ( ουδέν κακόν αμιγές καλού ).

Και εάν όλα αυτά τα προτεινόμενα γίνουν, τακτοποιείται το Βόϊο ; Oχι βέβαια, αλλά κάτι συμμαζεύεται και δημιουργεί ελπίδα για το καλύτερο.

Το δημογραφικό θέμα, στο οποίο παραπάνω αναφερθήκαμε σε κάποια στοιχεία, θεωρείται σοβαρότατο γι αυτή την ακριτική γωνιά του Ελληνισμού. Το Βόϊο κινδυνεύει σοβαρά από  εγκατάλειψη των νέων για επαγγελματική αποκατάσταση  και από  την θνησιμότητα των υπερηλίκων.  Το 2001 ο πληθυσμός ήταν περί τις 22.500 κατοίκους. Το 2011 μειώθηκε στις 18.500 και το 2021 κοντά στις 15.000 κατοίκους. Συγκριτικά το 2001 με το 2021 η μείωση ανέρχεται  στο 35% περίπου . Το 2031;

Τέλος πάντων, το κράτος κάτι πρέπει να δώσει και εδώ στο εγκαταλειμμένο Βόϊο που Έλληνες  ακόμα το κατοικούν, εκτός αν υπάρχει πρόγραμμα των αποικιοκρατών μας, που εμείς το αρνούμαστε,  για μετοίκηση εδώ  πολύτεκνων έμμισθων ήδη  Ισλαμιστών «μεταναστών» λεγομένων, για κάλυψη του δημογραφικού προβλήματος, που λέμε, σε αντικατάσταση δυστυχώς μέρους των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων επιστημόνων και όχι μόνον,  που απολαμβάνουν  τις υπηρεσίες των,  εκεί που ζουν, οι αποικιοκράτες μας, στερώντας από εμάς την παρουσία των εδώ.

ΜΙΑ ΠΡΟΣΘΕΤΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ

Θα ήθελα, επιπλέον, να αναφερθώ και στο πολιτιστικό θέμα του  Βοϊου   και περισσότερο της Σιάτιστας,  στον  παραδοσιακό της τομέα,  που την ανέδειξε και της ταιριάζει, καθώς είναι παραδοσιακός οικισμός και έχει πληθώρα αξιόλογων  αρχοντικών κτιρίων του 17ου και 18ου αιώνα, αλλά και εκκλησίες παντού στο Βόϊο , όπως και τα μοναδικά πασίγνωστα μοναστήρια που έλκουν επισκέπτες, αρμοδιότητας  και φροντίδας της  Ιεράς  Μητρόπολης  Σισανίου και Σιατίστης.

ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ΚΑΙ ΦΟΡΟΛΟΓΙΣΗ ΔΑΝΕΙΩΝ

Τέλος και λόγω των επικείμενων εκλογών, εκτός των παραπάνω αναφερομένων, η σταθερή μας θέση- πρόταση, για να αναπνεύσει ο λαός και να εισπράξει χρήματα το κράτος,  αλλά και ο επιχειρηματικός κόσμος στη συνέχεια, συμβάλλοντες στην ποθούμενη πραγματική ανάπτυξη, απαιτείται μια γενναία, ελεγχόμενη, «σεισάχθεια» του ιδιωτικού χρέους, προς τις  Δ.Ο.Υ, αφ ενός και την καταγγελία των μνημονίων με παύσει πληρωμών, αφ ετέρου. Χρειάζεται όμως πρώτα προετοιμασία γιατί θα υπάρξουν  συνέπειες. Μήπως τώρα τις συνέπειες των μνημονίων δεν τις υπομένουμε και θα τις υπομένουμε για δεκάδες χρόνια; Μόνο η σεισάχθεια όμως είναι λύση για την Ελλάδα, εδώ  που βρίσκεται. Ούτε  διαπραγμάτευση μπορεί να φέρει θετικό  αποτέλεσμα νομίζω. Το ύψος του χρέους είναι τέτοιο που ΔΕΝ ξεχρεώνεται, εκτός αν η διαπραγμάτευση φέρει και σεισάχθεια .  Για το 2022 το χρέος της χώρας μας,   κατά την ΕΛΣΤΑΤ,  ανήλθε στο 171,3% του ΑΕΠ, συνεχώς μειούμενο. Όμως  υποφέρουν τα Ελληνόπουλα και δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. Ίσως στο απώτερο μέλλον, αλλά θα είναι αργά. Και αυτό ανάλογα με τους τότε Κυβερνητικούς χειρισμούς.

Τα είπαμε και άλλες φορές αλλά   η κατάσταση παραμένει αμετάβλητη με ωφέλη  κάποιων………! που όλοι μας τους γνωρίζουμε.

Ακόμα, χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση πλέον και  για τα πωληθέντα και πωλούμενα  δάνεια προς  τιτλοποίηση,   ώστε να μη απαλλάσσονται του φόρου τα funds. Οποιαδήποτε συναλλαγή προϋποθέτει και φόρο. Εδώ πρόκειται για τεράστια ζημία του κράτους. Άλλες οι σκοπιμότητες του νόμου αυτού το 2003 και άλλες οι εξελίξεις είκοσι χρόνια μετά. Επιτέλους!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.