Επάρκεια ρεύματος: Γιατί δεν ανησυχεί ο ΑΔΜΗΕ για το φετινό καλοκαίρι – Στα περσινά επίπεδα των 2.700 – 2.800 MW τα νερά, «μαξιλάρι» ασφαλείας από λιγνίτες, ενισχύσεις με 1.500 MW από τις νέες μονάδες Mytilineos και ΔΕΗ

10 Μάιος 2023
08:36
Κανένα σχόλιο

Η Ευρώπη ανησυχεί για την ξηρασία και πως θα επηρεάσει την επάρκεια ρεύματος το φετινό καλοκαίρι. Η Ελλάδα, όχι. Οι ανανενώσιμες που συνδέθηκαν φέτος στο δίκτυο είναι περισσότερες από κάθε άλλη χρονιά, η στάθμη νερού στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ βρίσκεται μια ανάσα από τα περυσινά επίπεδα, ενώ ψηλά είναι και τα αποθέματα λιγνίτη. Και επιπλέον το σύστημα, μέσα στο επόμενο δίμηνο, θα λάβει ενισχύσεις από τις δύο καινούργιες μονάδες, της Mytilineos και πιθανότατα και της ΔΕΗ (Πτολεμαίδα V), συνολικής ισχύος 1.500 MW, οι οποίες μετρούν αντίστροφα για να μπουν σε κανονική λειτουργία.

Τα τελευταία καλά νέα έρχονται από το μέτωπο των υδροηλεκτρικών. Χθες τα αποθέματα νερού στους ταμιευτήρες της ΔΕΗ έφτασαν τα 2.720 MW με τις εκτιμήσεις να προβλέπουν ότι τις αμέσως επόμενες ημέρες, λόγω κυρίως του Αλιάκμονα, θα «πιάσουν» τα 2.850 MW. Τόσα ήταν και πέρυσι.

Τι συμβαίνει και ανεβαίνει η στάθμη; Εξαιτίας των τελευταίων βροχοπτώσεων, τα ποτάμια αναμένεται να φέρουν επιπλέον νερά από τα βουνά, διαμορφώνοντας τα επίπεδα στην λεγόμενη «μέση καμπύλη αποθεματοποίησης» και κάνοντας στελέχη του ΑΔΜΗΕ και της ΔΕΗ να αισιοδοξούν ότι «η χρονιά βγαίνει χωρίς κανένα πρόβλημα». Αν αντίθετα βρισκόμασταν στην «κακή καμπύλη αποθεματοποίησης» θα έπρεπε να αρχίσουν οι συννενοήσεις με τις περιφέρειες για εξοικονόμηση νερών και περικοπές.

Καλά τα νέα και από το μέτωπο του λιγνίτη. Το σχέδιο «λιγνίτης» που τρέχει από πέρυσι για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, δηλαδή της λελογισμένης χρήσης των μονάδων της ΔΕΗ, προκειμένου να αυξηθούν τα αποθέματα σε αυλές και ορυχεία, έχει αποδώσει. Τα μέχρι τώρα αποθέματα κινούνται στα 3 εκατομμύρια τόνους, όπως λένε αρμόδια στελέχη της επιχείρησης, εκτιμώντας και αυτά ότι «βγαίνει άνετα το φετινό καλοκαίρι».

Συμπερασματικά, ενόψει καλοκαιριού, η Ελλάδα δείχνει να βρίσκεται σε αρκετά καλύτερη θέση απ’ ότι άλλες χώρες στην Ευρώπη που ταλαιπωρούνται από την ξηρασία. Στην Καταλονία της Ισπανίας, ένας βασικός αποταμιευτήρας συρρικνώνεται, στην Γαλλία το ζήτημα πυροδότησε πρόσφατα συγκρούσεις, ενώ στην Ιταλία, η ροή του Πάδου – του μεγαλύτερου ποταμιού της χώρας- έχει υποχωρήσει στα χαμηλά του περυσινού Ιουνίου.

Συνεχίζουμε να κάνουμε εισαγωγές

Το πρόβλημα ωστόσο της επάρκειας ρεύματος, ακόμη και στις χώρες αυτές, δείχνει διαχειρίσιμο. Διαφορετικά, αν δηλαδή έφτανε στο σημείο να επηρεαστεί η παραγωγή ηλεκτρισμού, θα βλέπαμε μια γενική τάση αύξησης των χονδρεμπορικών τιμών στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια θα είχαμε μαζικές εξαγωγές από Ελλάδα, όταν σήμερα συμβαίνει το ανάποδο, δηλαδή κυριαρχούν οι εισαγωγές.

Αν πράγματι μεγάλες ευρωπαικές αγορές αντιμετώπιζαν πρόβλημα, θα βλέπαμε αντιστροφή των ροών, δηλαδή εξαγωγές, γεγονός πάντως που θα εξυπηρετούσε την τρέχουσα κατάσταση, καθώς το σύστημα πιέζεται όλο και περισσότερο από τις πόλλές ΑΠΕ.

Ανησυχεί άραγε ο ΑΔΜΗΕ από μια άνοδο των τιμών ρεύματος στις γειτονικές χώρες λόγω τυχόν προβλημάτων που θα μπορούσε να προκαλέσει η ξηρασία στην παραγωγή πυρηνικών και υδροηλεκτρικών μονάδων;

Η απάντηση είναι ότι ο Διαχειριστής παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις, ωστόσο δεν βλέπει λόγους για τους οποίους θα τεθεί εν αμφιβόλω η επάρκεια ρεύματος. Ακόμη και να «γυρίσει» η χώρα σε εξαγωγές, λένεοι ίδιες πηγές, πρόβλημα δεν διαφαίνεται. Εκτός από τα ικανοποιητικά αποθέματα νερού και λιγνίτη, καθώς και τα 1.500 MW νέας ισχύος των δύο μονάδων της Mytilineos και της ΔΕΗ που πρόκειται να προστεθεί, τον τελευταίο χρόνο έχουν μπει στο σύστημα πολλές νέες ανανεώσιμες, ισχύος πάνω από 1.000 MW.

Ο χειμώνας

Ακόμη και αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για πολύ υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι, που θα οδηγήσουν σε ακόμη μεγαλύτερη κατανάλωση λόγω συνεχούς χρήσης των κλιματιστικών, οι άνθρωποι του ΑΔΜΗΕ θεωρούν την κατάσταση διαχειρίσιμη.

Και συγκρίνουν το σήμερα με το τι είχε συμβεί πέρυσι το καλοκαίρι. Οταν, τον Ιούλιο του 2022, η Μόσχα είχε ανακοινώσει ότι παγώνει η λειτουργία του Nord Stream 1 λόγω εργασιών συντήρησης, εκτινάσσοντας τις τιμές φυσικού αερίου (TTF) σε στρατοσφαιρικά επίπεδα.

Το καλοκαίρι δεν φαίνεται να αντιμετωπίσουμε προβλήματα, ωστόσο ο προσεχής χειμώνας είναι μια διαφορετική υπόθεση. Στο κακό σενάριο, που λόγω εφησυχασμού των ευρωπαικών κυβερνήσεων δεν γεμίσουν εγκαίρως οι αποθήκες, ο Πούτιν «ανοίξει» ένα νέο πόλεμο στο φυσικό αέριο, η Κίνα βάλει στο φούλ τις μηχανές και η ζήτηση αυξηθεί, τότε μπορεί να βρεθούμε ενώπιον ενός δύσκολου χειμώνα. Aν και πρόκειται για εικασίες και σενάρια, εντούτοις τα προθεσμιακά συμβόλαια για το χειμώνα δείχνουν τιμές στα 54 ευρώ/ MWh για τον Νοέμβριο, στα 58 ευρώ για τον Δεκέμβριο και στα 59 ευρώ για Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2024.

energypress.gr

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι