Σύνηθες είναι το φαινόμενο σε περιπτώσεις που έχουν τηρηθεί όλες οι προϋποθέσεις των άρθρων 2, 4, 6, 15, 17 και 19 του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο Οργανισμός να μην τηρεί τα αναμενόμενα σχετικά με την εφαρμογή και την άσκηση της ασφάλισης της γεωργικής παραγωγής.
Ειδικότερα, καθυστερεί σημαντικά τη διενέργεια ελέγχων για την εκτίμηση απωλειών οι οποίοι συνήθως γίνονται πολύ μετά το χρόνο συγκόμισης της παραγωγής. Κάνοντας χρήση του άρθρου 17 του κανονισμού, ο ΕΛ.Γ.Α. είναι νομικά καλυμμένος, όμως η καθυστέρηση στις εκτιμήσεις αποβαίνει εις βάρος των αγροτών καθώς δεν αποτυπώνεται με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο η πραγματική ζημιά των καλλιεργειών και η οικονομική απώλεια που έχουν υποστεί οι παραγωγοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Αμυνταίου νομού Φλώρινας όπου το 2016 προκλήθηκαν δυο παγετοί στις 29 Μαρτίου και στις 28 Απριλίου και οι εκτιμήσεις έγιναν 9 μήνες μετά, συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2017. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επαναληφθεί και φέτος η ίδια κατάσταση καθώς μετά τη χαλαζόπτωση στις 24-5-2017 όλοι οι πληγέντες παραγωγοί είναι ανήσυχοι.
Επίσης, σε σχέση με τις διορθώσεις προφανών σφαλμάτων στην δήλωση ενιαίας αίτησης ενίσχυσης (ΕΑΕ) που αποτελεί τη βάση για τη δήλωση καλλιέργειας/εκτροφής του ΕΛ.Γ.Α., παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στην υιοθέτηση των διορθώσεων από τον ΕΛ.Γ.Α., παρόλο που οι διορθώσεις έχουν ήδη οριστικοποιηθεί στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι παραγωγοί έχουν κάνει δήλωση ζημιάς στον ΕΛ.Γ.Α. για το έτος 2016 για δενδρώδεις καλλιέργειες και κατόπιν κατέθεσαν την ΕΑΕ 2016, στην οποία τα δένδρα καταχωρήθηκαν εκ παραδρομής ως μη παραγωγικά. Μετά το κλείσιμο του συστήματος της ΕΑΕ 2016 έγιναν διοικητικές πράξεις στον ΟΠΕΚΕΠΕ και η ηλικία των δένδρων διορθώθηκε σε παραγωγικά, ο ΕΛ.Γ.Α όμως εξακολουθεί να μην αποζημιώνει τους παραγωγούς, παρόλο που σε επιτόπιους ελέγχους από τα ίδια τα στελέχη του αποδείχθηκε πως οι παραγωγοί είχαν παραγωγικά δένδρα. Τα στελέχη του ΕΛ.Γ.Α. επικοινωνούν στους παραγωγούς πως το πιθανότερο είναι αυτά τα αιτήματα να απορριφθούν και τελικά να μην αποζημιωθούν οι παραγωγοί.
Ερωτάται ο κ. υπουργός
1. Με ποια αιτιολογία αντιμετωπίζει τα εκ παραδρομής λάθη καταχώρησης ως «εκ του πονηρού ενέργειες» και αποθαρρύνει τους παραγωγούς, ιδίως όταν ο ΟΠΕΚΕΠΕ αποδέχεται τις διοικητικές πράξεις και διορθώνει αυτά τα λάθη;
2. Γιατί δεν εκτελούνται εγκαίρως οι εκτιμήσεις ζημιών με δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο; Είναι δυνατόν ο ΕΛ.Γ.Α. να λειτουργεί με καθαρά εισπρακτική νοοτροπία αδιαφορώντας για την αποκατάσταση της απώλειας της αγροτικής παραγωγής ως οφείλει;
Ο ερωτών βουλευτής
Γιάννης Αντωνιάδης