Όλοι γνωρίζουμε πως η φθηνή και επαρκής ενέργεια κάθε χώρας είναι το κλειδί όχι μόνο για τις αναπτυξιακές προοπτικές της, αλλά και για την ποιότητα ζωής των πολιτών της. Κάθε μεταβολή στην επάρκεια ή την τιμή της ενέργειας έχει άμεσο αντίκτυπο στις τιμές, τον πληθωρισμό και την καθημερινότητα των πολιτών. Επίσης, όλοι παραδεχόμαστε πως μεταπολιτευτικά ο Ν. Κοζάνης αποτέλεσε το κομβικό πεδίο για την επάρκεια και την ενεργειακή αυτονομία της χώρας και συνέβαλε, στο μέγιστο βαθμό, ώστε η χώρα από άκρη σε άκρη να αναπτυχθεί και να ευημερήσει.
Έχοντας υπόψη μου αυτό το πλαίσιο εργάστηκα μεθοδικά και επίμονα ώστε το κόμμα μας να αποκτήσει θέσεις και να προτείνει ένα πρόγραμμα που θα βελτιώσει τη θέση της χώρας μας αλλά και του νομού μας. Ως μέλος του Τομέα Ενέργειας τους ΠΑΣΟΚ είχα την ευθύνη να βοηθήσω το ΠΑΣΟΚ να επεξεργαστεί μια ορθολογική και δίκαιη πρόταση για το ενεργειακό μέλλον της χώρας αλλά και του τόπου μας.
Προς αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλα ώστε να γίνει σαφές πως η κοινά αποδεκτή ανάγκη για απολιγνιτοποίηση και η στροφή σε «πράσινες» μορφές ενέργειας αξιοποιήθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση και τους συμμάχους της, ως «δικαιολογία» για την εξυπηρέτηση των «ολιγαρχών της ενέργειας». Αυτών που πλούτισαν εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης και είδαν τα ταμεία τους να φουσκώνουν κατά εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που αντλήθηκαν από τις τσέπες των ελληνικών νοικοκυριών και επιχειρήσεων.
Το κλειδί για την κατανόηση αυτής της ενεργειακής αδικίας που επιτελέστηκε την τελευταία δεκαετία στη χώρα μας βρίσκεται στην επιλογή που έκαναν οι κυβερνώντες αυτής και της προηγούμενης κυβέρνησης για βίαιη και ανεξέλεγκτη απολιγνιτοποίηση, που οδήγησε επακόλουθα στην αύξηση της εξάρτησής μας από το φυσικό αέριο. Αυτό, όπως ήταν φυσικό είχε συνέπεια και στο ενεργειακό μας μείγμα, καθώς αντί να περάσουμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, η έλλειψη χρόνου και σχεδίου, μας έκανε να βασιζόμαστε στο εισαγόμενο και όχι τόσο καθαρό και ούτε πλέον φθηνό φυσικό αέριο. Αν θέλουμε να μιλήσουμε με νούμερα, στην Ελλάδα η παραγωγή ηλεκτρισμού από λιγνίτη το 2021, συγκριτικά με το 2019 μειώθηκε κατά 49%. Από την άλλη η ηλεκτροπαραγωγή από αέριο αυξήθηκε κατά 29% σε σχέση με το 2019.
Η άτακτη αυτή διακοπή της χρήσης του λιγνίτη στην παραγωγή ενέργειας με την αντίστοιχη αλματώδη αύξηση της εξάρτησης της χώρας από το εισαγόμενο φυσικό αέριο, μείωσε δραστικά την ενεργειακή ασφάλεια, ενώ ταυτόχρονα οδήγησε σε οικονομικό μαρασμό τις λιγνιτικές περιοχές, σε συρρίκνωση του πληθυσμού τους και έθεσε σε κίνδυνο τις τηλεθερμάνσεις ολόκληρων πόλεων που εξαρτώνται από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων. Για να καταλάβουμε το μέγεθος της καταστροφής για τις περιοχές αυτές, στην τελευταία απογραφή, τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ δείχνουν 10% μείωση του πληθυσμού στη Δυτική Μακεδονία, ενώ τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν μείωση της οικονομικής δραστηριότητας στην περιοχή τα τελευταία χρόνια εν καιρώ ειρήνης, μεγαλύτερη από αυτή στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου.
Είμαι αισιόδοξος πως η παραπάνω ζοφερή εικόνα μπορεί και πρέπει να ανατραπεί με πρωτεργάτη το ΠΑΣΟΚ που επιμένει στην ομαλή και «δίκαιη», στις πράξεις και όχι στα λόγια, απολιγνιτοποίηση και τη διατήρηση ενός σταθερού ποσοστού του εθνικού μας καυσίμου, του λιγνίτη, στο ενεργειακό μίγμα για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης κατά την επίσκεψή του στην Κοζάνη αναφέρθηκε στο θέμα και τόνισε ότι στη Δ. Μακεδονία υπάρχει το πιο χειροπιαστό αποτέλεσμα της αποτυχίας της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης. Ξεδίπλωσε το όραμα του για την ενεργειακή δημοκρατία, με δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, με ΑΠΕ και μικρά πάρκα και όχι με φαραωνικά έργα, που θα οδηγήσουν σε οικονομική ανισότητα και περαιτέρω ερημοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας. Δίκαιη μετάβαση σημαίνει πλήρης ανάπλαση των εδαφών, περιβαλλοντική αποκατάσταση, μετεκπαίδευση προσωπικού, σύγχρονες υποδομές στην περιοχή.
Εμείς στην «ενεργειακή ολιγαρχία» που επιβλήθηκε στην περιοχή μας , απαντάμε με «ενεργειακή δημοκρατία»!
Μάλιστα κατά τη διάρκεια της τηλεμαχίας των πολιτικών αρχηγών αποσαφήνισε πως η θέση του ΠΑΣΟΚ είναι να συνδεθεί η πορεία της απολιγνιτοποίησης με επενδύσεις στα δίκτυα και στην αποθήκευση, έτσι μόνο θα κάνουμε πράξη την ενεργειακή δημοκρατία που οραματιζόμαστε.
Βασική μας διεκδίκηση για την περιοχή είναι ένα πρόγραμμα ενεργειακό «εξοικονομώ -αυτονομώ» το οποίο θα δίνει την δυνατότητα σε όλα τα νοικοκυριά του τόπου μας να αναβαθμιστούν ενεργειακά , να μηδενίσουν το κόστος θέρμανσης και ενέργειας και να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκα στην στέγη , ώστε να μειωθεί το Περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα και να έχουν και ένα ελάχιστο εισόδημα. Είναι ζωτικής σημασίας για όλα τα χωριά της περιφέρειας μας να προχωρήσουν σε αυτό το πρόγραμμα έτσι ώστε να μπορέσουμε να τα κρατήσουμε όρθια, να σταματήσουμε το κύμα φυγής και την ερημοποίηση τους.
Παράλληλα , οι επενδύσεις σε δίκτυα θα ανοίξουν τον δρόμο της συμμετοχής των πολιτών στην παραγωγή ενέργειας, κάνοντας πράξη το όραμα μας και αποκομίζοντας πολλαπλά οφέλη.
Δίκαιη Μετάβαση δε μπορεί να γίνει χωρίς νέες επενδύσεις, που θα προσφέρουν ένα νέο παραγωγικό μοντέλο και θα αντικαταστήσουν τις χαμένες θέσεις εργασίας. Πώς θα επιτευχθεί αυτό; Απαιτούνται και φορολογικά κίνητρα τοπικού χαρακτήρα, αλλά και επένδυση σε σύγχρονες υποδομές.
Οι προτάσεις αυτές είναι αποτέλεσμα μεθοδικής δουλειάς που έγινε στο πλαίσιο του Τομέα Ενέργειας και δεσμεύομαι πως αυτή η δουλειά θα συνεχιστεί. Είμαι πεπεισμένος και θα συνεχίσω να διεκδικώ το ενεργειακό κέντρα της χώρας, η Δυτική Μακεδονία, να διατηρήσει τον ρόλο της και να μετατραπεί σε προπύργιο της «ενεργειακής» δημοκρατίας, που σημαίνει η παραγωγή ενέργειας να κατευθυνθεί στους πολλούς και όχι στους λίγους.
Είμαι εδώ για να μεταφέρω τη φωνή και το παλμό του τόπου μας στα κέντρα αποφάσεων, να διεκδικήσω. Σε μία εποχή που αλλάζει με ραγδαίους ρυθμούς, μέσα από ευκαιρίες και κινδύνους, δεν έχουμε την πολυτέλεια να περιμένουμε τα πράγματα να βελτιωθούν και η μοίρα μας να αλλάξει από μόνης της. Πρέπει να γίνουμε εμείς η αλλαγή που θέλουμε! Να πυροδοτήσουμε ένα νέο πολιτικό ήθος και ύφος, με συνέπεια, ακεραιότητα και καθαρές κουβέντες, με πράξεις και όχι λογία. Να αλλάξουμε!
Να μας πεις γιατί δεν είχαμε “ενεργειακή δημοκρατία” όταν η Βασιλική κυβέρνηση το 1950 έβαλε ΌΛΟΥΣ τους Έλληνες σε ΜΙΑ ενεργειακή κοινότητα, φτιάχνοντας τη ΔΗΜΟΣΙΑ, ΕΝΙΑΙΑ & ΚΑΘΕΤΟΠΟΙΗΜΕΝΗ ΔΕΗ, αυτή που ο Κουκουλόπουλος ως εισηγητής πλειοψηφίας έτρεχε το 2014 να την ξεπουλήσει.
Το Πασοκ κατέστρεψε την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας το 2010, όταν συμφώνησε ν’ αντικαταστήσει ΌΛΕΣ τις λιγνιτικές μονάδες με μονάδε3 φυσικού αερίου.
Μια φορά ψεύτες, για πάντα ψεύτες!