Τη σημασία του εγγειοδιαρθρωτικού ως πυλώνα χάραξης αγροτικής πολιτικής, επισημαίνει με την κατάθεση επίκαιρης ερώτησης στη Βουλή, ο βουλευτής Κοζάνης Γιώργος Κασαπίδης, με σκοπό να αποτελέσει αντικείμενο γόνιμου διαλόγου. Παράλληλα υπογραμμίζει τη συμβολή της εγγείου αναδιάρθρωσης στην ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων που αποτελεί και το ζητούμενο για την πατρίδα μας.
Τέλος ζητά να ενημερωθεί για το σχέδιο και την πρόταση της Κυβέρνησης επί του σημαντικού αυτού ζητήματος.
Ακολουθεί το κείμενο της επίκαιρης ερώτησης:
ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
κ. Ευάγγελο Αποστόλου
Θέμα: Ποιο το σχέδιο της Κυβέρνησης για την έγγειο αναδιάρθρωση στην ελληνική γεωργία;
Από τα σημαντικότερα προβλήματα διαχρονικά της ελληνικής γεωργίας είναι ο μικρός και πολυτεμαχισμένος γεωργικός κλήρος.
Αμφότερα, αυξάνουν το κόστος παραγωγής.
Σε πολλές περιπτώσεις αποτελούν την κύρια αιτία χαμηλής ανταγωνιστικότητας ή και βιωσιμότητας ακόμα γεωργικών εκμεταλλεύσεων με τέτοια χαρακτηριστικά γεωργικής γης.
Για τη δημιουργία βιώσιμων γεωργικών εκμεταλλεύσεων, μέσω της διαχείρισης του φαινομένου της αποχώρησης του ενεργού πληθυσμού από τις αγροτικές περιοχές, οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε., εδώ και δεκαετίες, αρχής γενομένης της Γαλλίας (από το 1960), αποδέχτηκαν την παρακάτω συλλογιστική:
«Αν τα χωράφια αυτών που αποχωρούν από τη γεωργία δεν περιέλθουν με ενοικίαση ή με εξαγορά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο στη μακροπρόθεσμη διαχείριση αυτών που παραμένουν στη γεωργία, δε θα έχουν κανένα λόγο να μη φύγουν και οι υπόλοιποι ή να στοχεύουν σε ανορθόδοξες επιδοτήσεις ή να καταλήξουν στην κακομοιριά της ανοργανωσιάς και της ένδειας».
Δυστυχώς στην πατρίδα μας μέχρι σήμερα δεν εφαρμόστηκαν οι κατάλληλες πολιτικές προς επίλυση του προβλήματος που προαναφέρθηκε.
Επειδή η Κυβέρνηση εδώ και δύο χρόνια κάνει λόγο για σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης και στον πρωτογενή τομέα,
Επειδή το εγγειοδιαρθρωτικό μαζί με το φορολογικό, το ασφαλιστικό, το συνεταιριστικό και τη γεωργική εκπαίδευση αποτελούν βασικούς πυλώνες χάραξης αγροτικής πολιτικής σε μια ευνομούμενη χώρα,
Ερωτάται ο κ. Υπουργός,
1.- Ποιο το σχέδιο και η πρόταση της Κυβέρνησης για την επίλυση του εγγειοδιαρθρωτικού προβλήματος στην πατρίδα μας;
2.- Πώς ενσωματώνεται το νέο μοντέλο γεωργικής εκμετάλλευσης στο σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης του πρωτογενή τομέα που ακόμα περιμένουν να δουν οι Έλληνες αγρότες;
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τον ικανό καιέντιμο Κασαπίδη τον απομάκρυνε από τομεάρχη Αγροτικής πολιτικής ο Κούλης…..
ΚΑΙ Η ΛΑ-Ι-ΚΗ ΣΟΦΙΑ
λαγός την φτέρην έσειε, κακό της κεφαλής του!
Πως να σταθεί στα πόδια του αυτό το κόμμα (με δεδομένο το βεβαρυμένο παρελθόν)…. ΑΝΑΖΗΤΕΙΤΑΙ ΕΛΠΙΣ !
Ποια Ελπίς αγαπητέ ?
Εδω αυτο το κόμμα υπουργοποιήσε τον Παπαδόπουλο ….άσε που θα το ξανακάνει Γτ θα ξαναβάλει κ θα βγει κιόλας ……..
Έχετε πολύ μεγάλο θέμα όχι μόνο με τον συγκεκριμένο αλλά με όποιων απειλεί την καρέκλα του βουλευτικού εδράνου .Πάνω από όλα η θέση γιατί το κόμμα είναι απλά το μέσο για να πάρουμε την καρέκλα
Πέρα από την προβολή, υπήρξε κανένα αποτέλεσμα από όλες αυτές τις ερωτήσεις??
Βρήκαν την ευκαιρία να αρχίσουν το γλείψιμο οι κόλακες Επίσης να επισημάνουν το γεγονός ότι πρέπει να ξαναβγεί για πέμπτη φορά βουλευτής για να προσφέρει ότι δεν πρόλαβε τα προηγούμενα 16 !!!!!! χρόνια .16 ΧΡΟΝΙΑ δεν έχει κάνει απολύτως τίποτα το παιδί αλλά εμείς είμαστε σίγουροι ότι μπορεί να προσφέρει .Και τέλος βρήκαν την ευκαιρία οι κόλακες του βουλευτή να κατηγορήσουν των δεύτερο στην σειρά ψήφων του κόμματος για να έχει σίγουρη την πρωτιά – θέση
έτσι ακριβώς
Αλήθεια, του σκευωρού του αρέσει το στυλ εκπροσώπησης του νομού από τον Κασαπίδη?
Η μικρή σε μέγεθος και πολυτεμαχισμένη γεωργική εκμετάλλευση,είναι ένα χρόνιο διαρθρωτικό πρόβλημα. Το μέσο μέγεθος της γεωργικής εκμετάλλευσης σε επίπεδο χώρας υπολογίζεται σε 48 στρ. (για τη Θεσσαλία είναι 68 στρ.). Αν συγκριθεί το μέσο μέγεθος των 48 στρ, ακόμη και τα 68 στρ. της Θεσσαλίας, με το αντίστοιχο της Ε.Ε. των 27 που είναι 142 στρ. είναι φανερό ότι οι γεωργικές εκμεταλλεύσεις μας είναι πολύ μικρές.
Πέραν του μειονεκτήματος του μικρού μεγέθους, έχουμε και το πρόβλημα του πολυτεμαχισμού που, υπολογίζεται κατά μέσο όρο σε 5-6 αγροτεμάχια ανά γεωργική εκμετάλλευση. Το πρόβλημα του μικρού μεγέθους και του πολυτεμαχισμού, έχει σοβαρές συνέπειες όπως, μη αποδοτική χρήση των μηχανημάτων (π.χ. αντί ο γεωργικός ελκυστήρας να δουλέψει 800 ώρες ετησίως προκειμένου να αποσβεσθεί, εργάζεται 400 ώρες), κόστος γεωργικών εργασιών αυξημένο (συχνές μετακινήσεις, πολλά περιθώρια ακαλλιέργητα), αδυναμία χρήσης της σύγχρονης τεχνολογίας κ.λπ.
Το κόστος του ενοικίου. Προκειμένου οι κατ’ αποκλειστικότητα αγρότες να μεγαλώσουν τις εκμεταλλεύσεις τους ώστε, αυτές να γίνουν βιώσιμες, δηλαδή, να γίνουν αποδοτικές και να αφήνουν και ένα λογικό κέρδος στην αγροτική οικογένεια για να ζήσει, αναγκάζονται να νοικιάζουν γεωργικές εκτάσεις, καταβάλλοντας ανάλογο ενοίκιο. Υπολογίζεται ότι, περίπου το 40% της καλλιεργούμενης έκτασης είναι με ενοίκιο, με συνέπεια την περαιτέρω αύξηση του κόστους παραγωγής.
Αποτελεί το πρώτο και ένα από τα τρία σοβαρά διαρθρωτικά προβλήματα της γεωργίας μας, είναι σαν να αναφύεται το πάλαι ποτέ «αγροτικό ζήτημα». Δηλαδή, ποιοι καλλιεργούν, για ποιους εξαγγέλλονται και εφαρμόζονται οι αγροτικές πολιτικές, ποιοι τέλος πάντων είναι οι αγρότες. Ζήτημα που ποτέ δεν συζητήθηκε σοβαρά ούτε από τους φορείς των αγροτών, ούτε από τις κυβερνήσεις, ούτε από τα κόμματα, αλλά ούτε από τους ίδιους τους αγρότες που χρόνια τώρα βγαίνουν στις εθνικές οδούς, φωνάζουν για πολλά άλλα ζητήματα, αλλά για αυτό το ζήτημα οι λέξεις βγαίνουν χαμηλόφωνα και δειλά. Οι άλλες χώρες της Ευρώπης, που για πολλούς αποτελούν πρότυπα, τις οποίες συχνά οι αγρότες επικαλούνται για να πείσουν ότι θέλουν παρόμοια μεταχείριση των νόμων της Ε.Ε., αυτές λοιπόν οι χώρες, το ζήτημα αυτό το έχουν λύσει προ πολλού μέσα από τα συντάγματά τους, τους νόμους τους, το κληρονομικό δίκαιο και ξέρουν ποιους εννοούν όταν λένε αγρότες.
…… λοιπόν οι χώρες της Ε.Ε, το ζήτημα αυτό το έχουν λύσει προ πολλού μέσα από τα συντάγματά τους, τους νόμους τους, το κληρονομικό δίκαιο και ξέρουν ποιους εννοούν όταν λένε αγρότες… Ilias tsik – Ιούνιος 30th, 2017 at 10:59
Εμείς δεν πρέπει να το λύσουμε ποτέ, επειδή το προτείνει ο Κασαπίδης !
Αν ο Κασαπίδης ξαναεκλεγεί βουλευτής, οι πιο πάνω αρνητικοί, κατά συρροή , σχολιαστές, θα χρειαστούν τη βοήθεια ψυχολόγων…..
μπεεεεεεε