Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών Επανεξετάζοντας τις πόλεις: επιτελεστικοί τόποι και ιστορίες ανθεκτικότητας Ελληνική Φοιτητική Συμμετοχή στην PragueQuadrennial 2023

10 Ιουνίου 2023
11:20
Κανένα σχόλιο

 Δέκα Τμήματα από οκτώ ακαδημαϊκά εκπαιδευτικά Ιδρύματα  που εδρεύουν σε τέσσερις πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Ναύπλιο και Φλώρινα) εκπροσωπούν φέτος την Ελλάδα στο Φοιτητικό Διαγωνιστικό Τμήμα της Διεθνούς Έκθεσης Σκηνογραφίας και Παραστατικών Τεχνών PragueQuadrennial 2023. Από την Αθήνα, συμμετέχουν: Τμήμα Θεατρικών Σπουδών ΕΚΠΑ, Σχολή Αρχιτεκτόνων ΕΜΠ, Τμήμα Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής ΠΑΔΑ, Εργαστήριο Σκηνογραφίας ΑΣΚΤ, LaboratoryScenographyAthens. Από τη Θεσσαλονίκη συμμετέχουν: Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ, Τμήμα Κινηματογράφου ΑΠΘ. Από το Ναύπλιο: Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Τμήμα Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Από τη Φλώρινα: Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών, Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Πάνω από 350 φοιτητές και φοιτήτριες ενώνουν τις δυνάμεις τους και παρουσιάζουν εργασίες που υλοποιήθηκαν κατά την περίοδο της τελευταίας διετίας. Πρόκειται για μια φοιτητική συμμετοχή εκτενή σε όγκο, αλλά και εξαιρετικά διευρυμένη ως προς το εύρος και τη σχεδιαστική της στόχευση, αποτέλεσμα της επιμελούς και ευφάνταστης ανταπόκρισης των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων στην ειδική ανοιχτή πρόσκληση για την ελληνική φοιτητική συμμετοχή και στο θέμα που διατυπώθηκε: Επανεξετάζοντας τις πόλεις: επιτελεστικοί τόποι και ιστορίες ανθεκτικότητας.

Το θέμα της ελληνικής φοιτητικής συμμετοχής στην PQ23 αναδεικνύει ειδικότερα τη λειτουργία των πόλεων ως καίριου βιωματικού κοινού επιτελεστικού χώρου με τις ιδιόμορφες κοινωνικές, πολιτισμικές και ιστορικές ιδιαιτερότητές του. Το θέμα επισημαίνει επίσης τις διαφορετικές δυνατότητες των καλλιτεχνικών διαδικασιών αναζωογόνησης των πόλεων, αντανακλώντας τις ποικίλες ανταποκρίσεις μετά την καταλυτικήεμπειρία της πανδημίας. Ο προβληματισμός αναφορικάμε το βιωμένο αστικό περιβάλλον και τη δημιουργική καιευφάνταστη χρήση του δημόσιου χώρου και της δημόσιας σφαίρας συνδέει -με τον ένα ή τον άλλο τρόπο- όλες τις επιμέρους συμμετοχές των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων,αναδεικνύοντας την ιδιαίτερη σημασία του θέματος γιατον ελληνικό χώρο. Τεκμηριώνει παράλληλα και την καίρια διεπιστημονική αξία του συγκεκριμένου ερευνητικούκαι καλλιτεχνικού πεδίου και στην Ελλάδα-, ενώ ένα σημαντικό τμήμα των συμμετοχών, ακολουθώντας εδραιωμένες διεθνείς τάσεις, διερευνά και πιο συγκεκριμένα τις επιτελεστικές όψεις αυτής της διαλογικής σχέσης ανάμεσαστον αστικό και τον παραστασιακό χώρο.

Η έκθεση PQ23 θα πραγματοποιηθεί για 11 ημέρες στην Πράγα (8-18 Ιουνίου 2023).

Τα τμήματα που συγκροτούν την ελληνική φοιτητική συμμετοχή με ζωντανές δράσεις και την ενεργή συμμετοχή των φοιτητών -τριών τους θα πλαισιώσουν τον εκθεσιακό χώρο που επιμελήθηκε η καθηγήτρια Λίλα Καρακώστα και ο οποίος έχει τη μορφή σκηνής που σχεδιάστηκε για να λειτουργεί ως «ομπρέλα» τόσο κυριολεκτικά -στον υπαίθριο χώρο της φοιτητικής έκθεσης PQ23- όσο και μεταφορικά, στεγάζοντας τα εκθέματα και τις επιτελεστικές δράσεις των δέκα διαφορετικών τμημάτων της Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής στην PQ23.

H παρουσία της ελληνικής φοιτητικής συμμετοχής στην PQ23 κατέστη δυνατή χάρη στην οικονομική υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και την υλοποίηση αυτής από το Ελληνικό Φεστιβάλ (κατασκευή περιπτέρου, εκθεσιακός κατάλογος, επίσημο site) με οργάνωση/εκτέλεση παραγωγής από τη Delta-Pi.

Η συμμετοχή του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας είναι το αποτέλεσμα της εργασίας των φοιτητών και των φοιτητριών του εργαστηρίου Περφόρμανς. Πρόκειται για μία σειρά τοποειδικών περφόρμανς που βασίστηκαν σε scores που προέκυψαν από την επιτόπια έρευνα και χαρτογράφηση της πόλης της Φλώρινας, μια πόλης «αίθουσας αναμονής», κατά τον Θόδωρο Αγγελόπουλο. Τα δίπολα ιδιωτικός-δημόσιος χώρος,  οικείο-ανοίκειο, ξένος-«ντόπιος» αλλά και οι έννοιες της μετάβασης, της περιπλάνησης, της ταυτότητας, των ορατών και αόρατων συνόρων ανάμεσα σε εμάς και τους «άλλους», διερευνώνται σε ζωντανές και μη επιτελέσεις.  Η πόλη παλινδρομεί ανάμεσα στο ορατό και το αόρατο, μία σημειολογική αναλογία του μετεωρολογικού φαινόμενου «σινιάκι», σαν ένα λευκό πέπλο να  σκεπάζει και να κουκουλώνει την ίδια αλλά κατά κάποιον τρόπο και την ιστορία της. Ο δημόσιος χώρος και το φυσικό περιβάλλον γίνονται το locus της αναζήτησης σύνδεσης με το Άλλο πέρα από γλωσσικούς και πολιτισμικούς περιορισμούς. Κι η καθημερινότητα της πόλης μέσα από επαναληπτικές πράξεις φροντίδας και τακτοποίησης προβάλλει την πόλη ως ζωντανό αρχείο καθημερινής και κοινωνικής επιτέλεσης ενός πολύμορφου και πολύπλοκου όλου.

H παρουσία της φοιτητικής συμμετοχής του Τμήματος στην PQ23 κατέστη δυνατή χάρη στην οικονομική υποστήριξη του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Επιβλέπουσα καθηγήτρια – επιμέλεια

Αγγελική Αυγητίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια

Φοιτητές/φοιτήτριες

Πασχάλης Βούζιος, Κίρκη Ιωσηφίδου, Νάσια Καρατσιράκη, Κλεάνθης Κομματάς, Φεβρωνία Σαρούκου, Κωνσταντίνα Στεφανίδου

Μοντάζ τελικού βίντεο: Κλεάνθης Κομματάς

Τρέιλερ συμμετοχής: https://www.youtube.com/watch?v=YgyNI1gk7P4&t=17s

Βίντεο συμμετοχής: https://youtu.be/sdw0gp6lcGk

Μπορείτε να βρείτε στοιχεία από τη διαδικασία εξέλιξης των έργων εδώ: https://padlet.com/p_studio_f/florina-in-waiting-4lasne74nf8udj1k

Συντελεστές Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής

Επιμελήτριες

Λίλα Καρακώστα

Μαρία Κονομή

Επιμέλεια Φοιτητικού Καταλόγου & Ιστοσελίδας

Μαρία Κονομή, Ίλια Λακίδου

Σχεδιασμός εκθεσιακού χώρου

Λίλα Καρακώστα

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ ΕΠΙΜΕΛΗΤΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Συγγραφείς θέματος φοιτητικής συμμετοχής (αλφαβητικά)

Αγγελική Αυγητίδου, Λίλα Καρακώστα, Μαρία Κονομή, Αθηνά Στούρνα

Οργάνωση Φοιτητικής συμμετοχής

Μαρία Κονομή, Ίλια Λακίδου

Γραφιστικός σχεδιασμός/επιμέλεια:  logo, καταλόγου, ιστοσελίδας και  banners

Πάνος Ανδριανός

Webpagewixdesign

Ίλια Λακίδου

QRcodedesign

Λουκία Μάρθα

Τελικό μοντάζ συλλογικού βίντεο

Νικόλαος Κλάδης

To συλλογικό βίντεο της Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής:

https://youtu.be/rd2itdN-qD0

Επίσημο site της Ελληνικής Συμμετοχής στην PQ23: https://greeceatpq.gr/

Η Ελληνική Φοιτητική Συμμετοχή στον επίσημο Ιστότοπο της  Διοργάνωσης:

https://pq.cz/pq-2023-info/projects-2023/student-exhibition-pq/greece-rethinking-cities-performing-places-and-stories-of-resilience/

Ιστότοπος διάχυσης σπουδαστικών εργασιών στο πλαίσιο της Ελληνικής Φοιτητικής Συμμετοχής:https://segreecepq23.wixsite.com/rethinkingcities/

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι