Προχωρούν δύο νέοι αιολικοί σταθμοί στη Δυτική Μακεδονία. Τα έργα αφορούν σταθμούς ισχύος 15,6 MW και 23,4MW που προωθούνται από την GREEN VELOCITY 4 I.K.E.
Πιο συγκεκριμένα τα έργα εξασφάλισαν την έγκριση περιβαλλοντικών όρων, κάνοντας έτσι σημαντικό βήμα στην αδειοδοτική διαδικασία.
Το πρώτο και μεγαλύτερο πρότζεκτ αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) συνολικής ισχύος 23,4MW, διοικητικά υπαγόμενο στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου–Δυτ.Μακεδονίας. Ο σταθμός θα αποτελείται από έξι τρίπτερες ανεμογεννήτριες (Α/Γ) ισχύος 3,9MW έκαστη. Οι εγκαταστάσεις του σταθμού θα κατασκευαστούν στη θέση “Βελανιδιά” Δ.Ε. Δημητρίου Υψηλάντη Δήμου Κοζάνης».
Το εσωτερικό δίκτυο διασύνδεσης του ΑΣΠΗΕ, η μεταξύ διασύνδεση των Α/Γ εντός του πολυγώνου και συνολικού μήκους 3,5χλμ, θα επιτυγχάνεται μέσω υπόγειων καλωδιώσεων μέσης τάσης (ΜΤ) που θα καταλήγουν στον πίνακα ΜΤ του ΑΣΠΗΕ ο οποίος θα εγκατασταθεί στον κεντρικό οικίσκο ελέγχου (ΟΕ). Ο ΑΣΠΗΕ θα συνδεθεί με το Εθνικό Σύστημα διάχυσης ενέργειας μέσω υπόγειου καλώδιου ΜΤ (εξωτερικό δίκτυο διασύνδεσης) μήκους 11,8χλμ που θα ξεκινάει από τον ΟΕ του σταθμού και θα καταλήγει σε νέο Κέντρο Υπέρ-υψηλής Τάσης (ΚΥΤ) 33/400kV. Στη βάση κάθε Α/Γ και εσωτερικά του πύργου βρίσκεται ο κεντρικός ηλεκτρικός πίνακας, ο μετασχηματιστής (Μ/Σ) ξηρού τύπου και ο ελεγκτής της Α/Γ μέσω του οποίου γίνεται σύνδεση με τον ΟΕ και στη συνέχεια με το Σύστημα Ενέργειας. Όλες οι συνδέσεις του ηλεκτρικού πίνακα είναι κατάλληλα προστατευμένες σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς (ασφάλεια, αυτόματοι διακόπτες). Η κάθε Α/Γ είναι εξοπλισμένη με μικροεπεξεργαστή ο οποίος παρέχει επικοινωνία ανάμεσα στις Α/Γ και στο Σύστημα ελέγχου διαθέτοντας UPS για συνεχή ροή ρεύματος. Θα τοποθετηθεί κατάλληλη φωτεινή σήμανση στις Α/Γ σύμφωνα με τις γνωμοδοτήσεις του ΓΕΕΘΑ και της ΥΠΑ.
Δεύτερο Έργο
Το δεύτερο έργο είναι για την εγκατάσταση και λειτουργία Αιολικού Σταθμού Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) τεσσάρων (4) ανεμογεννητριών (Α/Γ) ονομαστικής ισχύος 3,9 MW έκαστη (=15,6 MW συνολικά), στη θέση «Αετοβούνι» της Δ.Ε. Δ. Υψηλάντη, του Δήμου Κοζάνης της Π.Ε Κοζάνης της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας καθώς και τα συνοδά του έργα (Οδοποιία – Διασύνδεση).
Η θέση εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ αναπτύσσεται σε ορεινή περιοχή υψομέτρου 1500 μ. περίπου. Το πολύγωνο εγκατάστασης του ΑΣΠΗΕ χωροθετείται εκτός οικισμών και η ελάχιστη απόσταση Α/Γ του ΑΣΠΗΕ από τους πλησιέστερους οικισμούς έχει ως ακολούθως:
• 1450 μ. του οικισμού Κτενάς
• 1700 μ του οικισμού Σιδεράς
• 2000 μ. του οικισμού Λιβερά Για την πρόσβαση στο χώρο του ΑΣΠΗΕ καθώς και στις θέσεις εγκατάστασης των Α/Γ θα γίνουν έργα διάνοιξης νέας οδοποιίας. Η πρόσβαση στον ΑΣΠΗΕ θα πραγματοποιηθεί μέσω υφιστάμενων τοπικών οδών σύνδεσης των Τ.Κ. Λιβερών και Ποντοκώμης σε συνδυασμό με την νέα χάραξη δασικής οδοποιίας Γ΄ κατηγορίας σε συνολικό μήκος 3.700,26 μ. Τα έργα που προβλέπονται να γίνουν για την εγκατάσταση και λειτουργία του Α/Π περιλαµβάνουν τα ακόλουθα:
Έργα Οδοποιίας
Εκσκαφή και Θεµελίωση Βάσεων Α/Γ
Διαµόρφωση Πλατειών Ανέγερσης Α/Γ
Διάνοιξη Τάφρων Διέλευσης Καλωδίων Ισχύος και Ασθενών Ρευµάτων
Ηλεκτροµηχανολογική Εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου
Κτηριακές Εγκαταστάσεις
Έργα Διασύνδεσης Αιολικού Πάρκου με το Ηλεκτρικό Σύστηµα
Εγκατάσταση Ανεµογεννητριών
Λειτουργία και Συντήρηση του Αιολικού Πάρκου Η διασύνδεση του Α/Π στη θέση «Αετοβούνι» με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΕΣΜΗΕ) θα υλοποιηθεί με υπόγεια γραμμή Μέσης Τάσης (33 kV) από τον οικίσκο ελέγχου του ΑΣΠΗΕ σε υπό αδειοδότηση ΚΥΤ 33/400kV στην θέση αγρόκτημα Σκαφιδίου. Το μήκος του υπόγειου δικτύου διασύνδεσης το οποίο θα ακολουθεί υφιστάμενη οδοποιία στο σύνολό του, ανέρχεται σε 22.319μ.. Ο ΑΣΠΗΕ του θέματος θα παράγει κατά τη φάση λειτουργίας 53.411MWh/έτος εκμεταλλευόμενος το αιολικό δυναμικό της περιοχής.
ypodomes.com – Φωτό αρχείου
Φτάνειιιι. Έλεος
Δεν θα αφήσουν τίποτα κενό οι επενδυτές αλλά στους ιθαγενείς της Δ. Μακεδονίας!!!