Ξενάγηση στο σύγχρονο τυροκομείο των αδελφών Κουμπούρα στο Χρώμιο Κοζάνης (Βίντεο 11’ – Φωτογραφίες)

1 Ιουλίου 2017
10:24

Στα όρια του οικισμού του Χρωμίου Κοζάνης, στις παρυφές του Μπούρινου, είναι εγκατεστημένη και λειτουργεί μια σύγχρονη τυροκομική μονάδα, που ανήκει στα αδέλφια Βασίλη και Γιώργο Κουμπούρα. Πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που ξεκίνησε την παραγωγή κατσικίσιου τυριού, τύπου φέτας και ξινοτυριού, από το 2016, χρησιμοποιώντας την πρώτη ύλη, το γάλα, από το ιδιόκτητο κοπάδι που αποτελείται από περισσότερα από 600 γίδια (κατσίκες).

Η επιχείρηση έχει αποκτήσει πιστοποιητικά ISO και HACCP και υπόκειται σε συνεχείς ελέγχους από τον ΕΦΕΤ, τον ΕΛΟΓΑΚ και τις κτηνιατρικές υπηρεσίες της Π.Ε. Κοζάνης.

Η επιτόπου φιλική επίσκεψη στο τυροκομείο μας επεφύλασσε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις, που ξεκίνησαν από την εξωτερική μοντέρνα κτιριακή γραμμή, συνεχίστηκαν με τη διαπίστωση συνθηκών «ιατρικού χειρουργείου» από άποψη καθαριότητας και υγιεινής στους χώρους παρασκευής και αποθήκευσης του προϊόντος και ολοκληρώθηκαν με την παρουσίαση του εξοπλισμού-εγκαταστάσεων και την λεπτομερή ξενάγηση και περιγραφή όλων των φάσεων παραγωγής του τυριού, που μας έκανε ο -εκ των ιδιοκτητών- Βασίλης (Λάκης) Κουμπούρας.

Εν συντομία, τα στάδια παρασκευής του κατσικίσιου τυριού, τύπου φέτας, σύμφωνα με την παρουσίαση του κ. Κουμπούρα, έχουν ως παρακάτω (δείτε και το ΒΙΝΤΕΟ 11:28”):

– Υποδοχή – συντήρηση γάλακτος μέχρι δυο ημέρες στην παγολεκάνη, σε θερμοκρασίες από 2-4,5 οC (τυροκόμηση κάθε δεύτερη μέρα).

– Παστερίωση του γάλακτος στη μηχανή παστερίωσης κλειστού τύπου, στη θερμοκρασία των 65 οC για 30 λεπτά της ώρας.

– Μεταφορά γάλακτος στη δεξαμενή τυρομάζας, μέσω της ψυκτικής αντλίας που κατεβάζει τη θερμοκρασία στους 37  οC.

– Προσθήκη «καλλιέργειας» βακτηρίων 1-1,5% για 20 λεπτά της ώρας.

– Προσθήκη μαγιάς (στους 34-35 οC), πήξη σε μια ώρα περίπου.

– Χάραξη με ειδικά μαχαίρια του τυριού στη δεξαμενή τυρομάζας, παραμονή για άλλα 20 λεπτά και ακολούθως εναπόθεση στα μεταλλικά «καλούπια», με τσαντίλες (τυρόπανα) ή χωρίς.

– Παραμονή στα καλούπια-τσαντίλες για 3 περίπου ώρες, για να αποβληθεί το τυρόγαλο. Κοπή τυριού σε μεγέθη συσκευασίας.

– Εναπόθεση του τυριού σε δοχείο άλμης σε περιεκτικότητα σε αλάτι 12-12,5%, όπου θα παραμείνει για 14-15 ώρες.

– Συσκευασία σε δοχεία εμπορίου, μεταφορά στο θάλαμο ωρίμανσης, όπου θα παραμείνει για 10 ημέρες, σε θερμοκρασία 22 οC.

– Μεταφορά-αποθήκευση σε ψυγεία, διάθεση στο εμπόριο μετά από δυο περίπου μήνες.

tirokafkoumpXr30617 1

tirokafkoumpXr30617 2tirokafkoumpXr30617 3tirokafkoumpXr30617 4

tirokafkoumpXr30617 5tirokafkoumpXr30617 6tirokafkoumpXr30617 7

tirokafkoumpXr30617 8tirokafkoumpXr30617 9tirokafkoumpXr30617 10

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα, με τη μετακίνησή μας στις σταβλικές εγκαταστάσεις, όπου «υποδεχτήκαμε» το κοπάδι που επέστρεφε από την απογευματινή βοσκή -μοναδική στ’ αλήθεια εικόνα-, ένα κοπάδι με περισσότερα από 600 γίδια, στην πλειοψηφία τους «ρούσα» (κοκκινόχρωμα) Ζαμπορντιανά (Ζάβορδας) και Δαμασκού, ράτσες ανθεκτικές στις αρκετά δύσκολες καιρικές συνθήκες της περιοχής. Και ενώ ο ήλιος σιγά-σιγά κρυβόταν πίσω από τον μυροβόλο Μπούρινο (από τα αρωματικά φυτά και τη σπάνια εν γένει βιοποικιλότητα), παρακολουθήσαμε την «ιεροτελεστία» του αρμέγματος, που γίνεται επί του παρόντος με τον πατροπαράδοτο τρόπο, ενώ -όπως μας διαβεβαίωσαν- βρίσκονται στο τελικό στάδιο επιλογής για εγκατάσταση σύγχρονου αρμεκτηρίου.

tirokafkoumpXr30617 12tirokafkoumpXr30617 13tirokafkoumpXr30617 14

tirokafkoumpXr30617 15tirokafkoumpXr30617 16tirokafkoumpXr30617 17

tirokafkoumpXr30617 18tirokafkoumpXr30617 19tirokafkoumpXr30617 20

Το φυσικό περιβάλλον βοσκής στο Μπούρινο, οι ιδανικές συνθήκες τυροκόμησης και το μεράκι των ιδιοκτητών, αποτελούν εγγυήσεις για την παραγωγή εξαιρετικά ποιοτικών προϊόντων…

 Γ.Μ./mikrovalto.gr

Τηλ. επικοινωνίας Βασίλη (Λάκη) Κουμπούρα, 6976607057

5 σχόλια

  • Μπράβο! Μπράβο! Μπράβο!
    Ολοκληρωμένη παραγωγή.
    Πόσο χαίρεται κανείς να βλέπει νέους ανθρώπους να παίρνουν τέτοιες πρωτοβουλίες, να επενδύουν στον τόπο τους και να προκόβουν!
    Μια φορά έχω πάει στο Χρώμιο αλλά θυμάμαι ότι είναι ωραίος τόπος. Όπου και να γινόταν κάτι τέτοιο σε όλο το Νομό Κοζάνης θα χαιρόμουν εξίσου.
    Μακάρι το κράτος να βρίσκεται κοντά σε αυτούς τους ανθρώπους, διότι δυστυχώς αυτό είναι το μελανό σημείο της όλης υπόθεσης (επιδοτήσεις, φορολόγηση κλπ)

  • Μπράβο σας Βασίλη και Γιωργο που παρα τα εμπόδια και τα κυνηγητα που φάγατε καταφέρατε να δημιουργήσετε μια απο τις πιο αξιοζήλευτες κτηνοτροφικές και τυροκομικές μονάδες ..!!!

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι