«Γιατί οι Επιτελείς του Αρχηγείου αγωνιούν και οι ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομικών χαίρονται;» (του Στέλιου Μπαντόλα)

3 Ιουλίου 2017
18:06

Οι επιτελείς του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας σπαζοκεφαλιάζουν προσπαθώντας να βρουν λύση για να ξεμπλοκάρουν οι δαπάνες της ΕΛ.ΑΣ. προκειμένου να μην βρεθούν στην δυσάρεστη έκπληξη να σταματήσουν να λειτουργούν οι Υπηρεσίες της Αστυνομίας, γιατί σήμερα έχουν ξεπεράσει τα όριά τους, εν αντιθέσει με τους ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομικών που τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση, διότι βλέπουν τους κωδικούς του προϋπολο-γισμού του Αρχηγείου να είναι γεμάτοι και να μην υπάρχει απορρόφηση πιστώσεων. Με αυτό τι επιτυγχάνεται: α) πλεόνασμα στον τρέχοντα προϋπολογισμό της ΕΛ.ΑΣ. για τους συγκεκριμένους ΚΑΕ, β) οπότε κατά την σύνταξη του νέου προϋπολογισμού για το έτος 2018 θα σου πουν, δεν χρειάζεσαι τόσες πιστώσεις στους ανωτέρω ΚΑΕ αφού δεν τις εξάντλησες, άρα θα σου μειώσω τον προϋπολογισμό.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Απλούστατα με την ψήφιση των Ν. 4412/2016, Ν. 4446/2016, καθώς και άλλων διατάξεων που αφορούν τις προμήθειες στο Δημόσιο Τομέα, προβλέπουν ότι όλες οι δαπάνες θα γίνονται με έναν διαγωνισμό. Για την Ελληνική Αστυνομία έγινε σχεδόν αδύνατη η προμήθεια διαφόρων ειδών π.χ. ελαστικά επίσωτρα, γραφική ύλη, μελάνες εκτυπωτών, υγρά καύσιμα κίνησης από το ελεύθερο εμπόριο, καθαριότητα, κ.λ.π., διότι λόγω της ιδιαιτερότητας της Αστυνομίας οι ανοικτοί μειοδοτικοί διαγωνισμοί που αφορούν όλη την Ελλάδα είναι ανέφικτοι, (εδώ και δύο χρόνια εκκρεμεί ο διαγωνισμός για την καθαριότητα όλων των Αστυνομικών κτιρίων, καθώς επίσης και για τα ελαστικά επίσωτρα, την γραφική ύλη κ.λ.π.). Όταν ο νομοθέτης εισήγαγε τις διατάξεις αυτές, προφανώς διήλθε της προσοχής του η ιδιαιτερότητα της λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας και την ενέταξε μαζί με τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα.

Αναρωτήθηκε κανείς που βρίσκουν σήμερα τα απαραίτητα υλικά για την λειτουργία τους οι Αστυνομικές Υπηρεσίες όταν εδώ και ένα εξάμηνο δεν έχει εγκριθεί καμία δαπάνη; Που βρίσκουν τα απαραίτητα για την λειτουργία τους; Ποιες είναι οι συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας των Αστυνομικών από την έλλειψη των υλικών; Πόσος χρόνος ακόμη θα χρειαστεί για την ακινητοποίηση μέρους των περιπολικών λόγω έλλειψης καυσίμων από το ελεύθερο εμπόριο; Ποια η ποιότητα των προσφερόμενων υπηρεσιών στους πολίτες από τις ελλείψεις στις βασικές προμήθειες της ΕΛ.ΑΣ;

Σίγουρα αυτά, δεν ενδιαφέρουν τους ιθύνοντες του Υπουργείου Οικονομικών, αν λάβουμε υπόψη την αρνητική τους θέση για τις όποιες Νομοθετικές Ρυθμίσεις προτάθηκαν από το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να ξεπερασθεί το πρόβλημα.

Άραγε ο Πρωθυπουργός γνωρίζει για όλη αυτήν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί; ή η ενημέρωση που έχει είναι ότι όλα βαίνουν καλώς;

ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΠΑΝΤΟΛΑΣ

ΜΕΛΟΣ Δ.Σ ΠΟΑΣΥ

Ένα σχόλιο

  • To προβλημα με το Δημοσιο τομέα και φυσικα και με την αστυνομια ειναι οτι το μεγαλυτερο ποσοστο των κρατικων δαπανων (80%) κατευθυνεται προς τη μισθοδοσια των υπαλληλων όταν το φυσιολογικο ποσοστο θα επρεπε ειναι κοντα στο 50%.

    Δυστυχως στη Δημοσιο πολλοι λάθρεπιβατες χωρις να το αξιζουν διοριστηκαν χωρις αξιοκρατικες διαδικασιες (ΑΣΕΠ ή Πανελληνιες εξετάσεις).

    Αφου οι πολιτικοι μας δεν θελουν για πολιτικους λογους να μειωθει το υπερογκο κοστος μισθοδοσιας το προβλημα μετατιθεται στις λοιπες δαπανες του Δημοσιου.

    Αυτος ειναι και ο λογος που βλεπουμε στη περιοδο της κρισης καταστηματα ταχυφαγιας, φουρνοι, καφεδες που γειτνιαζουν με δημοσιες υπηρεσιες κανουν καλο τζιρο και διαρκως να ανοιγουν και νεα καταστηματα.

    Ποια ειναι αραγε η ιδιαιτεροτητα της αστυνομια και δεν μπορουν γινουν ανοικτοι μειοδοτικοι διαγωνισμοι ?

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι