Τα χαρακτηριστικά της πρώτης μονάδας μεγάλης κλίμακας για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου στον πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου παρουσίασε ο συμπολίτης μας από την Πτολεμαΐδα Αλέξανδρος Σουμελίδης (Βίντεο)

6 Ιουλίου 2023
10:32
Κανένα σχόλιο

Τα οφέλη, τα πλεονεκτήματα εγκατάστασης στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και τις προϋποθέσεις που πρέπει να ικανοποιηθούν, περιλάμβανε η αναλυτική παρουσίαση του σχεδίου της Hellenic Hydrogen για την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου στον πρώην ΑΗΣ Αμυνταίου, την οποία έκανε στο 1ο Hydrogen & Green Gases Forum του energypress o Αλέξανδρος Σουμελίδης, Διευθυντής Νέων Δραστηριοτήτων Παραγωγής της ΔΕΗ

Σύμφωνα με τον κ. Σουμελίδη, η επένδυση της κοινοπραξίας των Motor Oil και ΔΕΗ ανέρχεται σε 130 εκατ., έχοντας ως στόχο να αναπτυχθεί μία μονάδα ηλεκτρόλυσης ισχύος 100 Μεγαβάτ – με  προοπτική αύξησης στα 200 Μεγαβάτ. Ήδη από το αρχικό στάδιο, η παραγωγή θα αγγίζει τους 12.600 τόνους υδρογόνου ανά έτος, δηλαδή μία αρκετά μεγάλη ποσότητα για να καλυφθούν οι ανάγκες των πρώτων off-taker στη χώρα μας.

Το πρότζεκτ ονομάζεται North-1 και εξυπηρετεί το όραμα της Hellenic Hydrogen να υλοποιήσει large scale έργα παραγωγής, τα οποία είναι απαραίτητα ώστε να υπάρξει σημαντική προσφορά ανανεώσιμου αερίου, και σε ανταγωνιστικό κόστος – γεγονός που αποτελεί απαράβατο όρο ώστε η στροφή στο υδρογόνο να είναι οικονομικά προσιτή για τη βιομηχανία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Hellenic Hydrogen διερευνά επίσης δύο ακόμη ανάλογα πρότζεκτ, τα οποία σύμφωνα με πληροφορίες προορίζονται για τη Μεγαλόπολη και την ευρύτερη περιοχή του διυλιστηρίου της Motor Oil, στους Αγίους Θεοδώρους Κορίνθου.

Τα πλεονεκτήματα της «έδρας» στη Δυτική Μακεδονία 

Η υλοποίηση του πρώτου flagship έργου στη Δυτική Μακεδονία παίζει επίσης ιδιαίτερη σημασία, με δεδομένο ότι βρίσκεται σε φάση ενεργειακής (και αναπτυξιακής) μετάβασης η περιοχή. Την ίδια στιγμή, η χωροθέτηση του έργου έχει στρατηγική σημασία, προσδίδοντας στην επένδυση μία σειρά πλεονεκτήματα, ακόμη κι αν δεν υπάρχουν τοπικοί μεγάλοι off-takers για το παραγόμενο προϊόν.

Τα πλεονεκτήματα αυτά πηγάζουν από το γεγονός ότι αξιοποιούνται οι εγκαταστάσεις των πρώην λιγνιτικών μονάδων του Αμυνταίου, που αποσύρθηκαν το 2020. Το γεγονός αυτό διασφαλίζει πως υπάρχουν μεγάλες διαθέσιμες εκτάσεις, σημαντικές υποδομές για την πρόσβαση στο ηλεκτρικό σύστημα, καθώς και παροχή νερού. Επίσης, καθώς η περιοχή είναι βιομηχανική ζώνη, είναι εύκολη η περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.

Την ίδια στιγμή, στα ατού της χωροθέτησης συγκαταλέγεται το ότι αναπτύσσεται μεγάλος αριθμός σταθμών ΑΠΕ στην περιοχή, καθώς μόνο η ΔΕΗ σχεδιάζει να εγκαταστήσει στη Δυτική Μακεδονία σταθμούς συνολικής ισχύος 3,5 Γιγαβάτ. Επίσης, σημαντικό «κέρδος» είναι η εγγύτητα με το ΕΣΦΑ (και πιο συγκεκριμένα με τον υπό κατασκευή κλάδο Δυτικής Μακεδονίας) και τον αγωγό ΤΑΡ – μάλιστα, ο ΔΕΣΦΑ σχεδιάζει ήδη τη διασύνδεση του κλάδου με τον Διαδριατικό αγωγό.

Ως συνέπεια, χάρις σε έναν αγωγό μήκους 7,2-7,5 χιλιομέτρων που θα κατασκευασθεί, για τη διασύνδεση με τον κλάδο Δυτικής Μακεδονίας, το παραγόμενο υδρογόνο θα εγχέεται στο ΕΣΦΑ και με αυτό τον τρόπο να «τροφοδοτείται εικονικά» οποιοσδήποτε καταναλωτής βρίσκεται σε περιοχή που διατρέχει το δίκτυο του ΔΕΣΦΑ – ή να εξάγεται στο εξωτερικό, μέσω του ΤΑΡ.

Ένας τέτοιος «καταναλωτής» θα είναι η μονάδα ΣΗΘΥΑ που κατασκευάζει η ΔΕΗ στον ΑΗΣ Καρδιάς, για το δίκτυο τηλεθέρμανσης στη Δυτική Μακεδονία. Ο σταθμός θα μπορεί να λειτουργήσει με 20% πρόσμιξη υδρογόνου, «πρασινίζοντας» επομένως κατά το ίδιο ποσοστό.

Παράλληλα, στη «δεξαμενή» των πρώτων υποψήφιων πελατών του North-1 είναι οι μονάδες αερίου συνδυασμένου κύκλου των ΔΕΗ και Motor Oil, συνολικής ισχύος 2,4 Γιγαβάτ. Κι αυτό γιατί οι μονάδες έχουν ικανότητα καύσης έως 50% υδρογόνου. Επίσης, η χωροθέτηση στον ΑΗΣ Αμυνταίου δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνέργειες με τον κόμβο καινοτομίας υδρογόνου (H2 INNOVATION HUB) που θα δημιουργηθεί στη Δυτική Μακεδονία, με συντονιστή την Hellenic Hydrogen.

Πλαίσιο για «εικονική κατανάλωση» Η2

Σύμφωνα με τον κ. Σουμελίδη, μόνο από την επένδυση, τα οφέλη στην εθνική οικονομία να αγγίζουν τα 1,6 δισ. ευρώ σε ορίζοντα 20ετίας. Όπως πάντως πρόσθεσε, υπάρχουν τρεις προϋποθέσεις για να υλοποιηθεί το έργο, ξεκινώντας από την εξασφάλιση «πράσινων» PPAs με ανταγωνιστικό κόστος. Μάλιστα, όπως σημείωσε, με δεδομένο ότι η τροφοδοσία με την απαιτούμενη ενέργεια θα συνιστά το 70% του μεταβλητού κόστους της εγκατάστασης.

Σε αυτό το πλαίσιο, το γεγονός ότι οι τιμές των «πράσινων» PPAs στη χώρα μας αυτή τη στιγμή κινούνται σε υψηλότερα επίπεδα από ό,τι διεθνώς (κάτι που μεταφράζεται σε μη ανταγωνιστικό κόστος για το παραγόμενο υδρογόνο) δημιουργεί χρηματοδοτικό χάσμα. Ως συνέπεια, η δεύτερη προϋπόθεση είναι να καλυφθεί αυτό το χάσμα, με ενίσχυση του OPEX ή του CAPEX. Προς τη δεύτερη κατεύθυνση, Προς τη δεύτερη κατεύθυνση, η κοινοπραξία έχει υποβάλει αίτηση χρηματοδότησης στο Innovation Fund, ενώ πρόκειται να διερευνήσει περαιτέρω την προοπτική συμμετοχής σε προγράμματα χρηματοδότησης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Τρίτη προϋπόθεση είναι να δημιουργηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο για την «εικονική κατανάλωση» υδρογόνου μέσω του δικτύου μεταφοράς του ΔΕΣΦΑ. Ένα τέτοιο πλαίσιο είναι απαραίτητο ώστε να μπορεί κάθε πελάτης της Hellenic Hydrogen να πιστοποιήσει πως επωφελήθηκε στην κατανάλωσή του τις ποσότητες ανανεώσιμου αερίου που προμηθεύτηκε από την κοινοπραξία.

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.