kozan.gr: Πτολεμαΐδα: Προχωρούν οι διαδικασίες για την υλοποίηση του έργου που θα είναι εφαλτήριο ευρύτερης ανάπτυξης, Κοιλάδας Υδρογόνου (H2 Valley) στην περιοχή

17 Ιούλιος 2023
05:40

Σύμφωνα με πληροφορίες του kozan.gr, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δ. Μακεδονίας, ενέκρινε, την περασμένη Παρασκευή 14/7 τους περιβαλλοντικούς όρους του έργου «Κόμβος Καινοτομίας Υδρογόνου – Πάρκο Τεχνολογιών» που θα δημιουργηθεί στο ΒΙΟ.Π.Α Πτολεμαΐδας (πρώην βιομηχανική περιοχή ΑΕΒΑΛ) στην Π.Ε Κοζάνης, με φορέα υλοποίησης το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ)/Ινστιτούτο Χημικών Διεργασιών & Ενεργειακών Πόρων.

Το προτεινόμενο έργο Η2-HUB αφορά στην κατασκευή και λειτουργία πιλοτικής μονάδας για την παραγωγή Πράσινου Υδρογόνου (H2) μέσω ηλεκτρόλυσης νερού, την αποθήκευση και την χρησιμοποίηση και εφαρμογή του. Προβλέπεται συνολική παραγόμενη ποσότητα Υδρογόνου έως 36,5 τόνους το έτος σε αυτόνομη λειτουργία (έως 100 kg ημερησίως) και αποθήκευση σε ειδικές φιάλες – συστοιχία, διαστασιολογημένες έτσι ώστε να μπορούν να αποθηκεύσουν τη συνολική παραγωγή 5 ημερών (εφεδρεία σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας του ηλεκτρολύτη λόγω βλάβης ή συντήρησης) με μέγιστη ποσότητα αποθήκευσης: 800-1000 kg. Σε περίπτωση κάλυψης ενέργειας από το δίκτυο, λόγω συννεφοσκέπασης, η παραγωγή πράσινου υδρογόνου θα είναι μειωμένη έως 11 τόνους το έτος (έως 30 kg H2 ημερησίως).

Κύριος στόχος του Η2-HUB είναι η επιδεικτική λειτουργία της τεχνολογίας παραγωγής, αποθήκευσης και χρήσης υδρογόνου από ηλεκτρική ενέργεια προερχόμενη από ανανεώσιμες πηγές (ΑΠΕ). Η χρήση ΑΠΕ για την παραγωγή του υδρογόνου εκμηδενίζει το ανθρακικό
αποτύπωμα του παραγόμενου υδρογόνου («πράσινο υδρογόνο»). Το πράσινο υδρογόνο έχει ιδιαίτερη σημασία ως μέσο αποθήκευσης ενέργειας και ως καύσιμο για τη μεταλιγνιτική εποχή στα πλαίσια της ενεργειακής μετάβασης, αλλα και μεγαλύτερη εμπορική αξία από το υδρογόνο που η παραγωγή βασίζεται σε ορυκτά καύσιμα, και κυρίως στο φυσικό αέριο («γκρι υδρογόνο»). Η υλοποίηση του έργου θα είναι εφαλτήριο ευρύτερης ανάπτυξης, Κοιλάδας Υδρογόνου (H2 Valley), στην περιοχή.

Για την περίοδο υλοποίησης του έργου δεν θα παραχθεί κανένα έσοδο αφού το παραγόμενο υδρογόνο θα διατίθεται στο Δήμο Εορδαίας για χρήση σε ειδικά οχήματα υδρογόνου, χωρίς τίμημα. Επίσης, το φωτοβολταϊκό πάρκο θα χρησιμοποιείται μόνο για ερευνητικούς σκοπούς και
συγκεκριμένα για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και δεν θα παράγει κανένα έσοδο αφού η πιλοτική μονάδα σχεδιάζεται έτσι ώστε ο συμψηφισμός ενέργειας (net metering) να είναι μηδενικός, επαληθεύοντας την ενεργειακή αυτονομία της εγκατάστασης, ή στη χειρότερη περίπτωση αρνητικός (χρήση της ελάχιστης δυνατής ενέργειας από το ηλεκτρικό δίκτυο).

Η πιλοτική εγκατάσταση θα αποτελείται από:
 Φωτοβολταϊκό πάρκο (Φ/Β), ισχύος 0.999 ΜW, πάνελ διπλής όψεως, με εκτιμώμενη ετήσια ενεργειακή απόδοση ίση με 1400 MWh.
 Δύο ηλεκτρολύτες παραγωγής Η2, ισχύος 300-450 kW ο καθένας, για την παραγωγή έως 100 κιλών πράσινου H2 ημερησίως, ή έως 36,5 tn ετησίως, το οποίο δεν θα μεταφέρεται εκτός Μονάδας, αλλά θα χρησιμοποιείται παράλληλα στο Πρατήριο H2 και για ερευνητικούς
σκοπούς.
 Κελί καυσίμου με μεμβράνη ανταλλαγή πρωτονίων (υψηλής θερμοκαρασίας) ισχύος 150-300 kWe, για ερευνητικούς σκοπούς και την παραγωγή ενέργειας για ίδιες ανάγκες (κατανάλωση Η2 κάτω από 18,75 kg/h και παραγόμενο Η2Ο κάτω από 168 kg/h)
 Πρατήριο Η2: Ο Σταθμός Εφοδιασμού Καυσίμου Υδρογόνου(Υδρογονάδικο), θα εξυπηρετεί αρχικά δύο (2) δημοτικά βαρέα οχήματα-απορριμματοφόρα και δύο μικρότερα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και εφοδίων του Κόμβου Η2, με προοπτικές ανάπτυξης εφαρμογών υδρογονοκίνησης. Πίεση Υδρογόνου (διανομέας): 350bar (βαρέα) και 700bar (επιβατικά).
 Συστοιχία μπαταριών αποθήκευσης, χωρητικότητας τουλάχιστον 558kWh για την κάλυψη λειτουργίας κατά τις βραδινές ώρες και για ερευνητικούς σκοπούς.
 Έναν Yποσταθμό ΜΤ ισχύος 1.260kVA, που θα διαχειρίζεται το παραγόμενο ηλεκτρικό ρεύμα του Φ/Β Πάρκου και θα είναι η σύνδεση με το δίκτυο.
 Ειδικές εργαστηριακές υποδομές μετρητικών οργάνων (testing facilities) με σκοπό την εξέταση και πιστοποίηση διαφόρων τεχνολογιών παραγωγής και αποθήκευσης πράσινου Η2 και Μπαταριών. Το ΕΚΕΤΑ/Παράρτημα Πτολεμαΐδας, ως Δικαιούχος και Φορέας λειτουργίας της προτεινόμενης Δράσης, θα λειτουργήσει στο H2-HUB τις αναγκαίες εργαστηριακές υποδομές για την υλοποίηση μετρήσεων και πιστοποιήσεων απόδοσης του εξοπλισμού για το Υδρογόνο και θα συμβάλλει στη διάχυση της τεχνογνωσίας για την ανάπτυξη εξειδικευμένου ανθρώπινου δυναμικού & την υποστήριξη των αναμενόμενων / σε εξέλιξη βιομηχανικών επενδύσεων πράσινου υδρογόνου της αναδυόμενης Κοιλάδας Υδρογόνου της ΠΔΜ και ευρύτερα.

 Ειδικά κτίρια (isobox) για διοίκηση/αίθουσα συναντήσεων, δωμάτιο ελέγχου (control room) και μεταλλική κατασκευή για τους εργαστηριακούς σταθμούς δοκιμών/ πιστοποιήσεων (testing facilities), συνολικής επιφάνειας 560m2 περίπου.

 Δεξαμενές αποθήκευσης αερίων υπό πίεση (H2, O2). Tα προϊόντα της ηλεκτρόλυσης θα αποθηκεύονται σε δοχεία πίεσης (300-380 bar, αποθήκευση 350-500 kg σε ειδικές φιάλες αποθήκευσης-συστοιχία), διαστασιολογημένα έτσι ώστε να μπορούν να αποθηκεύσουν τη συνολική παραγωγή 5 ημερών ούτως ώστε να μπορούν να προσφέρουν αντίστοιχη εφεδρεία σε περίπτωση διακοπής λειτουργίας του ηλεκτρολύτη λόγω βλάβης ή συντήρησης.
 Δύο Δεξαμενές αποθήκευσης H2O (δικτύου και απιονισμένου) από γαλβανισμένο χάλυβα χωρητικότητας 10.000 lt η καθεμιά με όλα τα αξεσουάρ, τα υλικά και τις εργασίες που απαιτούνται για την παράδοση ενός ολοκληρωμένου συστήματος παροχής νερού στον
ηλεκτρολύτη και τις εγκαταστάσεις του Πάρκου.
 Σύστημα ανάκτησης θερμότητας αποτελούμενο από εναλλάκτες ψύξης συνδεδεμένους με ένα θερμικό σύστημα αποθήκευσης ενέργειας (δοχείο αδράνειας με εναλλάκτη-thermal buffer) χωρητικότητας 1.000lt για την απορρόφηση και αποθήκευση της θερμότητας που παράγεται ως απώλειες από το σύστημα κυψελών καυσίμου(fuel cell) και τον ηλεκτρολύτη (electrolyser). Προβλέπεται σύνδεση της δεξαμενής θερμού νερού (buffer) με αντλία θερμότητας (water-to-water heat pump), ονομαστικής ισχύος τουλάχιστον 75 kW (COP>2.5) που θα ανεβάζει τη θερμοκρασία του νερού στους 95 °C για χρήση στις εγκαταστάσεις του Κόμβου. Η ίδια αντλία θερμότητας θα χρησιμοποιείται και για τις ανάγκες ψύξης των χώρων κατά τους θερινούς μήνες (chiller).

kozan.gr

5 σχόλια

    • Στην Κρήτη ήδη υλοποιείται το πλάνο με leader την εταιρεία
      Eunice,στην Κόρινθο με τους συνήθεις μεγάλους, στην πτωχή Πτολεμαιδα είμαστε στο δούλεμα μέχρι την επόμενη εκλογή. Δυτ Μακεδονία ΚΑΛΗΝΎΧΤΑ

  • Το χρήμα να ρέει και από ουσία μηδέν…
    Εμείς είμαστε οι έξυπνοι, ενώ τα τσακάλια της αγοράς στις άλλες χώρες, κοιμούνται…

  • Ο όρος ηλεκτρολύτης παραπέμπει σε χημική ουσία (χημικός ηλεκτρολύτης) ενώ πιο σωστά θα έπρεπε να χρησιμοποιείται ο όρος “συσκευή ηλεκτρόλυσης”. Η ΕΕ φαίνεται να προωθεί το υδρογόνο, αλλά όλα αυτά είναι απλά επιδεικτικά έργα, χωρίς να είναι οικονομικά βιώσιμα. Η ουσία θα ήταν να προσελκύσουμε στην περιοχή επενδύσεις που είναι οικονομικά βιώσιμες,δημιουργούν θέσεις μόνιμες θέσεις εργασίας και πλούτο για την περιοχή. Ένα απλό παράδειγμα είναι οι ανεμογεννήτριες… Έχει γεμίσει κάθε βουνοκορφή με ανεμογεννήτριες… Έχει γίνει κάποια επαφή με αυτές τις εταιρείες για να δούμε αν μπορούν για παράδειγμα να κάνουν μια εγκατάσταση στην περιοχή Κοζάνης – Πτολεμαΐδας που να παράγει πτερύγια ή μειωτήρες ή βάσεις για ανεμογεννήτριες; Για παράδειγμα μια τέτοια επένδυση θα μπορούσε να δώσει εργασία σε εκατοντάδες τεχνίτες, οξυγονοκολλητές, εφαρμοστές, μηχανικούς κτλ. Με τα επιδεικτικά έργα θα απασχοληθούν μερικές δεκάδες άτομα και όταν τελειώσει το πρόγραμμα θα τα εγκαταλείψουν όλα… Όπως είχε εγκαταλείψει η ΔΕΗ τους φορτιστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων που είχε βάλει στην Κοζάνη πριν καμία δεκαετία…

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Μείνετε συντονισμένοι