kozan.gr: Αναβίωσε – και φέτος – το Σάββατο 22 Ιουλίου, στον Πελεκάνο Βοΐου, το έθιμο του “Δράκου” (Βίντεο & Φωτογραφίες)

23 Ιουλίου 2023
07:29

Σχετιζόμενο με την αναπαράσταση του θερισμού αναβίωσε – και φέτος – το Σάββατο 22 Ιουλίου, στον Πελεκάνο Βοΐου, από το Λαογραφικό Σύλλογο του χωριού, το έθιμο του “Δράκου”. Ο μύθος Λέει πως ο Δράκος κατοικούσε στην ύπαιθρο και έτσι οι χωρικοί φοβόντουσαν και δεν τολμούσαν να κατέβουν στα χωριά τους. Τότε ο Μωυσής για την τιμωρία του Δράκου, ύψωσε τον Χάλκινο όφη εσταυρωμένο εις το σημείο της Νίκης δηλ. του Σταυρού. Έτσι μετά την σταύρωση του Δράκου, οι άνθρωποι πια ελεύθεροι κατέβηκαν και μάζεψαν τους καρπούς τους.  Στον Πελεκάνο, μέχρι και το 1950,  θέριζαν τα σιτηρά τους, έχοντας μαζί μας το σύμβολο της νίκης το σταυρό και τελειώνοντας το θερισμό έφερναν στο σπίτι το σταυρό της νίκης έχοντας σταυρωμένο το δράκο. Ο Σταυρός ήταν καμωμένος από την καλαμιά του σιταριού, λουλούδια και λιγαργιά, όλα δεμένα με κόκκινη κλωστή και τα τοποθετούσαν στο καντήλι. Ως σύμβολο ο σταυρός πριν την Ανάσταση Του Κυρίου ήταν σημείο τιμωρίας, όμως μετά την Ανάσταση Του Κυρίου έγινε το σύμβολο της σωτηρίας. Η μεταφορά του σταυρού στο σπίτι γινόταν για να έχει ευτυχία κι ευημερία η οικογένεια. Η μητέρα της οικογένειας τότε για να ευχαριστήσει και να τιμήσει την οικογένεια της έκανε ένα χειροποίητο γλυκό, το λεγόμενο Σαραγλί το οποίο  στο χωριό ονομάζανε καρτμά. Αυτό το γλυκό προσφέρεται, όπως και φέτος, κάθε χρόνο την ημέρα αυτή.

 

Ένα σχόλιο

Αφήστε μία απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

*

Προσοχή!!! Για να δημοσιεύονται, από 'δω και στο εξής, τα σχόλιά σας, θα πρέπει να επιλέγετε, την παρακάτω επιλογή  "Διάβασα και αποδέχομαι τους Πολιτική απορρήτου  " που σημαίνει ότι διαβάσατε κι αποδέχεστε την πολιτική απορρήτου του kozan.gr. Αν, κάποια φορά, ξεχάσετε να το κάνετε θα λάβετε μια ειδοποίηση ότι δεν το πατήσατε (αρα δεν αποδεχτήκατε την πολιτική απορρήτου). Σε αυτή την περίπτωση, για να μη χαθεί το σχόλιο σας, πατήστε να γυρίσετε πίσω  και ξαναπατήστε "δημοσίευση", τσεκάροντας, προηγουμένως, την προαναφερόμενη επιλογή. Η συμπλήρωση των πεδίων όνομα, Ηλ. διεύθυνση και ιστότοπος, της παραπάνω φόρμας, δεν είναι υποχρεωτική.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.